Grška kriza za vlagatelje bolj strašna od Lehman Brothers

Tehnična analiza namiguje na razmislek o zmanjšanju delniških pozicij

Članek slika

Septembra smo izpostavili zanimivo dogajanje na opcijskem trgu, kjer je povpraševanje po »put« opcijah napram »call« opcijam naraščalo ne glede na to, da so trgi beleži dokaj močno rast. V današnjem prispevku pa bomo pogledali dogajanje na opcijskem trgu od leta 2006 do zdaj.

V spodaj priloženi sliki zgornji graf prikazuje gibanje indeksa S&P 500 (zelena črta), implicirane volatilnosti 3-mesečnih »call« in »put« opcij (bela črta – put, oranžna črta – call). Spodnji graf 90/110 »volatility skew«, kjer je še označena povprečna vrednost v tem obdobju (ravna rdeča črta) ter območje dveh standardnih odklonov (svetlo-modri kanal).

Najprej nam pade v oči, da se je »volatility skew« gibal skoraj celotno obdobje v območju med 6 in 12 in so ekstremi sovpadali z obrati indeksa S&P 500. Prav tako je zanimivo, da čeprav je implicirana volatilnost dosegla vrh v času nahujše krize na trgih oziroma konec leta 2008 (rumena elipsa), je »volatility skew« dosegel vrh šele v času grške krize (vijolična elipsa) – premik je bil za več kot 3 standardne odklone. Z drugimi besedami, grška kriza je bolj prestrašila vlagatelje kot pa propad investicijske banke Lehman Brothers. Seveda pa bi lahko rekli, da je bila to samo posledica večje nervoze vlagateljev po vsem kar so doživeli v letih 2008 in 2009.

Graf: S&P 500, implicirana volatilnost in »volatility skew«

Vir: Bloomberg

Od takrat se je »volatility skew« vrnil na normalne nivoje oziroma je celo padel precej pod povprečno vrednost in se hitro približuje spodnji meji. To nam pove, da vedno več ljudi povprašuje po »call« opcijah in s tem stavi na rast delnic, kot pa ljudi, ki bi se želeli zavarovati pred padcem z nakupom »put« opcij. Če k temu dodamo še dejstvo, da delniški trgi beležijo izjemno rast v zadnjih mesecih in še nekatere druge indikatorje kot so »put/call ratio« in padajoča implicirana volatilnost, bi lahko kot »contrarian« investitorji rekli, da obstaja precejšnja verjetnost za korekcijo na delniških trgih v bližnji prihodnosti.

Seveda to ne pomeni, da moramo zdaj takoj prodati vse delnice in se naložiti s »short« pozicijami, ampak previdnost ne bi bila odveč. Mogoče bi bilo v tem trenutku smiselno nekoliko zmanjšati izpostavljenost do delnic / delniških skladov oziroma preusmeriti del sredstev v mešane / obvezniške sklade, kar lahko storite brez davčnih posledic v okviru krovnih skladov. Napredni vlagatelji pa bi lahko razmislili o nakupu »put« opcij, ki so v tem trenutku relativno poceni glede na bližnjo preteklost ali pa kakšno drugo opcijsko strategijo, ki izkorišča padec delnic in /ali rast volatilnosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja