Strožji nadzor delovanja hedge skladov v EU

Članek slika

Evropski parlament je v četrtek na plenarnem zasedanju v Bruslju potrdil nova pravila za strožji nadzor nad delovanjem hedge skladov in alternativnih investicijskih skladov ter s tem zapečatil dogovor, ki so ga države članice dosegle sredi oktobra.

Pravila določajo višino osnovnega kapitala, registracijo in način poročanja nadzornim organom za del finančnega sektorja, ki je bil doslej predmet dokaj ohlapne regulacije.

Evropski poslanci so novo ureditev podprli z veliko večino; 513 jih je glasovalo za, 92 proti, trije so se pa glasovanja vzdržali.

Uvedba potnih listov za sklade tretjih držav

Glavno odprto vprašanje v 18 mesecih pogajanj je bila uvedba potnih listov za sklade iz tretjih držav, ki v skladu z dogovorom ne bo avtomatska.

Države članice bodo imela najprej dve leti časa za prenos direktive, nato pa bo dve leti deloval samo evropski potni list, torej potni list za upravljavce skladov v Evropski uniji.

Nato bo evropska nadzorna agencija za nadzor nad trgom vrednostnih papirjev pripravila poročilo o delovanju evropskega potnega lista in ocenila, ali ga je smiselno in primerno razširiti tudi na tretje države.

Pričakuje se, da bo lahko potni list na podlagi delegiranega akta uveljavljen v letu 2015.

Dogovor je dolgo ovirala Francija, ki je želela strožjo ureditev glede potnih listov, medtem ko je Velika Britanija z londonskim Cityjem, kjer domuje okoli 80 odstotkov hedge skladov, želela bolj liberalno ureditev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja