Pozitiven začetek »veselega decembra« na Wall Streetu

Dnevni pregled finančnih trgov za 1. 12. 2010

Članek slika

• Wall Street ob pozitivnih podatkih s trga dela z občutno rastjo • Ameriška podjetja novembra okrepila zaposlovanje • Evropske borze nadoknadile veliko izgube iz preteklih dni • Višje povpraševanje po portugalskih zakladnih menicah nekoliko pomirilo vlagatelje • Ljubljanska borza: SBI TOP se je okrepil • Mercator za letos napoveduje 2,8 milijarde evrov prihodkov • Deloitte: Konzum in Mercator največji trgovski verigi v regiji • SID banka z desetkrat večjim čistim dobičkom • Nakupi pod

ZDA

Wall Street ob pozitivnih podatkih s trga dela z občutno rastjo

Tečaji delnic na newyorški borzi so po objavi pozitivnih podatkov o novembrskem zaposlovanju v ameriškem zasebnem sektorju ob začetku današnjega trgovanja občutno poskočili. K zmanjšanju zaskrbljenosti zaradi dolžniških težav nekaterih držav evrskega območja je prispeval tudi podatek o krepitvi industrijske proizvodnje na Kitajskem in to kljub šibkosti ameriškega in ostalih izvoznih trgov.

Industrijski indeks Dow Jones je v prve pol ure trgovanja pridobil že 1,75 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se je okrepil za 1,86 odstotka.

Ameriška podjetja novembra okrepila zaposlovanje

V zasebnem sektorju v ZDA se je novembra zaposlilo 93.000 novih delavcev, kar je največ v zadnjih treh letih. Kot ugotavlja raziskovalno podjetje ADP v sredo objavljenem rednem mesečnem poročilu, se je zaposlovanje v ZDA pospešilo, kar kaže, da se je položaj na trgu dela nekoliko razvedril.

Deseto zaporedno mesečno povečanje števila novih zaposlitev vzbuja upanje, da ameriški trg dela, ki ga je gospodarska kriza močno prizadela, okreva. Vendar pa ADP hkrati svari, da »zaposlovanje takšnih razsežnosti ne zadošča za znižanje stopnje brezposelnosti,« je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Podobno meni tudi predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke, ki je v torek opozoril, da bi trenutna visoka stopnja brezposelnosti lahko postala trajna in bi imela »zelo dolgoročne posledice« za ameriško gospodarstvo.

Ustvarjanje novih delovnih mest je označil za »verjetno najbolj pomembno ekonomsko vprašanje, s katerimi se danes soočajo ZDA«. S tem je opozoril na nevarnosti dolgotrajne brezposelnosti.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je oktobra ostala na 9,6 odstotka že tretji mesec zapored. Podatke za november bo ministrstvo za delo objavilo v petek.

Spodbudni pokazatelj za krepitev zaposlovanja v prihodnje so tudi podatki o produktivnosti ameriških delavcev. Ta se je sicer po najnovejših podatkih ministrstva za delo v tretjem letošnjem trimesečju sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepila za 2,3 odstotka, medtem ko je prvotna ocena govorila o 1,9-odstotnem dvigu.

Višja produktivnost, merjena v enotah bruto domačega proizvoda (BDP) na delovno uro, je predvsem posledica popravljene ocene o rasti ameriškega BDP v tretjem četrtletju, ki so jo ameriške oblasti sporočile minuli teden. Ameriško gospodarstvo je v tretjem trimesečju na letni ravni zabeležilo 2,5-odstotno rast, kar je 0,5 odstotne točke več od prve ocene.

Je pa letna rast produktivnosti letos bistveno nižja kot lani, ko se je produktivnost zaradi zmanjševanja delovne sile in proizvodnje okrepila za 3,5 odstotka, kar je bilo največ v šestih letih. V letošnjem letu je rast okoli 1,5 odstotka.

Po mnenju poznavalcev se tako že kažejo znaki, da ameriška podjetja že prihajajo do točke, ko obstoječe delovne sile ne bodo mogla več dodatno obremenjevati in bodo morala začeti znova v večji meri zaposlovati.




Evropa

Evropske borze nadoknadile veliko izgube iz preteklih dni

Tečaji delnic na vodilnih evropskih borzah so v sredo uspeli nadoknaditi veliko izgube iz preteklih dni, ko so se predvsem zaradi strahu pred širjenjem irske krize krepko znižali. Strah pred širjenjem krize je zdaj nekoliko popustil, vlagatelje pa so razveselili tudi podatki, da se je zaposlovanju v ameriškem zasebnem sektorju novembra povečalo. Že 16. mesec zapored se je povečala tudi industrijska proizvodnja v ZDA.

Na borzi v Parizu je indeks CAC 40 pribil 1,63 odstotka in trgovanje sklenil pri 3.669,29 točke, londonski FTSE 100 se je zvišal za 2,07 odstotka na 5.642,50 točke, frankfurtski DAX pa se je ob 2,66-odstotni rasti ustavil pri 6866,63 točke.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je ustavil pri 2.721,87 točke, kar je 2,67 odstotka več kot v torek.

Na Dunaju je indeks ATX pridobil 3,74 odstotka in se ustavil pri 2.705,14 točke, züriški SMI se je okrepil za 1,54 odstotka na 6.409,70 točke, medtem ko se je milanski FTSE Italia-All-Share oblikoval pri 20.251,21 točke, kar je 2,37 odstotka več kot v torek.

Optimistično je bilo tudi trgovanje v Budimpešti in Zagrebu, medtem ko so bili vlagatelji v Beogradu nekoliko slabše razpoloženi. Indeks BUX je pridobil 3,16 odstotka in trgovanje sklenil pri 21.291,84 točke, indeks Crobex se je zvišal za 0,46 odstotka na 1.795,42 točke, indeks Belex pa je zdrsnil za 0,07 odstotka na 648,04 točke.

Višje povpraševanje po portugalskih zakladnih menicah nekoliko pomirilo vlagatelje

Portugalska je danes na trgu državnega dolga izdala za 500 milijonov evrov zakladnih menic z enoletno dospelostjo. Čeprav se je zahtevana donosnost zvišala, pa je vlagatelje razveselilo dejstvo, da se je povpraševanje po menicah občutno okrepilo. Malenkost se je medtem zmanjšala zahtevana donosnost na španske obveznice.

V tokratni izdaji portugalskih zakladnih menic je bilo povpraševanje za 2,5-krat večje od ponudbe, medtem ko je bilo ob zadnjem nastopu na trgu višje le za 1,8-krat. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na portugalski poslovni tisk, se je povpraševanja po portugalskih dolžniških instrumentih povečalo prvič v dveh mesecih.

Zahtevana donosnost je bila sicer tokrat skoraj 5,3 odstotka, medtem ko je bila sredi novembra, ko je Portugalska zbrala 750 milijonov evrov, 4,8 odstotka, so sporočili iz portugalske agencije za upravljanje z javnim dolgom.

Krepitev povpraševanja kljub napovedim o nižanju bonitetne ocene

Do krepitve povpraševanja je prišlo kljub temu, da je vodilna svetovna bonitetna agencija Standard & Poor's sporočila, da utegne zaradi pričakovane večletne nizke gospodarske rasti, varčevalnih ukrepov in pomanjkanja reform za okrepitev problematične konkurenčnosti portugalskega gospodarstva znižati oceno za portugalski državni dolg.

Kljub tem napovedim se je danes malenkost znižala zahtevana obrestna mera za desetletne portugalske obveznice, in sicer z rekordnih sedem na 6,8 odstotka.

Malenkost je danes popustil tudi pritisk na španske desetletne državne obveznice, saj je zahtevana donosnost danes upadla s 5,50 na 5,30 odstotka.

Portugalsko se zadnje čase omenja ob boku z Irsko

Portugalska, ki izvaja ostre varčevalne ukrepe, vendar pa ji napovedi zaradi nizke konkurenčnosti gospodarstva ne obetajo občutnejše rasti, se v zadnjih tednih kot naslednja v vrsti držav prejemnic finančne pomoči omenja ob boku Irske, ki bo v skladu z nedeljskim dogovorom finančnih ministrov EU za stabilizacijo bančnega sistema in zmanjšanje pritiska na javne finance prejela pomoč držav z evrom, Mednarodnega denarnega sklada in Velike Britanije, Švedske ter Danske.

Negotovost se je pokazala tudi pri Nemčiji

Se je pa negotovost glede usode evrskega območja danes po poročanju tujih tiskovnih agencij pokazala tudi pri Nemčiji, saj je bilo v današnji izdaji desetletnih nemških obveznic, ki v območju skupne valute veljajo za referenčne, povpraševanje manjše od ponudbe. Nemčija je na koncu zbrala 4,12 milijarde evrov po obrestni meri 1,73 odstotka.




Slovenija

Ljubljanska borza: SBI TOP se je okrepil

Trgovanje na Ljubljanski borzi se je v sredo končalo z rastjo indeksa SBI TOP; trgovanje je končal pri vrednosti 844,82 točke, kar je 2,06 točke oziroma 0,24 odstotka več kot v torek. V indeksu so se najbolj podražile delnice Mercatorja, ki so pridobile 1,77 odstotka.

Vlagatelji so v sredo opravili za 1,37 milijona evrov prometa. Največ zanimanja so pokazali za delnice Krke, s katerimi so opravili za 556.260 evrov prometa. Enotni tečaj teh delnic se je zvišal za 0,35 odstotka na 63,27 evra.

Poleg Krkinih so se v indeksu podražile le še delnice Mercatorja. Njihov enotni tečaj se je ob 16.120 evrov prometa zvišal za 1,77 odstotka na 159,58 evra.

V indeksu so padec medtem zabeležile delnice NKBM (20.230 evrov; -1,07 odstotka na 10,18 evra), Petrola (66.390 evrov; -0,50 odstotka na 256,32 evra), Gorenja (205.810 evrov; -0,08 odstotka na 13,30 evra) in Telekoma Slovenije (157.210 evrov; -0,07 odstotka na 89,94 evra).

V prvi kotaciji so poleg delnic iz indeksa še delnice Luke Koper (3.710 evrov; -dva odstotka na 17,65 evra) in Intereurope (3.990 evrov; -2,94 odstotka na 3,96 evra).

V standardni kotaciji so se pocenile delnice Save (18.760 evrov; -9,59 odstotka na 98,20 evra), Istrabenza (170 evrov; -4,68 odstotka na 5,90 evra) in Aerodroma Ljubljana (7.650 evrov; -0,93 odstotka na 19,16 evra), pridobile pa so delnice Salusa (1.190 evrov; +0,85 odstotka na 395,33 evra) in Zavarovalnice Triglav (1.650 evrov; +0,12 odstotka na 16,53 evra).

Kratke novice in obvestila družb, ki kotirajo na LJSE

Nadzorni svet Term Dobrna je na torkovi seji potrdil poslovno poročilo družbe za obdobje od januarja do septembra, seznanil se je s kratko informacijo o poslovanju družbe v obdobju od januarja do oktobra in z oceno poslovanja družbe do konca leta 2010, potrdil pa je tudi izhodišča za pripravo poslovnega načrta družbe za leto 2011.

V ponedeljek je potekala skupščina Slovenske odškodninske družbe, ki se je seznanila z odstopom Mateje Tomin Vučkovič (predstavnica delničarja) s funkcije članice nadzornega sveta z dne 1. oktobra, na njeno mesto pa je imenovala Tomaža Babiča.

Ljubljanska borza je v sredo v članstvo sprejela družbo KBC Securities s sedežem v Bruslju, pri čemer pričakuje, da bo novi član s trgovanjem začel kmalu po uvedbi mednarodne trgovalne platforme Xetra.

Ljubljanska borza je sporočila, da bo druga izdaja obveznic Save zapadla 9. decembra, prvi trgovalni dan brez kupona pa bo 2. december.

Iz Slovenijalesa so sporočili, da bo skupščina delničarjev družbe potekala v petek, 31. decembra, in ne v četrtek, 30. decembra.

Finančna družba Zlata moneta II je objavila vmesno poročilo poslovodstva za obdobje od 1. januarja do objave poročila. Celotno premoženje družbe je 31. oktobra znašalo 54,14 milijona evrov, družba pa je v opazovanem obdobju ustvarila izgubo v višini 1,23 milijona evrov.

Mercator za letos napoveduje 2,8 milijarde evrov prihodkov

V Mercatorju ob koncu leta pričakujejo 2,8 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar bi bilo za 5,2 odstotka več kot lani. Čisti dobiček skupine naj bi medtem dosegel okoli 30 milijonov evrov, potem ko je bil lani ta 21,1 milijona evrov, so v sredo sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Skupina Mercator je v letošnjih prvih devetih mesecih povečala tako prihodke kot dobiček. Prihodki iz prodaje so znašali dobri dve milijardi evrov, čisti dobiček pa 28 milijonov evrov.

S tem so bili prihodki skupine Mercator ob upoštevanju stalnih tečajev za 4,9 odstotka višji kot v enakem obdobju lani oz. ob upoštevanju dejanskih tečajev za 3,7 odstotka višji. Čisti dobiček pa je bil v devetmesečju v medletni primerjavi višji za 59 odstotkov.

Skupina Mercator je v prvih devetih mesecih v razvoj maloprodajne mreže in strateško povezovanje skupaj investirala 65 milijonov evrov, do konca leta pa naj bi se obseg naložb povečal na 120 milijonov evrov.

V skupini Mercator je bilo konec septembra skupaj s franšizami 1.494 trgovin v sedmih državah - v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, v Bosni in Hercegovini, v Črni Gori, Albaniji in Bolgariji.

Mercator je največji trgovec v Sloveniji, drugi v Srbiji in na Hrvaškem, s strateško povezavo s skupino Panta je postal prvi trgovec v Črni gori, v BiH pa se uvršča na tretje mesto. Decembra lani je odprl prvi hipermarket v Albaniji, letos pa širil mrežo v Bolgariji. Do konca leta 2011 oz. v začetku 2012 naj bi vstopil še na Kosovo in v Makedonijo.

Deloitte: Konzum in Mercator največji trgovski verigi v regiji

Maloprodajni verigi hrvaške družbe Agrokor - Konzum in Idea - sta bili lani s 2,67 milijarde evrov prihodkov največja maloprodajna skupina v regiji Adria (nekdanja Jugoslavija), je v sredo v Zagrebu objavila analitska hiša Deloitte. Sledita Mercator s 2,64 milijarde evrov prihodkov in srbska Delta Maxi z nekaj več kot milijardo evrov prihodkov.

Med desetimi največjimi trgovskimi verigami v regiji je tudi Engrotuš, ki je na petem mestu s 704 milijoni evrov prihodkov v letu 2009.

Deloitte je v svoji regionalni analizi maloprodaje v letu 2009 ocenil, da je Konzum tudi največja trgovska veriga na Hrvaškem, v kateri je družba ustvarila 1,54 milijarde evrov prihodkov. Mercator-H je s 300 milijonov evrov prihodkov četrti, za podjetjema Plodine in Metro Cash & Carry, ki sta lani ustvarila za 310 oz. 302 milijona evrov prihodkov.

Prihodki Mercatorja so se lani v primerjavi z letom 2008 na Hrvaškem znižali za 13 odstotkov. Finančni svetovalec Deloitta Slaven Ćurić je poudaril, da je občutno znižanje prihodkov Mercatorja-H posledica znižanja prodaje v trgovinah Intersport in Modiana, ne pa zaradi slabše prodaje živil.

Ćurić je izpostavil trend polarizacije potrošnikov na Hrvaškem, saj se zvišuje število potrošnikov, ki jim je cena najbolj pomemben kriterij pri nakupih.

»Mercator je zato pred kratkim predstavil nove prodajalne Getro, ki so usmerjene potrošnikom z manjšo kupno močjo«, je dejal Ćurić, ki je to omenil kot primer, da so trend polarizacije prepoznali v največjih trgovskih verigah.

Dodal je, da je Delta podobno storila s prodajalnami Tempo, medtem ko so se v Konzumu odločili, da bodo uveljavil več različnih trgovskih znamk v svoji ponudbi.

Med najbolj priljubljenimi trgovskimi znamkami na Hrvaškem je tudi Mercator, ki ima tudi najbolj razvite programe lojalnosti potrošnikov, ki vključujejo približno 1,5 milijona uporabnikov Mercatorjeve kartice.

Ćurić je poudaril, da je sicer skupina Mercator, v primerjavi s konkurenti, najbolj razširila poslovanje na območju nekdanje Jugoslavije.

SID banka z desetkrat večjim čistim dobičkom

SID banka je v prvih devetih mesecih letos ustvarila pet milijonov evrov čistega dobička, potem ko je njen dobiček v celotnem lanskem letu znašal 450.000 evrov. V prvih devetih mesecih lani pa je SID banka ustvarila 3,1 milijona evrov čistega dobička. Bilančna vsota banke je konec septembra znašala 3,64 milijarde evrov in je v primerjavi s koncem lanskega leta zrasla za 20,3 odstotka.

Kot tudi piše v poročilu o poslovanju SID banke v prvih devetih mesecih, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, so posojila banke drugim bankam v obravnavanem obdobju znašala 2,72 milijarde evrov (lani v celem letu 2,29 milijarde evrov).

SID banka je kot institucija, ki v imenu države zavaruje tiste komercialne in nekomercialne oziroma politične rizike, ki jih zaradi njihove narave in stopnje rizičnosti zasebni pozavarovalni sektor ali ni pripravljen ali pa ni sposoben prevzeti, med januarjem in septembrom zavarovala za 1,22 milijarde evrov kratkoročnih in dolgoročnih izvoznih kreditov ter investicij v tujini (v enakem obdobju lani za 622,6 milijona evrov).

Škoda, ki jo je morala v obravnavanem obdobju plačati iz tega naslova, znaša 2,3 milijona evrov (v enakem obdobju lani 26.000 evrov).




Azija

Nakupi podcenjenih delnic spodbudili rast v Tokiu

Kljub dolžniški krizi v Evropi, napetostim med obema Korejama ter nespodbudni gospodarski rasti v Avstraliji so se v sredo zvišali tudi indeksi na pomembnejših borzah v Aziji.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, v sredo zvišal za 0,51 odstotka na 9.988,05 točke. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so rast spodbudili nakupi nekaterih podcenjenih delnic, potem ko so se v torek tečaji znižali za skoraj dva odstotka.

V Hongkongu se je indeks Hang Seng okrepil za odstotek. Rast je zabeležil tudi borzni indeks Shanghai Composite Index in sicer 0,1 odstotka.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 je po objavi novice o skromni 0,2-odstotni gospodarski rasti v letošnjem tretjem četrtletju ostal nespremenjen na torkovi ravni.

Kitajska ob počasnejši japonski in avstralski rasti z večjo proizvodnjo

Razcvet kitajske predelovalne industrije se je v novembru še pospešil, ne da bi se zmenil za šibkost ameriškega in ostalih izvoznih trgov, zaradi česar se je proizvodnja na Japonskem in v Avstraliji upočasnila.

Indeks nabavnih menedžerjev PMI se je novembra po podatkih kitajske vladne agencije CFLP zvišal z oktobrskih 55,2 točke na 54,7 točke. Vrednost kazalca nad 50 točk pomeni, da se dejavnost širi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

S tem je indeks PMI ostal nad 50 točkami že 21. mesec zapored, čeprav se je kitajska gospodarska rast v letošnjem tretjem četrtletju upočasnila na 9,6 odstotka, potem je v letošnjih prvih treh mesecih znašala 11,9 odstotka.

Konkurenčni indeks PMI, ki ga izračunava banka HSBC, se je zvišal osmi mesec zapored, tokrat s 54,8 na 55,3 točke.

Podatki o rasti industrijske proizvodnje na Kitajskem so v nasprotju s padcem gospodarske rasti v Avstraliji. Kot so v sredo sporočili iz državnega statističnega urada, se je avstralska gospodarska rast v letošnjem tretjem četrtletju upočasnila na 0,2 odstotka oz. na 2,7 odstotka na letni ravni.

Rast avstralskega gospodarstva je najbolj zaviral padec izvoza, do katerega je prišlo zaradi okrepitve tečaja avstralskega dolarja. To je bila najpočasnejša četrtrletna gospodarska rast po decembru 2008.

Prav tako si prizadeva ohraniti gospodarsko rast pri življenju Japonska, ki se sooča z deflacijo in visokim tečajem jena. Japonske tovarne so oktobra zmanjšale proizvodnjo peti mesec zapored, tokrat za 1,8 odstotka, je v torek sporočila vlada v Tokiu. Padec je sicer manjši od pričakovanj. Zmanjšala se je predvsem proizvodnja avtomobilov in elektronike.




Surovine

Hladno vreme podražilo nafto

Cene nafte so se v sredinem elektronskem trgovanju zvišale, saj so padec temperatur pod ledišče in močne snežne padavine v Evropi spodbudili povpraševanje po kurilnem olju.

Zahodnoteksaška lahka nafta z dobavo v januarju se je podražila za 1,45 dolarja na 85,56 dolarja za 159-litrski sod. V torek se je ta nafta pocenila za 1,62 dolarja na 84,11 dolarja. Cena severnomorske nafte vrste brent pa se je v Londonu podražila za 2,46 dolarja na 88,38 dolarja za sod.

Povpraševanje po energentih so spodbudili ohladitev v Evropi ter močne snežne padavine, so v poročilu zapisali analitiki pri družbi Barclays Capital. Kot so pojasnili, so temperature v Evropi za ta čas nižje od normalnih, kar napoveduje veliko povpraševanje po kurilnem olju v letošnji zimski sezoni.

Z nemških in britanskih letališč poročajo o resnih motnjah v prometu. V Angliji in na Škotskem so zaprli več šol, sneg pa je povzročil tudi kaos in več smrtnih žrtev na cestah po Evropi.

V Franciji je tako hladno, da je energetska družba RTE opozorila na nevarnost izpadov električne energije. Švica je zabeležila najhladnejši november v zadnjih 45 letih, temperature so se spustile pod minus 30 stopinj Celzija, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.




Valute

Evro se je nekoliko okrepil

Evro, ki je v torek prvič po sredini septembra padel pod raven 1,30 dolarja, si je v sredo nekoliko opomogel. Na borzi v Frankfurtu je bila skupna evropska valuta tekom sredinega trgovanja vredna 1,3149 dolarja, medtem ko je Evropska centralna banka referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,3115 dolarja, v torek pa pri 1,2998 dolarja.




Vrednosti pomembnih kazalnikov za 1. 12. 2010

Ime Področje Vrednost Δ %
SBI TOP LJSE 844,82 + 2,06 + 0,24
Dow Jones Industrial Average
NYSE 11.255,78 + 249,76
+ 2,27
S&P 500 NYSE 1.206,07 + 19,47
+ 1,64
Nasdaq Composite Nasdaq 2.549,43 + 51,20
+ 2,05
Eurostoxx 50 Evropa 2.721,87 + 70,88 + 2,67
FTSE 100 London 5.642,50 + 114,23
+ 2,07
DAX Frankfurt 6.866,63 + 178,14 + 2,66
CAC 40 Paris 3.669,29
+ 1,63
Nikkei 225 Tokio 9.988,05 + 51,01 + 0,51
Hang Seng Hong Kong 23.249,80 + 241,81 + 1,05
EUR/USD valute 1,3127

USD/JPY valute 84,1150

Nafta* surovine 86,53 $
- 0,22
- 0,25
Zlato** žlahtne kovine 1.391,90 $ + 4,60
+ 0,33
10-letne ame. držav. obveznice obveznice 2,9640 % + 0,1670 + 5,97
* - cena za 159-litrski sodček, ** - cena za unčo (troy ounce), ki tehta 31,1035 g

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja