Wall Street sicer raste, toda na to nikar preveč ne stavite

V času borznega »rallyja« je najtežje »razjahati konja«

Članek slika

Tečaji delnic v New Yorku in Frankfurtu so pod vplivom bika. Kaj vpliva na dobro razpoloženje vlagateljev in koliko časa lahko traja?

V začetku letošnjega novembra, ko so borzni indeksi Dow Jones in Dax-30 dosegli najvišje vrednosti v zadnjih dveh letih,  je kazalo, kot da borznega rallyja ne more nič več ustaviti. A je malce kasneje prišla irska dolžniška kriza in sumi, da se utegne zamajati še Portugalska ter Španija. Tečaji delnic na evropski celini so padli, izgube so nastale tudi v New Yorku. Dodatne skrbi za borzne vlagatelje so nastale še zaradi zaostritve na korejskem polotoku, ko je vstop ameriške mornarice v Rumeno morje zaostril politične odnose med ZDA in Kitajsko. Vendar so se po vseh napetostih in negotovostih borzni tečaji pobrali in večina borznih analitikov napoveduje močno rast delniških tečajev.

Da ne bo pomote, je treba reči, da vse to ne velja za slovenski borzni trg. Temu v tem trenutku manjka prav tisto kar Wall Street sedaj ima: likvidnost. Dovolj velika razpoložljiva količina denarja je kakorkoli stvari opazujemo bistveni faktor, ko se ocenjujejo kratkoročne perspektive na finančnih trgih.

Borzni parametri obetajo, da se bo rast tečajev kratkoročno nadaljevala

Zanimivo je, da je pozitiven borzni trend na ameriški borzi dokaj trden. Po poročanju spletne strani cnbc.com je na začetku tedna razmerje put-call na indeks S&P 500 znašalo 1,29, kar je manj kot prejšnji teden, ko je bilo 1,21. Višja ko je ta številka, bolj je trg pesimističen, nižja je, bolj so vlagatelji bikovsko razpoloženi. Glede na porast borznih tečajev v zadnjem tednu, bi moral ta tečaj po logiki zrasti, saj višji tečaji običajno pomenijo večjo opreznost borznih vlagateljev.

Vendar se to ni zgodilo, kar kaže na to, da so vrednostni papirji precej preprodani, ali preprosteje povedano poceni. Istočasno se beleži tudi padec indeksa volatilnosti oziroma VIX, ki meri nervozo med investitorji, kar prav tako nakazuje na določeno porast samozavesti med borznimi udeleženci. Vrednost tega indeksa je sedaj najnižje po aprilu 2010.

Kako je borzni optimizem ob tako nemogočih časih sploh mogoč?

Zanesljivo tolikšnega miru na borznih parketih ne bi bilo, če se Bernanke pred mesecem dni ne bi odločil za 600 milijard dolarjev vredno intervencijo pri nakupu državnih obveznic, kar v prevodu pomeni novo tiskanje denarja. Po logiki bi dolar zaradi tega moral krepko pasti, a glej ga zlomka, se to ni zgodilo. Proti kateri svetovni valuti naj bi sploh padel? Evru? Ta se utaplja zaradi težav z dolgovi držav PIGS (Portugalska, Irska, Grčija in Španija). PIGS bi lahko postal tudi PIIGS, če se med njih vrine še Italija. Dolar so na srečo vlagateljev okrepile prav finančne težave Evrope in roko na srce si boljše kombinacije ta trenutek investitorji ne bi mogli zaželeti: tiskanja dolarjev in obenem rasti tečaja dolarja.

Ne gre pozabiti na negativne okoliščine, ki lahko rast delnic ustavijo

Čeprav izgleda vse lepo in prav, pa je treba reči, da bo za to borzno zabavo potrebno kasneje tudi plačati. Roubini je v svojih najnovejših izjavah napovedal Španijo kot naslednjo državo, ki jo bo treba reševati iz 1000 milijardami dolarjev  vrednega sklada EU, namenjenega kupovanju obveznic evropskih držav, ki jim dolžniška boniteta nevarno pade. Končna možna posledica bi po njegovem lahko bila tudi izstop nekaterih držav iz evrskega območja. Gledano iz tega vidika, bi bilo za investitorje bolje držati roke proč od borze.

Kaj storiti?

Morda se je v takih razmerah najbolje zanesti na zgodovinske izkušnje. Na borzi ni mogoče na nič računati z gotovostjo, zato je tu vedno prisotnega malce tveganja. Podobno kot pri nekem dirkalnem konju, ki se je na tekmah znal odrezati zelo različno. Ali je bil odličen, ali pa je razočaral. Enkrat med dirko je konj že tako zaostajal, da je jezdec povsem izgubil voljo do nadaljevanja in je hotel sredi vsega odstopiti. To je opazil njegov kolega, ki se je odločil, da bo konja sam prevzel. Takoj, ko se je znašel v sedlu, konj nenadoma podivja, dohiti skupino in teče tako hitro, da novega jezdeca postane strah. Zato zavpije svojemu neuspešnemu kolegu, kako naj žival zdaj nekako ustavi. Slednji mu zavpije nazaj: »Pojdi k okencu in stavi nanj!«

Povsem jasno je, da je borznemu vlagatelju v času borznega rallyja najtežje »razjahati.« Idealno je, če se zna galopiranju tečajev najprej malce prepustiti, vendar naj pri tem ne pretirava.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic