Največje ni vedno najboljše

Visoka izpostavljenost slovenskim delnicam neugodna za največje domače sklade

Članek slika

Z vsakim mesecem investicijski sklad Pimco Total Return postavi nov rekord navkljub dejstvu, da gre za največji vzajemni sklad po obsegu sredstev v upravljanju vseh časov. Toda ne glede na to, kako izjemno se sliši, velikost sklada pogosto ni zagotovilo visokih donosov.

Obseg sredstev v upravljanju investicijskega sklada Pimco Total Return znaša slabih 250 milijard dolarjev, kar je 100 milijard dolarjev več kot njegov zasledovalec American Funds Growth Fund of America.

Od leta 2000 do leta 2006 je več kot četrtina največjih svetovnih skladov, ki so leto začeli kot eni od petih največjih svetovnih skladov, vlagateljem pridelala negativni donos tri leta pozneje. Tudi tisti, ki so prinesli pozitivne donose, so bili skoraj vedno zasenčeni s strani manjših skladov v isti kategoriji (Morningstar klasifikacija). Med petimi letošnjimi največjimi skladi v ZDA, trije poslujejo z izgubo, četrti pa je na približno isti ravni, kot ob začetku leta.

Največji svetovni skladi dokaj okorni pri izkoriščanju nekaterih naložbenih priložnosti

Analitiki pravijo, da je eden od problemov največjih skladov ta, da jim je težje uspešno poslovati. Pogosto morajo spustiti nekatere manjše naložbeno priložnosti, ki bi prinesle dobiček, saj ne morejo kupiti dovolj velikega deleža, da bi naredili opaznejši rezultat v celotnem portfelju naložb vzajemnega sklada. Ko takšen vzajemni sklad naredi svojo potezo, mora kupovati in prodajati naložbe, vredne več sto milijonov dolarjev, kar pogosto sili sklad, da kupuje po višjih cenah oziroma prodaja po nižjih, kar znižuje portfeljsko donosnost.

Eden od najbolj znanih primerov skladov je investicijski sklad Fidelity Magellan. Konec leta 2000 je z 93 milijardami dolarjev v upravljanju postal največji ameriški sklad. Naslednja tri leta je sklad pridelal povprečno 5,6 odstotno letno izgubo. Danes ima Magellan 20,2 milijard dolarjev sredstev v upravljanju, njegova donosnost v letu 2010 pa je 3,97 odstotka. Vincent Loporchio, predstavnik Fidellity za odnose z javnostjo, je povedal da podjetje stoodstotno zaupa Harryju Langu, ki sklad upravlja od leta 2005.

Pimco se je pri vodenju sklada Pimco Total Return do zdaj uspešno upiral temu negativnemu trendu. Obvezniško usmerjena politika sklada je vlagateljem letos pridelala 10,6 odstotno donosnost, kar je odličeno v trenutnem okolju.

Visoka izpostavljenost slovenskim delnicam neugodna za največje domače sklade

V Sloveniji stanje glede na donosnosti ni dosti drugačno. Med skladi, ki so leto začeli med peterico največjih, se nad izhodiščem nahajata samo dva: NLB Skladi - Globalni delniški in NLB Skladi - Kombinirani globalni.

Eden glavnih krivcev za take rezultate je prevelika izpostavljenost slovenskemu kapitalskemu trgu, ki se je v letu 2010 odrezal podpovprečno v primerjavi z drugimi primerljivimi kapitalskimi trgi. Če bolj podrobno pogledamo strukturo naložb peterice največjih skladov, vidimo, da sta bila pozitivna sklada tudi edina, ki nista izpostavljena slovenskemu borznemu trgu, medtem ko ima Triglav Steber I, ki je s približno 340 mio € v upravljanju obenem tudi daleč največji vzajemni sklad v Sloveniji, več kot 40 odstotkov svojega premoženja vloženega v Sloveniji.

 

Stanje - 29.10.2010

Sredstva v upravljanju je prav tako uspelo povečati samo dvema izmed najboljših pet. Sredstva sta povečala Triglav Steber I. in NLB Skladi - Kombinirani globalni. Največ sredstev pa je letos izgubil KD Rastko, ki je vlagateljem, v letošnjem letu, pridelal šestodstotno negativno donosnost.

 

 

 

 

Analitiki pravijo, da bi morale za vlagatelje, zgodovinske donosnosti največjih skladov, služiti kot opozorilo, da največje ne pomeni vedno najboljše. Vlagatelji bi morali biti pozorni tudi na veliko drugih stvari.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja