Teden v znamenju Severne in Južne Koreje ter Irske

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani KD Banke - 47. teden

Članek slika

• Krka v odkup lastnih delnic • Skupina Telekom Slovenije slabše kot lani • Nižja napoved gospodarske rasti v Sloveniji • Crobex na najnižji vrednosti v zadnjem letu • Potrjena pomoč Irski • Pozornost vlagateljev se premika k Portugalski in Španiji • Makroekonomski podatki boljši od pričakovanj • Henkel v najuspešnejšem fiskalnem letu v zgodovini obstoja podjetja • Napetosti na Korejskem polotoku • Prva italijanska banka se širi na trge v razvoju; Hyundai izpodrinil Toyoto • Ruski pror

Slovenija

Krka v odkup lastnih delnic

Novomeška Krka je v tretjem četrletju ustvarila 226,6 milijonov evrov prihodkov, kar je pomenilo 6,9 odstotno rast glede na enako časovno obdobje v lanskem letu. Dobiček je znašal 29,6 milijona evrov, kar je pomenilo 1,7 odstotka manj glede na tretje četrtletje leta 2009. V prvih devetih mesecih leta 2010 je podjetje ustvarilo 726,6 milijona evrov prihodkov, 154,6 milijona evrov dobička iz poslovanja in 120,8 milijonov evrov čistega dobička. Zaloge podjetja so se povečale za 23 odstotkov in terjatve za 12 odstotkov na 374 milijonov evrov. Največjo in sicer enajst odstotno rast prodaje je podjetje beležilo v Rusiji, v zahodni Evropi je prodaja podjetja v istem časovnem obdobju padla za osem odstotkov.

Za investicije je podjetje letos namenilo 127 milijonov evrov, uprava podjetja je hkrati potrdila, da bodo letošnji načrti doseženi. Za leto 2011 uprava podjetja pričakuje šest odstotno rast prodaje, in sicer 1,069 milijard evrov prihodkov, čisti dobiček bodo iz načrtovanih 159 milijonov evrov za leto 2010 v letu 2011 povečali na 162 milijonov evrov. Med drugim je uprava podjetja napovedala odkup lastnih delnic. Trenutno je Krka že lastnica 4,6 odstotka lastnih delnic.

Skupina Telekom Slovenije slabše kot lani

Skupina Telekom Slovenije je v tretjem četrletju leta 2010 ustvarila 218 milijonov evrov prihodkov, kar pomeni tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. V prvih treh četrtletjih leta 2010 je skupina Telekom Slovenije ustvarila 6,3 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je v enakem obdobju lani ta znašal 37,8 milijona evrov. Prihodki podjetja so na drugi strani v prvih devetih mesecih znašali 633,3 milijona evrov, kar pomeni en odstotek manj kot v enakem časovnem obdobju lani.

Matični Telekom je prvih devet mesecev zaključil z 42,5 milijona evrov čistega dobička, Mobitel ga je imel za 29,5 milijona evrov. Vzroke za nižje rezultate gre po mnenju uprave iskati v zaostrenih gospodarskih in tržnih razmerah ter višjih stroških programskih pravic za multimedijske in druge sodobne storitve. Svoj delež so prispevale tudi slabitve terjatev družb v skupini, ki so posledica neplačil operaterjev (predvsem s strani T2).

Makedonske hčerinske družbe so v prvih devetih mesecih leta 2010 ustvarile 19 milijonov evrov izgube. Po mnenju predsednika uprave Telekom Slovenije Kranjčevića bo podjetje na makedonskem trgu poslovalo z dobičkom čez tri leta. Na Kosovem pričakuje predsednik uprave prvi pozitiven rezultat čez dve leti. V prvih devetih mesecih je izguba na Kosovem znašala 7,76 milijona evrov, v enakem obdobju lani je ta znašala 2,5 milijona evrov.

Nižja napoved gospodarske rasti v Sloveniji

Evropska komisija je za letos znižala napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, in sicer na 1,1 odstotno rast. Proračunski primanjkljaj bo po njihovih napovedih v Sloveniji v letu 2010 znašal 5,8 odstotka BDP-ja. Za prihodnje leto pričakuje Evropska komisija v Sloveniji 1,9 odstotno gospodarsko rast, v letu 2012 pa 2,6 odstotno gospodarsko rast. Proračunski primanjkljaj se bo po njihovem mnenju v letu 2011 znižala na 5,3 odstotka, v letu 2012 pa na 4,7 odstotka BDP-ja.




Trgi jugovzhodne Evrope

Crobex na najnižji vrednosti v zadnjem letu

Analitiki Privredne banke Zagreb za zadnje četrtletje v letu 2010 pričakujejo eno odstoten padec hrvaškega BDP-ja. Industrijska proizvodnja je v mesecu oktobru na Hrvaškem na letni ravni padla za 4,4 odstotka. Za celotno leto pričakujejo analitiki 1,5 odstoten padec hrvaške gospodarske rasti. Hrvaški borzni indeks je tudi v prejšnjem tednu nadaljeval s padci in se trenutno giblje pri vrednosti 1.777, kar pomeni najnižjo vrednost v zadnjem letu. Vrednost srbskega Belexa je na tedenski ravni ostala skoraj nespremenjena in znaša trenutno 647 točk.




Razviti trgi

Potrjena pomoč Irski

Finančni ministri držav članic Evropske unije so na zasedanju v Bruslju Irski za reševanje javnofinančnega in bančnega sektorja namenili 85 milijard evrov vreden paket posojil. V povprečju bo Irska za to posojilo plačala 5,8 odstotka obresti, časovno obdobje vračila dolga bo znašala sedem in pol let. Obenem so lastnikom irskega dolga sporočili, da ne bo prišlo do zmanjšanje glavnice in tako izgub na njihovi strani.

Irske oblasti so na drugi strani sprejele štiri letni program varčevalnih ukrepov, ki ga je v prejšnjem tednu predstavil irski premier Brian Cowen. V okviru varčevalnega programa namerava irska vlada zmanjšati 25.000 delovnih mest v javni upravi, odpraviti minimalno plačo in med drugim tudi zvišati davek na dodano vrednost na 23 odstotkov do leta 2014. Nov paket varčevalnih ukrepov je spodbudil proteste, na katerih se je po podatkih policije udeležilo 50.000 ljudi.

Pozornost vlagateljev se premika k Portugalski in Španiji

Počasi se pozornost vlagateljev premika k Iberskemu polotoku, trenutne vrednosti CDS-jev (zavarovalne premije na možnost neizplačila glavnice izdajatelja obveznice) kažejo v EMU najslabše Portugalski in Španiji. Na nedeljskih volitvah v španski pokrajini Kataloniji je zmagala desnosredinska nacionalistična stranka Convergencio i Unia, ki je v 135-članskem regionalnem parlamentu po neuradnih podatkih dobila 62 sedežev, kar pomeni, da ji je za las ušla absolutna večina.

Makroekonomski podatki boljši od pričakovanj

Druga objava rasti ameriškega BDP-ja za tretje četrtletje leta 2010 pokazala 2,5 odstotno gospodarsko rast na letni ravni (pričakovanja analitikov so se gibala okrog 2,4 odstotka), privatna potrošnja je v istem obdobju beležila 2,8 odstotno rast (na letni ravni). Prodaja obstoječih stanovanj in hiš je na mesečni ravni padla za 2,2 odstotka.  Indeks proizvodnje je bil tako v Nemčiji kot tudi v Franciji na višjih nivojih kot so znašala pričakovanja analitikov (v Franciji je dosegel vrednost 57,5, v Nemčiji vrednost 58,9).

Henkel v najuspešnejšem fiskalnem letu v zgodovini obstoja podjetja

Nemški Henkel je v tretjem četrtletju ustvaril 3,96 milijarde evrov prihodkov, kar na letni ravni pomeni 13,7 odstotno rast. Dobiček iz poslovanja je znašal 501 milijon evrov, kar pomeni 73 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je znašal 343 milijonov evrov in je bil na letni ravni za 90,6 odstotkov višji. Predsednik uprave Kasper Rorsted se za leto 2010 nadeja fiskalno najuspešnejšega leta v zgodovini obstoja podjetja.




Trgi v razvoju

Napetosti na Korejskem polotoku

Južnokorejski predsednik Lee Myung Back je Severni Koreji sporočil, da bo morala nositi posledice svojega topniškega napada, ko je prejšnji torek ob napadu na južnokorejski otok Yeonpyeong Južna Koreja utrpela štiri žrtve (dva marinca in dva civilista). Kitajska, zaveznica Severne Koreje je obe strani pozvala naj z diplomatskimi sredstvi skušajo rešiti krizo na Korejskem polotoku.

Prva italijanska banka se širi na trge v razvoju; Hyundai izpodrinil Toyoto

Prva italijanska banka in največja posojilodajalka na novih trgih v Evropi je sporočila, da bo pospešila širitev svojega poslovanja na Češkem. Trenutno imajo v tej državi 60 poslovalnic, k temu naj bi jih dodali še 40, število franšiznih enot pa naj bi se povečalo na 90.

Korejski proizvajalec avtomobilov Hyundai je v mesecu novembru v Evropi na prvem mestu zamenjal japonsko Toyoto po številu prodanih avtomobilov. V prvih desetih mesecih leta 2010 je korejski Hyundai v Evropi prodal 521.369 avtomobilov, kar pomeni štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Ruski proračunski primanjkljaj v letu 2011 naj bi znašal 3,6 odsotka BDP

Ruska duma je v sredo sprejela proračun, v katerem bo proračunski primanjkljaj v letu 2011 znašala 3,6 odstotka BDP-ja, prihodki bodo v letu 2011 znašali 211,4 milijarde evrov in odhodki 254,7 milijarde evrov. V letu 2010 bo proračunski primanjkljaj po predvidevanjih znašal 4,6 odstotka.




Surovine, devize, obveznice

Irska in napetosti na Iberskem polotoku nižale tečaj evra

V prejšnjem tednu smo bili na račun reševanja težav irskega javnofinančnega primanjkljaja in bančnega sektorja ter grožnje širitve podobnih težav na Iberski polotok priča nadaljnjim pritiskom na vrednost evra v primerjavi z ostalimi valutami.

Vrednost evra se je tako v določenem trenutku v primerjavi z ameriškim dolarjem spustila na 1,32 kar je pomenilo najnižjo vrednost v zadnjih dveh mesecih. Zahtevana donosnost španskih in portugalskih državnih vrednostnih papirjev se je na drugi strani povečala, v Španiji na najvišjo vrednost v zadnjih osmih letih. 10-letna zahtevana donosnost španskih državnih vrednostnih papirjev se trenutno giblje okrog 5,3 odstotka.

Za sodček nafte (159 litrov) je potrebno trenutno odšteti 84 ameriških dolarjev oziroma 64 evrov, za unčo zlata pa je potrebno odšteti okrog 1.360 ameriških dolarjev.




Tedenski koledar izbranih makroekonomskih objav

Tedenski koledar izbranih makroekonomskih objav

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja