Rezultati farmacevtskih podjetij potrjujejo napovedi

Članek slika

V preteklih letih smo veliko pisali o novi zgodbi, ki prihaja na zdravstveno področje. Pisali smo o tem, kako bodo trgi v razvoju nov generator rasti največjih farmacevtskih podjetij. V tokratnem članku si bomo pogledali, kako se zgodba razvija.

Rezultati za tretji kvartal so počasi za nami, zato si poglejmo, kaj so objavili največji farmacevti, kako vidijo prihodnost panoge in kaj počnejo na trgih v razvoju. Generalno gledano so podjetja objavila malenkosten padec prihodkov, predvsem zaradi varčevalnih zakonov v Evropi. Optimistična pa ostajajo glede prihodnost. Skoraj vsi farmacevti imajo v svojih prezentacijah rezultatov tretjega kvartala nekaj strani namenjenih trgom v razvoju. Največji izmed njih, Johnson&Johnson, je poseben poudarek namenil prestrukturiranju prodaje, ki trenutno dosega 14 odstotkov vseh prihodkov na trgih v razvoju, leta 2006 pa je ta številka znašala vsega 7 odstotkov. Posebej se je s prodajo na trgih v razvoju pohvalil švicarski Roche. V azijsko-pacifiški regiji je dosegel rast prihodkov v višini 16 odstotkov in delež svojih prihodkov iz omenjenih trgov povišal na 15 odstotkov celotnih prihodkov. Nadaljujemo lahko s Pfizerjem, ki se pohvali, da so prihodki na Kitajskem, v Mehiki in Rusiji zrasli za 6 odstotkov. Tudi pri Mercku ni nič drugače. Prihodki na Kitajskem so se jim v tretjem kvartalu zvišali za kar 19 odstotkov, trgi v razvoju pa trenutno dosegajo 20 odstotkov vseh prihodkov. Najboljše rasti beležijo njihovi osnovni zdravstveni proizvodi, produkti, namenjeni ženskam, cepiva in potrošni material v bolnišnicah. Novartis prav tako vidi nadaljevanje pozitivne zgodbe na trgih v razvoju. Tudi oni izpostavijo Kitajsko z 22-odstotno rastjo in rastjo v višini 8 odstotkov na trgih v razvoju. Da se ne ponavljamo, podobno je tudi pri Sanofiju, GSK in Bayerju.

Vidimo prestrukturiranje prihodkov največjih farmacevtov. Ti se selijo na trge, kjer je rast. Zgodba je na omenjenih trgih izšla iz povojev in trenutno dosega zavidljive rezultate. Ker pa je to šele začetek, smo lahko pri največjih farmacevtih optimistični tudi za prihodnost.

Seznam vzajemnih skladov, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice farmacevtskih družb, najdete tukaj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman