Domače DZU: Kljub negativnemu denarnemu toku rast sredstev v upravljanju

Članek slika

Avgusta so vlagatelji iz vzajemnih skladov v upravljanju domačih družb za upravljanje izplačali za 6,37 milijonov evrov sredstev, kar predstavlja 0,35 odstotka vseh sredstev investiranih v vzajemnih skladih. Višina sredstev v upravljanju se je znižala za 0,80 odstotka, tudi zaradi rahlega padca povprečne donosnosti vzajemnih skladov.

Prilive sredstev so domače družbe za upravljanje beležile v obvezniških in denarnih skladih. Gre predvsem za nadaljevanje trenda zniževanja naložbenega tveganja oz. prehajanja vlagateljev iz bolj tveganih delniških naložb v manj tvegane naložbe. Najbolj se je število vlagateljev znižalo v delniških vzajemnih skladih, in sicer za 1.140. Neto denarni tok delniških vzajemnih skladov je bil negativen, saj je bilo za 2,48 milijona evrov več izplačil kot vplačil sredstev. Največji pritok sredstev so beležili obvezniški skladi, v katere je bilo vplačanih za 978 tisoč evrov več sredstev kot izplačanih. Število vlagateljev v obvezniških skladih se je avgusta povečalo za 33.

Za skoraj 47 milijonov evrov izplačil; več sredstev v upravljanju

V letu 2012 so vlagatelji iz domačih družb za upravljanje izplačali za slabih 47 milijonov evrov sredstev oz. 2,59 odstotka vseh sredstev. Višina sredstev v upravljanju se je sicer povečala skoraj za odstotek, kar gre pripisati pozitivni donosnosti vzajemnih skladov v letošnjem letu. Število vseh vlagateljev v vzajemnih skladih se je letos znižalo že za 12.829 in pristalo pri 439.008. Odlive sredstev beležijo vse skupine vzajemnih skladov, z izjemo skupine obvezniški (+ 4,84 milijona evrov), ki je tudi edina povečala število vlagateljev (za 584). Najbolj se je število vlagateljev znižalo v delniških vzajemnih skladih (za 9.104), največ odlivov pa beležijo mešani vzajemni skladi, iz katerih je bilo letos izplačanih za 31,068 milijonov evrov sredstev več kot vplačanih.

Višina sredstev v upravljanju (v tisoč €)


Denarni tok (v tisoč €)

Vplačila v obveznške sklade na najvišji ravni v zadnjih 10 letih

Prilivi v obvezniške vzajemne sklade so na mesečni ravni dosegli najvišjo raven v več kot 10 letih, poroča Lipper. V svojem pregledu denarnega toka vzajemnih skladov ugotavljajo, da so evropski vlagatelji julija v obvezniške vzajemne sklade vplačali za 21,7 milijarde evrov sredstev. V letu 2012 so tako vlagatelji v obvezniške sklade skupaj vplačali za 107 milijard evrov sredstev.

Od 21,7 milijard evrov, ki so jih vplačali julija, je šlo 7,1 milijarde evrov v 'high-yield' sklade, 3,5 mlijarde evrov pa v obvezniške sklade, ki sredstva vlagateljev investirajo v obveznice držav v razvoju.

Kako so razpršena sredstva vlagateljev (avgust 2012)?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja