Slovenska podjetja za kapital tekmujejo z lastno državo

Članek slika

Slovenska podjetja ne tekmujejo le globalno za pridobivanje kapitala, tekmujejo tudi z lastno državo in bankami, ki potrebujejo dokapitalizacijo, je ob dnevu slovenskega kapitalskega trga 2012 v Ljubljani poudaril prvi mož Ljubljanske borze Andrej Šketa.

"V Evropi se išče nekaj 100 milijard evrov svežega, novega kapitala, slovenski interes pa se ocenjuje med petimi in sedmimi milijardami evrov, seveda pa vse skupaj vpliva na uspešnost slovenskega trga," je v uvodnem govoru na dnevu slovenskega kapitalskega trga, ki poteka danes v Ljubljani poudaril Šketa.

Kot pravi, približno 30 odstotkov prometa na slovenskem trgu je že ustvarjenega iz tujine, a z likvidnostjo kot tako ni zadovoljen.

V skupini borz Dunaj, Praga, Ljubljana in Budimpešta je mesečni promet več kot štiri milijarde evrov, v Sloveniji pa pod 40 milijoni evrov, kar v skupini predstavlja le odstotek, pojasnjuje.

Slovenija izpadla nekredibilna

"Naša naloga je v tem, da te štiri milijarde nekako povežemo s podjetji v Sloveniji ali pa z investicijskimi interesi v državi," poudarja Šketa. Dodal je, da se v Sloveniji težko uveljavlja "neko logiko, da naj tuji pokojninski skladi investirajo v slovenske družbe, hkrati pa slovenska zakonodaja in politika trdi da to ni primerna naložba za slovenske upokojence".

"Tu gre za zelo nekonsistentno sporočilo, ki ga dajemo navzven, in zaradi te nekonsistentnosti smo tudi nekredibilni," je bil jasen Šketa.

Ukrepi gredo v pravo smer

Prvi mož borze se je dotaknil tudi vladnih varčevalnih ukrepov. "Vladni ukrepi gredo v pravo smer, začrtani so tako da se bo to stanje spremenilo v prihodnje, seveda pa tudi vlada pričakuje podporo in predloge industrije."

Na dnevu slovenskega kapitalskega trga 2012, ki se letos odvija že sedmič, sodelujejo vidnejše slovenske borzne družbe, ki potencialnim vlagateljem predstavljajo poslovanje v preteklem obdobju, odzive na gospodarsko krizo in načrte za prihodnost.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja