»Vklop - izklop - vklop - izklop« tveganja

Nahajamo se v trenutku, ko je vredno razmisliti o nekoliko večjem tveganju

Članek slika

Majhnim otrokom je všeč, če lahko luč vedno znova prižigajo in ugašajo. Če je neprestano in hitro menjavanje situacije za njih zabavno, pa je to vlagateljem v veliko breme. Jasnega trenda pri gibanju vrednosti delnic in obveznic oz. med obema skrajnostima »tveganje vklopljeno« in »tveganje izklopljeno«, v letu 2010 do sedaj še ni bilo mogoče identificirati. Vlagatelji imajo tako občutek, kot da so brez prave orientacije.

Ob mogočem prednovoletnem »reliju« se zdi, da je s pobegom številnih delniških indeksov na višje nivoje, padajočimi obrestmi na obvezniškem trgu in rastočimi cenami surovin, stikalo tveganja ponovno preklopljeno na »vklopljeno«.

Vlagatelji se sprašujejo kakšni so bili sprožilci in ali bo stikalo ostalo v trenutni poziciji?

Napoved ameriške centralne banke, da bo še dodatno sprostila svojo denarno politiko, je preklopila stikalo in poskrbela, da so vlagatelji zopet pripravljeni na večja tveganja. Verjamejo, da bo denarna politika naredila vse, da bi podprla ameriško gospodarstvo, pod geslom: »okrepimo vsaj nominalno rast, če že ne realne rasti.« Zaradi take politike, pa dolgoročno nevarnost predstavlja inflacija. Fenomen inflacije številni prebivalci držav v vzponu že čutijo tako, da njihove centralne banke povečujejo ključne obrestne mere.

Tečajni potencial še ni izčrpan

Vedno globlja divergenca oz. raznosmernost svetovnih ukrepov denarne politike prinaša vlagateljem na eni strani nizke obresti obveznic razvitih držav z visoko boniteto, na drugi pa visoke donosnosti hitro rastočih trgov, skupno pa presežno likvidnost, ki si bo verjetno tudi v prihodnje dala duška v bolj tveganih naložbah, kot so delnice ali surovine.

Glede na vrednotenja delnic, tečajni potencial še ni izčrpan. V zadnjih 20 letih divergenca oz. razhod med trenutno donosnostjo delnic prek osmih odstotkov (podjetniški dobički indeksa MSCI World v prihodnjih 12 mesecih, deljeno s tržno kapitalizacijo) in donosnostjo 2,6 odstotka pri 10-letnih ameriških državnih obveznicah, še nikoli ni bila tako velika. K temu dodajmo še privlačeno dividendno donosnost delnic evropskih koncernov, ki trenutno znaša okoli 3,3 odstotka (vsebovane v indeksu MSCI Europe).

»Stikalo za tveganje« naj ostane še nekaj časa vklopljeno

Obstaja sicer nevarnost, da bi se lahko na kapitalskih trgih ponovno širilo nezaupanje v konjunkturo oz. gospodarski vzpon. Vendar pa se zdijo strukturne šibkosti rasti številnih razvitih držav, kot sta visoka zadolženost in brezposelnost, že v največji meri vključene v ceno. Dokler si je mogoče predstavljati pozitivna presenečenja na makro ravni in so vrednotenja delnic zmerna, naj ostane tudi »stikalo za tveganje« pri vlagateljih še nekaj časa vklopljeno. Zato se zdijo smiselna priporočila za večja zastopanost bolj tveganih vrst premoženja, kot so delnice in obveznice, seveda ne da bi pri tem pozabili na varnost.

 

»NIČ se ne zgodi brez TVEGANJA, vendar pa se tudi brez TVEGANJA ne zgodi NIČ«

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja