Krka uspešno v prvem četrtletju

Članek slika

Skupina Krka je v letošnjem prvem trimesečju zabeležila 273,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Družba Krka je ustvarila 259 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je glede na enako lansko obdobje deset odstotkov več, je danes povedal predsednik Krkine uprave Jože Colarič.

Po Colaričevih besedah je dobiček skupine Krka v prvem četrtletju letos znašal 48,6 milijona evrov, kar je en odstotek več kot v enakem lanskem obdobju, dobiček družbe pa je dosegel 48,1 milijona evrov oz. dva odstotka več od primerljivega lanskega dobička.

Trgi Vzhodne Evrope ključni za rast

Največjo relativno in absolutno rast prodaje - za 17,3 milijona evrov oz. 32 odstotkov - je Krka dosegla v regiji zahodna Evropa in čezmorska tržišča. Vzhodna Evropa pa je bila z 29-odstotnim deležem v prodaji največja Krkina prodajna regija.

Na trgih zunaj Slovenije so v tem obdobju ustvarili 92 odstotkov prodaje skupine oziroma 94 odstotkov prodaje družbe. Za vlaganja in naložbe je skupina Krka namenila 24,2 milijona evrov, od tega družba Krka 10,3 milijona evrov, odvisne družbe pa 13,9 milijona evrov.

Kot je povedal predsednik uprave, v Krki načrtujejo, da bodo letošnjo prodajo glede na lansko povečali za šest odstotkov in do konca leta povečali dobiček, hkrati je napovedal nova zaposlovanja - letos nameravajo število zaposlenih povečati za štiri do pet odstotkov - ter naložbe.

Poleti bodo začeli z naložbo v infrastrukturo in proizvodne objekte v Krškem, kar bo Krko v prvem delu investicije stalo približno 70 milijonov evrov, na območju novomeške tovarne pa bodo začeli z 200 milijonov evrov vrednim projektom Notol 2, s katerim bodo desetim milijardam izdelanih kapsul in tablet dodali še 4,5 milijarde tovrstnih izdelkov.

Kot ključne za rast Krke je Colarič označil trge vzhodne Evrope z državami nekdanje Sovjetske zveze, med katerimi prednjačijo Rusija, Ukrajina, Kazahstan in Uzbekistan, potem srednje Evrope, Evropske unije z Norveško in Švico.

Kaj bo z delnicami Krke

Colarič se je na današnji novinarski konferenci dotaknil tudi Krkinih delnic. Krka je 11. aprila začela z njimi kotirati tudi na Varšavski borzi, dosedanjo tamkajšnjo kotacijo pa je označil za testno.

Ker ima Krka v lastnem skladu za skoraj 100 milijonov evrov lastnih delnic, kar znaša približno šest odstotkov vseh izdanih, je Colarič dodal, da se bodo v družbi do konca junija odločili, kaj z njimi oz. ali jih bodo uvrstili na Varšavsko borzo. Vsekakor bodo ravnali v dobro družbe, je poudaril.

V zaključku je še napovedal, da bodo na julijski skupščini družbe delničarji odločali o dividendi. Po predlogu uprave naj bi ta znašala poldrugi evro bruto, kar glede na lansko dividendo predstavlja sedemodstotno rast, je še povedal Colarič.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja