Plusi in minusi delnice Facebooka

Članek slika

Facebook je po trenutnih borznih cenah vreden več kot Daimler, BMW in Lufthansa skupaj. Za katero naložbo bi se odločili, če bi imeli 100 milijard dolarjev?

V petek, 18. maja 2012, se je, po skoraj vseh standardih – volumnu, pompu in publiciteti –  odvijal največji vstop kakšnega podjetja na borzo v vsej zgodovini. Vstop Facebooka na borzo se je zgodil ob 11.30 po newyorškem času, oziroma pol ure kasneje kot je bilo napovedano prvotno. Najbrž je bil namen zamude še bolj dvigniti zanimanje za delnice pri drobnih investitorjih in evforijo spremeniti v super-evforijo, čeravno pravijo, da so razlog stornacije vpisov nakupnih naročil. Učinek: iz 38 evrov, kolikor je stala delnica ob vpisu, se je na borzi tečaj najprej povzpel na 45; a le za kratek čas; trgovanje se je končalo pri 38 tih,nekaj dni zatem pa pri 30 tih dolarjih, kar  je za optimistične vlagatelje precej negativno presenečenje.

Sicer so mnogi papir že prej opisovali kot precenjen, a so računali tudi na možnost, da Facebook prvi dan borznega trgovanja skoči na 50, 60 ali celo 70 dolarjev. Epilog dogodkov na borzi razumnega vlagatelja sili v tehten razmislek o stanju na borzi in skrbni analizi, ne le Facebooka, temveč tudi drugih delnic.

Treba je reči, da uvrstitev podjetja, ki se ukvarja s socialnim omrežjem ni neuspeh za njegovega lastnika Marka Zuckerberga. Niti ni uspeh za investicijsko banko Morgan Stanley, ki je opravila celoten projekt uvrstitve Facebooka na borzni trg. Prvotno je bilo načrtovano, da bi prodaja delnic prinesla 5 milijard svežega denarja, zatem 12 in na koncu je bilo vpisanih za 16 milijard dolarjev delnic. Cena je bila, namreč, že v začetku določena visoko (v razponu med 34 in 38). Seveda je bil posel za Morgan Stanley dober, saj je ena največjih investicijskih bank na Wall Streetu »pobrala« enormnih 176 milijonov dolarjev provizije. Zelo verjetno bo zdaj podporna cena znašala nekje med 30 in 38 dolarji, ki jo bo dotična borzna hiša verjetno vzdrževala tako dolgo, dokler bo lahko, kajti na drugi strani ima armado lastnikov delnic, ki lahko v bližnji prihodnosti zbezljajo v masovno prodajo – manj verjetno pa v nove nakupe. Vse je še odprto.

Katere so prednosti in slabosti delnice?

Zato se ne bom ukvarjal s tem, kam lahko gre tečaj delnice v prihodnjih mesecih, temveč kakšne so njene slabosti in prednosti. Najprej se vprašajmo, ali je Facebook mogoče meriti po Buffettovih naložbenih standardih oziroma na podlagi knjige Modri investitor, ki poudarja investiranje z metodo notranje vrednosti podjetja? Ali pa naj investitor to podjetje presoja kako drugače?

Za kratkoročno analizo delnice, ki jo favorizirajo dnevni vlagatelji, je morda najboljši Kostolanyjev pristop. Ta bazira na ugotavljanju, ali z določenim papirjem, v določenem trenutku, trgujejo šibki ali trdni vlagatelji. Trdni so tisti, ki se z borzo ukvarjajo že dlje časa in imajo ustaljene standarde odločanja, kako investirati – večinoma na podlagi notranje vrednosti. Skrajni primer takega vlagatelja je Buffett. Šibki vlagatelji pa se na borzi pojavljajo le tu in tam, enkratno, glede na trenutno modo in publiciteto, ki borzo jemljejo kot zabavo in sledijo čredi. Ko kupujejo vsi, kupujejo tudi oni, ko prodajajo vsi, prodajajo tudi sami. Druga skupina vlagateljev pri posameznem papirju je slab znak. Kdo trenutno poseduje delnice, Facebooka ni težko ugotoviti.

Toda, čeprav je okoli delnice precej evforije, to ne pomeni, da je Facebook smiselno v prihodnje popolnoma zanemariti – velja ga opazovati in počakati na ohladitev. Graham v Modrem investitorju pravi, da se na borzi splača kupovati 95% papirjev (opp. med njimi je verjetno tudi Facebook), vprašanje je le cena. Je z vidika cena-dobiček (P/E), ki za Facebook ta trenutek znaša 100, cena delnice ugodna, če medtem večina drugih papirjev na borzi kotira po P/E med 15 in 20 ? Wall Street bi na to odgovoril da ja, ker ima socialno podjetje bleščečo prihodnost.

Če je temu res tako, poglejmo pluse in minuse.

Najprej minusi Facebooka kot naložbe:

Je velik. To po definiciji pomeni težave za podjetje v prihodnje, kakršne je nekoč že doživel Microsoft. Ko si enormno vpliven in velik, se množijo tvoji nasprotniki in povečujejo se pritiski po zakonskem omejevanju in regulaciji.
Model, ki ga zagovarja Zuckerberg, kot pravi sam, ni profit, temveč socialni. To je po eni strani dobro, saj ljudem danes najlažje prodaš, če jim takoj poveš, da ne prodajaš ničesar. Vendar, če Zuckerberg tako misli tudi v resnici, potem obstajajo za delničarje   težave, da ne bodo videli dobičkov in dividend, kakršne bi lahko. Večinski lastnik Facebooka spominja na Stevea Jobsa, ki ni maral izplačevati dividend kljub temu, da je imel Apple ogromno proste gotovine. Gre za kult osebnosti tudi pri novem ljubljencu internetne industrije?
Večinsko lastništvo Zuckerberga: morda je možakar bolj kot za denar, zainteresiran za  slavo. To sicer samo po sebi ni slabo, za delničarje pa je nedvomno slabo. Ti namreč hočejo pri podjetju videti profitno naravnanost poslovne strategije.
Struktura uporabnikov socialnega omrežja in njihove navade. Pravijo, da so vir zaslužka za Facebook v prihodnje oglasi. Toda, ali uporabniki omrežja tudi v resnici klikajo na direktne oglase, ko so na njegovih straneh.

Obstajajo tudi plusi, ki govorijo v prid delnice Facebooka:

Ogromno informacij o uporabnikih omrežja, ki jih je mogoče dobro uporabiti pri marketingu tako imenovanih trendnih kupcev.
Obstoj različnih potencialnih virov prihodkov, kot je npr. reklamiranje s »socialnimi« načini trženja, ki znajo biti nadpovprečno učinkoviti.

Vredni več kot Daimler, BMW in Lufthansa skupaj

V vsakem primeru je Facebook po trenutnih borznih cenah vreden več kot Daimler, BMW in Lufthansa skupaj. Odgovorite si torej na naslednje vprašanje: za katero od obeh vrst investicij bi se v tem trenutku odločili, če bi imeli v žepu 100 milijard dolarjev?

Lastnikom delnic Facebooka, ki so zdaj, po dveh dneh rapidnega padanja papirja, malce nervozni ostane v nekakšno uteho šala, ki te dni kroži, njen avtor pa je ameriški komik Andy Borowitz. Pravi, da je bilo sporočilo Zuckerberga svojim potencialnim delničarjem pred javno kotacijo verjetno naslednje: »Dragi investitorji! Že vrsto let zapravljate svoj čas na Facebooku. Zdaj imate priložnost, da zraven zapravite še svoj denar.«

Vendar, kot rečeno, zgodbe še ni konec.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic