Ekspanzivna politika ZDA vnaša na trge negotovost

Možne nevarnosti so inflacija, napihovanje balonov in vezava tujih valut na dolar

Članek slika

Reakcija investitorjev na monetarno ekspanzijo Feda je bila pozitivna, vendar pa bi rad poudaril, da so njene dolgoročne posledice zelo negotove in izpostavil nekatera tveganja, ki jih prinaša investitorjem v ameriška podjetja.

Ameriški trg lastniških vrednostnih papirjev je prejšnji teden pozitivno presenetil predvsem ukrep ameriške centralne banke, ki je sprožila drugi krog ekspanzivne monetarne politike, v okviru katerega bo dokupila za 600 milijard ameriških dolarjev državnih obveznic.

Kljub pozitivni reakciji investitorjev je bil odziv ekonomistov na monetarno ekspanzijo bolj negativen.

Prva težava je inflacija

Tiskanje denarja namreč po navadi spremljajo tri vrste težav. Prva težava je inflacija, ki je posledica večjega obsega denarja v obtoku. Težave povzroča predvsem podjetjem, ki je ne morejo prenesti na svoje kupce oziroma potrošnike. Tem podjetjem inflacija znižuje dobiček, saj se jim dvigujejo stroški, ob tem pa ne morejo dvigniti cen. Med takšna podjetja sodijo na primer letalski prevozniki, proizvajalci generičnih produktov in trajnih dobrin. Po drugi strani so se v preteklosti z visoko inflacijo bolje soočala podjetja, povezana z izkopavanjem zlata, prehrambena ter tehnološka podjetja.

Druga težava je nastanek balonov

Druga težava, ki spremlja tiskanje denarja, je nastanek balonov. Velike količine poceni denarja se ponavadi usmerijo v določene finančne instrumente, povzročijo hitro rast njihovih cen in naknadni padec, ki je za vlagatelje vedno boleč. Za balon, ki je nastal na nepremičninskem trgu v ZDA in povzročil zadnjo recesijo, se krivi ravno ameriško centralno banko, ki naj bi znižala obrestne mere in s tem predolgo in umetno povečala povpraševanja po nepremičninah. Posledično analitiki in upravljalci že špekulirajo o trgih, na katerih bi lahko nastal nov balon. Glede na to, da se pretok kapitala vedno bolj internacionalizira, obstaja večja možnost, da se bo naslednji balon ustvaril zunaj ZDA. Številni investitorji menijo, da se poceni denar iz ZDA usmerja na trge v razvoju, zlasti azijske, kar povzroča tudi trenja med predstavniki velesil.

Tretja težava je povezana z valutnimi trgi

Trenutno je izjemno težko napovedati, kakšen vpliv bo imela ekspanzivna monetarna politika na inflacijo v ZDA. Negotovost glede inflacije, ki je tesno povezana z nominalno vrednostjo valute, se prenaša na valutne trge in povzroča precejšnjo volatilnost tečajev, ki so vezani na ameriški dolar. Zaradi tega morajo biti vlagatelji še dodatno pozorni na investicije, ki so vezane na dolar, in se zavedati, da bodo njihovi donosi še bolj odvisni od gibanja tečajev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja