Alta Turkey še vedno najdonosnejši sklad v letu 2012

Članek slika

Med vsemi skladi, ki se tržijo v Sloveniji, je v letu 2012 najdonosnejši ALTA TURKEY. Sklad je visoko rast beležil predvsem januarja, ko se je njegova vrednost zvišala za dobrih 17 odstotkov.

Sklad 2012 v %
ALTA TURKEY 24,38
Probanka Biotech 22,26
Amundi Funds Equity Global Luxury And Lifestyle 20,68
Amundi Funds Equity Europe Select 18,38
PI Eastern Europe Stock 18,01


ALTA GOLD -6,04
PI Gold Stock -7,53
ILIRIKA Gold delniški -8,02
Amundi Funds Equity Global Gold Mines -9,89
Probanka Sigma -10,96

ALTA TURKEY ima sredstva vlagateljev investirana v delnicah turških podjetij. Turško gospodarstvo so v letih pred krizo zaznamovale visoke, tudi 9-odstotne stopnje rasti, kar je precej višje od evropskega povprečja. Na turško gospodarstvo ugodno vplivajo uspešne gospodarske reforme, privatizacija državnega premoženja in približevanje EU. Sklad vlagateljem omogoča preprost dostop do zelo transparentnega in likvidnega turškega kapitalskega trga brez zapletenih upravnih postopkov, ki so povezani s to deželo. Turčija je kljub precejšnji izvozni naravnanosti krizo s preusmeritvijo na rastoče trge in zaradi stabilnega finančnega sistema prestala v odlični formi.

Sledi Probanka Biotech, ki ga od januarja upravlja Barbara Gačnik, ki je bila letos izbrana za "najupravljavko leta 2011" po izboru revije Moje Finance. Poleg tega sklada, upravlja Gačnik tudi Infond Life in Infond PanAmerica. Podsklad Probanka Biotech je namenjen vlagateljem, ki želijo del svojih prihrankov dolgoročno vložiti in razpršiti v perspektivne družbe iz panoge biotehnologije po vsem svetu, ki kotirajo na borzi.

Tretji najdonosnejši sklad je bil Amundi Funds Equity Global Luxury And Lifestyle. Podsklad poskuša doseči dolgoročno kapitalsko rast s tem, da vsaj 67 % skupnih sredstev vloži v delnice gospodarskih družb, ki pretežni del svoje poslovne dejavnosti opravijo v sektorju luksuznega ali prestižnega blaga ali storitvenem sektorju in kotirajo na organiziranem trgu v katerikoli državi sveta. Skupina Amundi, ki upravlja ta sklad, je nastala z združitvijo Crédit Agricole in Société Générale. Z združenim znanjem in sredstvi velja družba za tretjo največjo v Evropi in osmo v svetu na področju upravljanja premoženja. Družba upravlja več kot 690 milijard evrov premoženja.

Tudi četrti letošnji najdonosnejši sklad upravlja skupina Amundi. To je Amundi Funds Equity Europe Select. Podsklad sredstva vlagateljev investira v evropske delnice in s tem skuša preseči indeks »MSCI Europe«, pri čemer so dividende ponovno investirane s postopkom aktivnega upravljanja.

Peti najdonosnejši sklad v letošnjem letu je trenutno PI Eastern Europe Stock. Sklad upravlja Pioneer Investments Austria GmbH. Kot že ime pove, ima sklad sredstva vlagateljev investirana na delniških trgih Vzhodne Evrope, predvsem v Rusiji (64 odstotkov vseh sredstev), na katero zelo ugodno vplivajo visoke cene energije.

Poleg Probanke Sigme, so se letos med najmanj donosnimi znašli "zlati skladi". Ti skladi imajo sredstva investirana predvsem v družbah, ki se ukvarjajo s pridobivanjem, predelavo in distribucijo zlata. Vrednost delnic teh družb ni direktno odvisna od cene zlata in je v zadnjih letih zaostajala za rastjo cene te kovine. Zadnje čase se pojavlja vse več špekulacij, da se je na trgu ustvarilo neravnovesje med ceno zlata in ceno delnic teh družb, ki ga je smiselno izkoristiti pri naložbenih odločitvah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja