Gospodarski cikel ne bo dovolj, čas je za streznitev

Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja, KD Skladi

Članek slika

Medtem ko se vlagatelji na večini večjih svetovnih trgov letos veselijo dvomestne rasti delniških trgov, je vrednost indeksa delnic največjih slovenskih podjetij SBI TOP, tudi letos upadla, in sicer za dobrih 16 odstotkov. V primerjavi z rekordnimi vrednostmi, ki so jih tečaji dosegli poleti 2007, so ti danes v povprečju kar okroglih 70 odstotkov nižje. Na nekaterih trgih v razvoju in določenih panogah v razvitem svetu pa delnice že presegajo rekorde izpred krize ali se vztrajno vzpenjajo proti

Je torej zaostajanje slovenskega delniškega trga izjemna priložnost za trdožive vlagatelje ali pa pravična slika potenciala slovenskih podjetij in si kljub trem letom stagnacije še lep čas ne moremo obetati okrevanja? Kot vedno je resnica skrita med dvema ekstremoma, čeprav menim, da je na trenutni ravni tečajev veliko bližje prvi trditvi. Pri lažjem razumevanju trenutne situacije na domačem trgu pomaga, če izločimo dva vpliva - cikličnega in strukturnega.

Ciklični vpliv

Ciklični vpliv je vpliv okrevanja splošnega svetovnega, posledično evropskega in tudi slovenskega gospodarstva. Cikel trenutno deluje pozitivno prek izvoznega povpraševanja. Trditve politikov, da je to na neki način njihova zasluga, so laži, ampak teh smo pač kot volivci že vajeni. Lep prikaz, kako je na slovenski delniški trg vplival cikel, je primerjava gibanja kazalca gospodarske klime in indeksa SBI TOP. Kazalec gospodarske klime je vodilni kazalec in je začel leta 2007 nakazovati viharno obdobje, preden so tečaji pričeli drseti. Na srečo od prve polovice leta 2009 nakazuje, da so ciklični dejavniki začeli podpirati delniški trg. Na grafu smo narisali tudi tako imenovano ravnotežno linijo. Ta nakazuje mejo med pozitivno in negativno vrednostjo kazalca gospodarske klime in pomeni prelomnico, ko se v gospodarstvo vrne optimizem. Kot vidimo, je praviloma obdobje, ko je kazalec nad ravnotežno linijo (v letih od 2002 do 2008), izjemno plodno za delniške naložbe. Trenutno se kazalec približuje omenjeni liniji, vendar je še vedno pod ravnijo, ki bi si jih želeli, da bi se vrnil pravi pravcati delniški bik. Napovedi okrevanja gospodarstva v letu 2011 nakazujejo, da se bo klima izboljševala še naprej.

Strukturni vpliv

Glavni razlog, zakaj tečaji niso kljub okrevanju gospodarstva že danes višje, pa so, kot rečeno, strukturni. Ti so vezani na katastrofalno učinkovitost upravljanja podjetij v vseh pogledih, na učinkovitost vodenja vseh politik, na sposobnost, da nosilci najpomembnejših odločitev te ne odlagajo, temveč jih sprejmejo, čeprav so nepriljubljene. Vse to je že leta in leta v domačih rokah in razloge za trenutno stanje je nemogoče zvaliti na svetovno gospodarsko krizo. Dejstvo je, da lahko vsaka resna strukturna sprememba pošlje tečaje na pot vzdržne rasti. Seveda pa se ta ne more zgoditi čez noč, kot se tudi ni v gospodarstvih, ki jih danes slavimo kot motorje rasti in »Meko« kapitalskih tokov.

Primerjava gibanja kazalca gospodarske klime in indeksa SBI TOP

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bodo velike ribe razdražile bika?

11.10.2010

A. Grahek