Azija, upanje investicijskega sveta

Članek slika

Z naložbo v azijske delnice vlagatelji pridobijo dostop do bogatega ozemlja, kjer se večtisočletna kultura sreča z neverjetnimi tehnološkimi dosežki. Regija je že zdaj gospodarsko zelo močna, z leti se bo še okrepila.

Da bo Azija potegnila svetovno gospodarstvo iz globin globalne krize, upamo že nekaj let. Politiki, ekonomisti in gospodarstveniki iščejo razloge za optimizem – in ko jih ne najdejo v razvitih zahodnih državah, se v iskanju luči v temi obrnejo na razvijajoča se gospodarstva. Ni presenetljivo, da je bilo največji in najgosteje naseljeni celini na svetu z dolgo in bogato kulturno in gospodarsko zgodovino ter državami, ki že več let pozitivno presenečajo s hitrostjo razvoja, usojeno postati eno izmed glavnih upanj celotnega sveta. A kljub optimizmu je objektivna ocena zdajšnjih in prihodnjih razmer Azije odločilna za zmanjšanje tveganj v obravnavani regiji.

Razviti in nerazviti azijski trgi

V zadnjih šestih desetletjih je bil svet priča presenetljivi gospodarski rasti azijskih držav. Na pot razvoja so stopili najprej Japonska, nato tako imenovani azijski tigri, kamor sodijo Hongkong, Južna Koreja, Tajvan in Singapur, druge države iz regije pa so se razvitejšim sosedam pridružile pozneje. A ne glede na dolgoletno gospodarsko rast Azije se med razvite države1 uvrščajo samo Japonska in azijski tigri, »razvoj« preostalih držav pa še vedno ni končan. Ena izmed značilnosti precej manjše razvitosti je manjši dohodek na prebivalca, kar ob predpostavki veljavnosti konvergenčne hipoteze pomeni, da v prihodnjih letih lahko pričakujemo večjo gospodarsko rast v Aziji kot v razvitih državah.

Južna svilna pot

Ker so gospodarstva večine azijskih držav izvozno usmerjena, lahko nanje pozitivno vpliva okrevanje razvitih zahodnih držav in tudi razvoj tesnejših znotraj- in zunajregijskih povezav z razvijajočimi se državami. Trgovinska menjava ter pretoki kapitala in surovin med državami s hitro gospodarsko rastjo bodo v prihodnosti pripeljali do zmanjšanja odvisnosti Azije od trgov ZDA in Evrope in razvoja mreže vezi, ki jo Stephen King, glavni ekonomist banke HSBC, imenuje južna svilna pot. Dodatna podpora razvoju povezav znotraj regijskelahko postane domača poraba, ki jo vlade azijskih držav podpirajo z rastjo plač, večjo zaščito delavcev migrantov in drugimi ukrepi, ki povečujejo nagnjenost k porabi. Pričakovati je, da bo močnejša domača poraba povečala trgovinsko menjavo in bo eden izmed stebrov gospodarske rasti celotne regije.

Rast razvitih gospodarstev azijskih tigrov tudi v krizi nad dvema odstotkoma

Treba je priznati, da Azija ponekod še čuti posledice krize, kljub temu pa je pozitivnih znamenj več kot negativnih. Medtem ko so razvite države izčrpale skoraj vse možnosti za oživitev svojih gospodarstev, ima večina držav v regiji še veliko prostora za izvedbo monetarnih, fiskalnih ali administrativnih ukrepov. Drugače od razvijajočih se azijskih gospodarstev so napovedane stopnje rasti razvitih držav iz regije precej nizke, ampak še vedno pozitivne. Mednarodni denarni sklad napoveduje, da bo letos Japonska dosegla dve-, Hongkong 2,6-, Singapur 2,7-, Tajvan 3,6- in Južna Koreja 3,5-odstotno rast realnega BDP2. Pomemben vir rasti za Japonsko in azijske tigre bo izvoz, dežela vzhajajočega sonca, ki še vedno čaka na konec obdobja izgubljenih desetletij3, a kljub temu ostaja tretje največje gospodarstvo na svetu, pa bo pridobila tudi od vlaganj v obnovo območij, prizadetih s potresom in cunamijem marca lani, ter morebitne depreciacije jena.

Prihodnja rast regije je nedvomno pozitivna novica za vlagatelje v azijske delnice, ni pa to edini razlog za vlaganja. Rast na azijskih delniških trgih bo v prihodnjih letih slonela tudi na demografskih spremembah – zmanjšalo se bo število mladih, povečal delež ljudi srednje starosti, ki so izobraženi, imajo prosto razpoložljiva sredstva, so pripravljeni sprejeti večje tveganje in vstopiti na delniške trge. Večje povpraševanje po delnicah bo pozitivno vplivalo na cene, zato Ajay Kapur, vodja oddelka za analizo azijskih delniških trgov v banki Deutsche Bank, celo navaja razmerje med deležem ljudi, starih od 40 do 49 let ter od 20 do 29 let, kot poglavitni razlog za vlaganje v delnice azijskih podjetij.

Priložnost podcenjenih delnic

Da so azijske delnice dobra alternativa delnicam iz drugih regij, nam dokazuje tudi spodnji graf. Prikazuje indekse, ki pomagajo oceniti pre- oziroma podcenjenost regijskih delnic4. Če je vrednost indeksa negativna, so delnice podcenjene, če je indeks pozitiven, so precenjene. Kot je razvidno iz trenutnih vrednosti indeksov, so azijske delnice nekoliko bolj podcenjene kot delnice na borzah v ZDA, Evropi in Latinski Ameriki.

 

Vir: Bloomberg

Pomembno se je zavedati, da ima Azija tudi pomanjkljivosti. Največje tveganje za azijske države pomeni evropska dolžniška kriza, katere negativni razplet lahko občutno poslabša rezultate izvozno usmerjenih podjetij, povzroči upad kreditne aktivnosti v regiji in obrne delniške trge navzdol. Stabilno rast Azije lahko ogrozijo tudi inflacijski pritiski in v najbolj pesimističnem primeru bodo države v regiji morale iskati ravnotežje med podporo gospodarstvu in rastjo cen, ki jo lahko dodatno poveča podražitev nafte zaradi morebitnega stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu. Težave lahko povzročijo tudi negativne novice iz Kitajske, ki je pomemben izvozni trg za države v regiji, razmere v tej državi lahko tako pospešijo kot tudi upočasnijo rast sosednjih držav. Dolgoročno tveganje pomeni rast neenakosti, predvsem pri dostopnosti do tehnologij, izobrazbe, infrastrukture in naložb, vredno je omeniti tudi geopolitično tveganje v Severni Koreji.

Pozitivna dolgoročna usmeritev

Kaj lahko pričakujejo lastniki azijskih delnic? Dogajanja na trgih v regiji bodo še nekaj časa odvisna predvsem od novic iz Evrope, ZDA in Kitajske. Kljub pričakovanju, da se bodo razmere v teh državah v prihodnjih letih umirile, obstaja verjetnost konsolidacije, ki pomeni neodločenost na trgu ali pa določene korekcije navzdol. Dolgoročna usmeritev na azijskih delniških trgih ostaja pozitivna, rast pa bo temeljila predvsem na krepitvi povezav med razvijajočimi se državami, izvozu v razvite države in večanju deleža prebivalcev, ki so pripravljeni zapravljati in vlagati.

Višja donosnost prinaša višje tveganje

Kljub številnemu ponavljanju povedanega je smiselno še enkrat poudariti, da je višjo donosnost od netvegane mogoče doseči samo z izpostavljenostjo višjemu tveganju. Vlagatelji v azijske delnice morajo biti pripravljeni na občasne upade vrednosti premoženja. Pomembno za miren spanec je spoznanje, da se enemu pomembnih tveganj – kupovanju na visokih ravneh – lahko izognemo, če se odločimo za redno in dolgoročno periodično varčevanje z enakimi vložki. Nihajnost gibanja vrednosti premoženja lahko zmanjšamo tudi z razpršitvijo premoženja, torej z vlaganjem v več različnih regij ali naložbenih razredov.

Z naložbo v azijske delnice vlagatelji pridobijo dostop do bogatega ozemlja, kjer se večtisočletna kultura sreča z neverjetnimi tehnološkimi dosežki. Regija je že zdaj gospodarsko zelo močna, z leti pa se bo še okrepila.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja