Kaj pa zdaj?

Članek slika

Smiselno je v portfelj vstaviti naložbe, ki nudijo letno žetev in premagujejo inflacijo.

V medijih spet spremljamo izjave številnih uglednih oseb o možnih različnih negativnih scenarijih o prihodnosti Evrope, Amerike, Kitajske in ostalih delov sveta. Zdi se, da sta svetovni mir in ekonomska blaginja spet v rokah grških volivcev in v rešitvi španskega bančnega sektorja. Prestrašen investitor najlažje svoj mir poišče v varnih naložbah obveznic ZDA, Nemčije in Velike Britanije ter drugih manjših dobro stoječih držav.

Nesmiselna logika, ki kaže na nedelovanje nekaterih trgov

Donosnost do dospetja 10-letne nemške obveznice je v juniju dosegla rekordno nizko vrednost, in sicer 1,125 odstotka letno. Če primerjamo Nemčijo z Japonsko, lahko hitro ugotovimo, da je paradni konj Evropske unije vstopil v fazo stagnacije. Ob pogledu na njihove makroekonomske kazalce pa stvar ni tako črnogleda.

Na drugi strani pribitek za tveganje italijanske obveznice kaže, da je verjetnost njenega bankrota v naslednjih petih letih kar dobrih pet odstotkov. Ob dejstvu, da Italija predstavlja kar 18 odstotkov celotno izdanega državnega dolga v Evropi, hitro ugotovimo, da bi bil bankrot Italije konec igre za finančno panogo v Evropi in da so borzni indeksi v Evropi zelo precenjeni.

Oba zgornja odstavka pričata o nesmiselni logiki. Kažeta pa jasno sporočilo, da obstajajo trgi, ki ne delujejo. Torej se cene ne oblikujejo na podlagi »prave« vrednosti, ampak so vodene bolj v smislu čustev in tudi birokratskih omejitev.

"Bolje vrabec v roki kot golob na strehi"

Številne finančne inštitucije imajo zapisana pravila, da morajo nalagati v obveznice z najvišjo bonitetno oceno. Ob seriji zniževanj ocen državam v zadnjem času je logično povečanje povpraševanja za boljše države in povečanje ponudbe za slabše. Na trgu delujejo tudi investitorji, ki dosegajo donos s kupovanjem kvalitetnih papirjev in s sposojanjem slabših ter s tem še pripomorejo k divergenci.

Posamezniki verjetno drvijo v varna zavetja, ki nosijo negativen realen donos, predvsem iz modrosti, ki pravi:"Bolje vrabec v roki kot golob na strehi." Torej v primeru 10-letne nemške obveznice bolje čez 10 let 10 odstotkov manj kot možnost odpisa 50 odstotkov glavnice v naslednjih nekaj letih.

Smiselno je dodati naložbe, ki premagujejo inflacijo

Če zavrtimo časovni stroj za dve leti in se zbudimo v verjetnem scenariju, da bodo države znižale zadolženost z vodenjem prikrite inflacije pod psevdonimom kvantitativnega popuščanja, ki si ga trg danes tako želi, ugotovimo ob upoštevanju osem-odstotne inflacije in dveh odstotkih realne obrestne mere, da se cena danes 10-letnih obveznic držav varnega zavetja zniža za polovico. Nekako takšen pa je tudi danes strah za potencialne odpise držav Italije in Španije. Tako je smiselno v portfelj vstaviti naložbe, ki nudijo letno žetev in premagujejo inflacijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja