Precejšnje zanimanje za delnice General Motors

Na domačem trgu je odmevalo predvsem okoli Gorenja

Članek slika

V preteklem tednu se je delniški indeks S&P500 še naprej gibal okoli 1.200 indeksnih točk, DAX pa je zabeležil 1,6-odstotno rast. Pri tem je bil med odmevnejšimi dogodki ponovna uvrstitev reorganiziranega ameriškega avtomobilskega velikana General Motors na borzo, saj je država odprodala del svojega deleža preko borze.

Precejšnje zanimanje vlagateljev za delnice GM

Zanimanje je bilo veliko, tako da je iz prvotnih deset milijard dolarjev izdaje na koncu bilo pokupljeno kar za 20 milijard sredstev. S tem je država že dobila nazaj lep del svoje pomoči v General Motors, ki je znašal okoli 50 milijard dolarjev, še vedno pa ima tretjinski delež v podjetju. Za zdaj je zelo malo analitikov podalo ciljne vrednosti za podjetje, večina jih ima za zdaj priporočilo »kupi«. Avtomobilski trg namreč kaže znake okrevanja, reorganizirano podjetje pa ima manjši dolg in posledično finančno obremenitev ter bolj stroškovno racionalno strukturo. Vseeno velja priporočati previdnost, saj pri prvi kotaciji delnic pogosto velja pretirana evforija v prvih dnevih, nato pa se zanimanje za delnico umiri. Kljub temu opozorilu pa velja, da je kotacija delnic in zelo veliko zanimanje zanje zelo optimistično za kapitalske trge, saj so vlagatelji pokazali, da imajo prosta denarna sredstva in da so jih pripravljeni vložiti v ciklično ameriško podjetje, ki je šlo še v preteklem letu skozi proces zaščite pred upniki. V bistvu je to najbrž tudi razlog stagnacije delniških indeksov v preteklem tednu, saj je veliko vlagateljev zbiralo denar za nakupe delnic tega podjetja.

Na domačem trgu je odmevalo predvsem okoli Gorenja

Na domačem trgu pa je odmevalo predvsem dogajanje okoli Gorenja, objavljeni pa so bili tudi nekateri rezultati slovenskih podjetij. Jesenski del Gorenjeve dokapitalizacije namreč ni uspel, obenem pa je prišel v javnost spor med 6,7-odstotnim oziroma tretjim največjim lastnikom podjetja in predsednikom uprave. Pri tem je treba poudariti, da je po eni strani Philip Sluiter dal dokaj razumljive pogoje za sodelovanje v dokapitalizaciji, torej pregled transparentnosti poslovanja in preveritev zastavljene strategije. Po drugi strani pa je bil način podaje teh pogojev in predvsem kratek časovni rok dokaj nerazumen. V prihodnjih mesecih lahko tako pričakujemo nadaljevanje razvoja tega spora, obenem pa je treba omeniti, da čeprav je neuspeh jesenskega dela dokapitalizacije za Gorenje in delnico zagotovo negativen dogodek, še posebej ob omenjenih novicah, pa je bolj ključen uspešen poletni del z IFC. Vseeno se svetuje vlagateljem, naj še bolj skrbno spremljajo razvoj dogodkov, med drugim pa tudi poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki bodo objavljeni v torek, 23. novembra 2010.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja