Demografija in donosi

Članek slika

Demografija ima na dolgi rok ogromen vpliv na gospodarsko sliko posamezne države, s tem pa tudi na delniške in obvezniške donose. Demografska slika v kratkem obdobju ni pomembna, jo je pa definitivno treba upoštevati, ko varčujemo 20 ali več let.

Na grafikonu vidimo demografsko sliko za ZDA. Graf prikazuje prelomno obdobje. Delež odvisnega prebivalstva (ljudje, starejši od 50 let) postaja večji od deleža aktivnega prebivalstva (ljudje, stari med 25 in 49 leti). Prav tako vidimo tudi, da se delež aktivnega prebivalstva znižuje od leta 2000. Mladi ljudje s svojo agresivnostjo, kopičenjem kapitala, delovno vnemo in tako dalje, ženejo ekonomijo naprej. ZDA so to doživele v letih od 1970 do 2000. Ljudje so pri svojem varčevanju agresivni, kupujejo predvsem delniške naložbe, v kasnejšem obdobju svojega življenja pa so precej bolj konservativni in kupujejo predvsem obvezniške naložbe. To nam lahko potrdijo donosi ameriškega delniškega trga, ki so bili zadnjih deset let zelo slaba naložba. Na drugi strani pa najdemo obvezniške naložbe, ki so zadnjih deset let v pravem bikovskem trendu. Če pogledamo sliko za prihodnost, vidimo, da bo demografija še naprej podirala obvezniške naložbe, saj se bo povprečna starost še povečala. Zavedati pa se moramo, da je slika še precej slabša v Evropi, poslabšuje se praktično v vseh največjih svetovnih državah. Nobena izjema ni niti Kitajska, kjer se delovno aktivno prebivalstvo že zmanjšuje. To pa bo imelo ogromne posledice tako na Kitajskem kot tudi drugod po svetu. Staranje prebivalstva praktično po vsem svetu tako predstavlja vedno manjše povpraševanja po delniških naložbah in podpira nadaljnje nakupe obveznic.

Te ogromne spremembe imajo posledice v vseh segmentih posamezne ekonomije. Najboljša podjetja se tega zavedajo in stavijo na demografske spremembe. Staranje prebivalstva na nekatere sektorje vpliva negativno, nekateri glede na to dejstvo dosegajo nove vrhove.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman