Delničarjem Petrola 8,25 evra bruto dividende

Članek slika

Delničarji Petrola so danes na skupščini podprli predlog uprave in nadzornikov, da se od 18 milijonov evrov bilančnega dobička za leto 2011 za dividende nameni 17,2 milijona evrov oz. 8,25 evra bruto na delnico. Uprava in nadzorni svet sta prejela razrešnico za delo v letu 2011, do spremembe pa je prišlo v nadzornem svetu.

Petrolova dividenda je letos višja kot lani, ko je znašala 7,50 evra. Za izplačilo dividend delničarjem bo Petrol namenil čisti dobiček v letu 2011 in druge rezerve iz dobička leta 2005. Dividende bodo izplačane najkasneje v 90 dneh, čeprav je mali delničar Miran Mejak, pred leti prvi nadzornik Petrola, predlagal izplačilo v 30 dneh, kot je to po njegovih besedah v preteklosti že bila praksa.

Spremembe v nadzornem svetu

Potem ko je je bilo od avgusta lani po odstopu Žige Debeljaka s položaja nadzornika Petrola eno mesto v nadzornem svetu nezasedeno, je skupščina na predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod) za nadomestno članico nadzornega sveta imenovala Matejo Božič. Mandat se ji začne danes in traja do 7. aprila 2013.

Nadzorni svet Petrola je sicer za nadomestnega člana nadzornega sveta predlagal Andrejo Kert, društvo Mali delničarji Slovenije pa je na tem položaju želelo Gorana Šibiča.

Sod je uspel tudi z nasprotnim predlogom glede predčasnega odpoklica člana nadzornega sveta Urbana Goloba. Njegov predčasni odpoklic iz nadzornega sveta, ki bi začel veljati z današnjim dnem, sta zaradi prenehanja funkcije v upravi Hypo banke predlagala že delničarja Hypo banka in Nova Ljubljanska banka. Delničarji so Golobov odpoklic iz nadzornega sveta podprli, a z dnem 31. maj, kot je to predlagal Sod.

Društvo Mali delničarji Slovenije je sicer predlagalo, da se zaradi po Golobovem odpoklicu izpraznjenega mesta v nadzornem svetu Petrola za nadomestnega člana z današnjim dnem imenuje Stojan Auer, a s tem predlogom ni bilo uspešno.

Za revizorja družbe za tekoče leto je skupščina, na kateri je bilo navzočih dobrih 71 odstotkov delničarjev z glasovalno pravico, imenovala družbo KPMG Slovenija.

Leto 2011 zaznamovali prevzemi; leto 2012 je leto konsolidacije in optimizacije

Skupina Petrol je lani ustvarila 3,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2010. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 21 odstotkov na 81 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 48 odstotkov na 52,3 milijona evrov, je delničarjem danes pojasnil predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.

Leto 2011, v katerem so prejemki nadzornega sveta znašali 119.000 evrov, uprave pa 775.000 evrov, je bilo zaznamovano s prevzemi, letošnje leto pa je po napovedih uprave Petrola leto konsolidacije, optimizacije in racionalizacije.

Na vprašanje delničarjev je Berločnik spregovoril tudi o sinergijah lani izvedenih prevzemov, predvsem Instalacij. V zvezi s slednjimi je dejal, da je Petrol po nakupu preostalega dela omenjene družbe odpovedal tri pogodbe za skladiščenje naftnih derivatov, in sicer v Kopru, Zagrebu in Zadru.

O slabitvah in terjatvah do kupcev

Član uprave Petrola Janez Živko je na vprašanja delničarjev o obsegu slabitev pojasnil, da so slabitve finančnih naložb in popravkov v letu 2011 znašale približno 40 milijonov evrov. Največja je slabitev v Istrabenz, ki znaša približno 22 milijonov evrov.

Po Živkovih besedah so bilančne terjatve do kupcev znašale približno 324 milijonov evrov in so bile zelo razpršene. Omenjeno razpršenost je podkrepil z navedbo, da največja izpostavljenost do posameznega kupca predstavlja 1,4 odstotka celotnega zneska.

Živko je še zatrdil, da je Petrol lani izboljšal zavarovanje terjatev, izpostavljenost do gradbeništva in transporta, torej dveh v krizi zelo prizadetih panogah, pa je znašala približno 15 milijonov evrov. Večina te izpostavljenosti je zavarovana s prvovrstnimi zavarovanji, zagotavlja Živko.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja