Korejski polotok in kriza evra znižala tečaje Wall Streeta

Tedenski pregled dogajanja na Wall Streetu - 47. teden

Članek slika

Indeksi na Wall Streetu so v minulem skrajšanem trgovalnem tednu - zaradi praznika so bile borze v četrtek zaprte, v petek pa je bil trgovalni dan krajši - večinoma nazadovali. Vlagatelji so bili zaskrbljeni zaradi morebitnega širjenja dolžniške krize v območju evra ter napetosti med Severno in Južno Korejo.

Industrijski indeks Dow Jones se je na tedenski ravni znižal za 112 točk oz. odstotek na 11.092 točk, širši indeks Standard & Poor 500 pa za 10 točk oz. 0,86 odstotka na 1.189,40 točke, medtem ko se je tehnološki indeks Nasdaq Composite zvišal za 17 točk oz. 0,65 odstotka na 2.534,56 točke.

Vlagatelji so v ponedeljek po mnenju analitikov še vedno premlevali dogodke iz preteklega tedna, predvsem odločitev Irske, da bo zaprosila za finančno pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Na trgu pa je bila še vedno prisotna negotovost pred morebitno širitvijo krize v druge države območja evra. Dow Jones je trgovanje sklenil pri 11.178,58 točke oz. 0,22 odstotka nižje kot v petek, Nasdaq pa se je zvišal za 0,55 odstotka na 2.532,02 točke.

V torek so se tečaji delnic v povprečju znižali. Severna Koreja je s topniškim ognjem zasula Južno Korejo zaradi manevrov slednje v spornem območju na meji med državama, strah pred krizo v EU se je nadaljeval. Niti novice o malce hitrejši gospodarski rasti ZDA v tretjem četrtletju od sprva ocenjene niso vplivale na boljšo voljo vlagateljev. Dow Jones se je v primerjavi s ponedeljkom znižal za 1,26 odstotka na 11.037,51 točke, Nasdaq pa za 1,46 odstotka na 2.494,95 točke.

Vlagatelji so bili v sredo že praznično razpoloženi in malce boljše volje zaradi novembrske rasti indeksa, ki meri razpoloženje potrošnikov. Dow Jones je trgovanje sklenil pri 11.187,28 točke oz. 1,37 odstotka več kot v torek, Nasdaq pa se je zvišal za 1,93 odstotka na 2.543,12 točke.

Indeksi so se zvišali kljub temu, da se je prodaja stanovanj in hiš v oktobru po podatkih ministrstva za trgovino znižala za 8,1 odstotka, ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) pa je znižala oceno gospodarske rasti; po oceni Feda naj bi se gospodarstvo ZDA letos okrepilo med 2,4 do 2,5 odstotka, leta 2011 pa med tri in 3,6 odstotka.

Zaradi praznika, zahvalnega dneva, so bile v četrtek borze zaprte, v petek pa se je trgovalo le pol dneva. V petek so oživele skrbi zaradi krize v območju evra, vlagatelji so bili zaskrbljeni, da se bo morda Grčiji in Irski pridružila še Portugalska. Zaradi tega se je med petkovim trgovanjem vrednost evra znižala na 1,3244 dolarja.

Zadnji dan trgovalnega tedna je bil tako imenovani »črni petek«, pa tudi vlagateljem se je mudilo na razprodaje v trgovine, ki jo trgovine tradicionalno organizirajo na ta dan. Ne glede na to, da je prodaja okoli zahvalnega dneva lani zalegla za 12,3 odstotka vse praznične prodaje v ZDA, pa so se delnice trgovskih podjetij večinoma pocenile, izjema je bil morda Macy's, katerega delnice so se podražile za 11 centov na 26 dolarjev.

Dow Jones se je v petek v primerjavi s četrtkom znižal za 0,9 odstotka, S&P 500 za 0,8 odstotka, Nasdaq pa za 0,3 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja