Gašenje v Evropi, davčne spodbude v ZDA

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Primorskih skladov - 49. teden

Članek slika

Evropski finančni ministri so v Bruslju potrdili paket mednarodne pomoči Irski ter razpravljali o možnih poteh iz krize, vendar večjih rezultatov niso dosegli. ZDA je sprejela ukrepe podaljšanja davčnih olajšav za prihodnji dve let. V tem tednu je na surovinskem trgu izstopal baker, saj je njegova cena dosegla nove rekordne vrednosti pod vplivom bojazni, da bo rast ponudbe bakra zaostajala za rastjo povpraševanja še vsaj za dve leti.

Glavna skrb evroskupine je zajeziti krizo

Glavna skrb evro skupine je zajeziti dolžniško krizo in poskrbeti da se požar ne razširi še v druge države kot sta Španija in Portugalska. Začasni sklad za pomoč članicam v težavah omogoča do 440 milijard evrov poroštev, Unija ima na voljo za 60 milijard evrov posojil, IMF pa je pripravljen prispevati 250 milijard. Kljub temu da je velikost zbranih sredstev enormna, se Evropa sprašuje ali sredstva utegnejo zadostovati za obrambo evra. Na zasedanju so ministri govorili tudi o oblikovanju skupnih evrskih obveznic za katere bi jamčile vse države članice evro območja in tako povečali zaupanje v evro.

Evropa se torej na vse načine trudi poskrbeti da po Grčiji in Irski ne bi padla še katera druga država. Glavni nasprotnik povečanja fonda je Nemčija, ki ima kot glavna evropska velesila največjo vlogo pri reševanju evro območja. Države članice sprejemajo ukrepe zmanjševanja dolga z varčevalnimi ukrepi brez odgovora kako bodo zagotovile gospodarsko rast, za izhod iz krize pa potrebujejo izboljšanje konjunkture.

Iz Evrope prihajajo tudi spodbudne novice

Kljub vsemu pa prihajajo iz Evrope tudi spodbudne novice. Industrijska naročila so se v Nemčiji na podlagi rasti domačega povpraševanja, povečala za 1,6% glede na predhodni mesec. Evropskim bankam se, v mesecu februarju prihodnjega leta, napovedujejo novi stresni testi s katerimi se bo preverjala njihova kapitalska ustreznost. Irska vlada je sprejela varčevalne ukrepe za leto 2011.

Bernanke nižal, Obama višal tečaje delnic

Ameriške borze je v rast pomagal dvigniti dogovor o podaljšanju davčnih olajšav, ki so bile sprejete še v času Busheve administracije, za dodatni dve leti. Podaljšali bodo tudi nadomestila za čas brezposelnosti. Zagovorniki politike nizkih davkov navajajo da bo ukrep  pozitivno vplival na gospodarstvo, na drugi strani pa kritiki opozarjajo da bo ukrep še bolj oslabil državni proračun. Davčne olajšave so spodnesle tečaje obveznic, donos 10 letne ameriške državne obveznice je tako narasel na 3,20 odstotkov.

Guverner Ameriške Centralne banke Bernanke je v tako imenovanem govoru za »60 minutes« izpostavil prepočasno okrevanje ameriškega gospodarstva in ni izključil možnosti novega stimulativnega paketa za oživitev ameriškega gospodarstva, torej novega tiskanja dolarjev. Vlagatelji so se zaskrbljeno odzvali na njegov komentar o visoki brezposelnosti, saj bi lahko trajalo pet ali več let, da se gospodarstvo vrne v stanje pred pričetkom svetovne gospodarske krize.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgi v pričakovanju FED-ovega drugega kroga kvantitativnega sproščanja

29.10.2010

I. F. Brajdih