Potenciali rasti so v telekomunikacijah

Telekomunikacije danes enako pomembne kot razvoj transporta med industrijsko revolucijo

Članek slika

Telekomunikacije imajo prav tako pomembno vlogo pri razvoju gospodarstev, kot jo je imel razvoj transporta med industrijsko revolucijo.

Telekomunikacije so pomembne za razvoj gospodarstev predvsem zaradi dveh stvari: prvič, so med najpomembnejšimi v našem informacijsko prepletenem svetu in so neposredno povezane z rastjo produktivnosti. Drugič, razvoj sektorja telekomunikacij iz monopolno usmerjenega v konkurenčnega je močno pripomogel k rešitvi številnih gospodarskih težav drugih sektorjev.

Svetovna telekomunikacijska industrija bo po napovedih analitikov med letoma 2011 in 2016 rasla med tremi in štirimi odstotki na leto. Do leta 2016 naj bi bila vredna skoraj dva tisoč milijard evrov. Raziskave kažejo, da sektor informacijske in telekomunikacijske tehnologije (ICT) že zdaj prispeva okoli 25 odstotkov k rasti gospodarstev držav Evropske unije. Prispeva tudi 40 odstotkov k povečanju produktivnosti.

Analitiki se strinjajo – upravičeno smo lahko vznemirjeni in prepričani o pozitivni prihodnosti sektorja in vplivih na naša življenja.

Ni več »tam«, ampak samo še »tukaj«

Dostop do informacij in boljša možnost komuniciranja širita trge s povezovanjem možnih kupcev in prodajalcev. Tako tudi razdalja med temi postaja nepomembna – lahko sta več tisoč kilometrov narazen, a hkrati drug zraven drugega. Čeprav se v letu 2012 še vedno srečujemo z veliko tveganji, se vpliv telekomunikacij vidi v vsaki industriji skozi inovacije in z razvojem popolnoma novih industrij. Večji trg pomeni tudi večjo konkurenco med kupci in prodajalci in je spodbuda za razvoj novih izdelkov in stoitev. Vstopamo v ero hiperpovezanosti.

Telekomunikacije bodo v prihodnje zelo tesno povezane z gospodarsko rastjo posameznih držav. Še pomembneje, z razvojem telekomunikacij bomo kmalu odpravili vse geografske omejitve. To bo pomagalo vsem sektorjem, od zdravstva do zaščite okolja. Razvoj telekomunikacij naj bi v prihodnje popeljal svetovno gospodarstvo v obdobje, ki ga še nismo doživeli.

Svetovna industrija telekomunikacij je postala hitrorastoča industrija z velikim potencialom. V zadnjih letih smo bili priča dramatičnim spremembam na področju telekomunikacij. Za rast telekomunikacijske industrije v zadnjem času sta najbolj pomembni uporaba moderne tehnologije in konkurenca na trgu. Eden izmed pomembnejših izdelkov med modernimi tehnologijami so optična vlakna, ki jih uporabljamo za hitrejši prenos podatkov, namesto tradicionalnih, počasnejših kablov. Optični kabli so tako omogočili hitrejši prenos večjih količin podatkov.

Meje med informacijskimi tehnologijami, ki obsegajo fizično in programsko opremo za shranjevanje, pridobivanje in analiziranje podatkov, in telekomunikacijskimi tehnologijami, ki obsegajo elektronske sisteme za komunikacijo, so postale nevidne. K temu so pripomogli skoraj 90-odstotna aktivna uporaba mobilnikov na svetu, razvoj in inovacije novih tehnologij ter razvoj računalništva v oblaku. Tako se v zadnjih letih tudi pojavljajo vse intenzivnejši pozivi k združitvi sektorjev in enotni zakonodaji, ki bi urejala in spodbujala razvoj industije.

Mobilne tehnologije določajo smer razvoja

Najhitreje rastoča industrija znotraj telekomunikacij so mobilne tehnologije. Kot zanimivost: v letu 2001, ko je balon dot-com že počil, je bilo v Afriki 20 milijonov mobilnih povezav. Danes jih je več kot 500 milijonov. Če pogledamo širše, imamo v svetu že več kot šest milijard mobilnih povezav, kar pomeni skoraj 90-odstotno aktivno uporabo teh. S toliko povezav na svetu je mobilna telefonija postala največja telekomunikacijska tehnologija v zgodovini. Mobilne tehnologije so tako premagale fiksno telefonijo. In ne samo to. Konec leta 2010 je število naročnikov za dostop do interneta prek mobilnih naprav preseglo število naročnikov z dostopom do interneta prek osebnih računalnikov. To kaže na to, da se bo tudi internet moral prilagoditi iz namizne izkušnje v tisto »za po poti«. Napovedi so še bolj nazorne. Do leta 2016 bo več kot 80 odstotkov vseh internetnih povezav mobilnih. Uporaba mobilnih tehnologij ima tudi velik pomen pri razvoju telekomunikacij. Večja podjetja so se in se bodo vedno zanimala za naložbe v telekomunikacije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja