Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

Več rojstev lahko sredjeročno negativno vpliva na rast gospodarstva

Članek slika

Kitajska se prešteva. Šest milijonov ljudi bo popisovalo prebivalstvo, stroški pa bodo znašali 75 milijonov evrov. Prve rezultate pričakujemo aprila 2011, podrobnejše podatke pa konec prihodnjega leta.

Kitajcem bodo postavili 18 vprašanj. Prvič jih bodo popisovali tam, kjer zares živijo, in ne tam, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Ti novi podatki bodo prinesli zelo pomembne informacije o demografski sliki Kitajske.

Pomemben učinek demografije oz. popisa prebivalstva na cene delnic

Demografska slika Kitajske pa ima na daljši rok zelo pomemben vpliv na cene delnic. Najpomembnejši podatki so število delovno aktivnih prebivalcev, število mladih, število starejših, razmerje med ruralnim in mestnim prebivalstvom ter koliko so se dejansko držali politike enega otroka. Poglejmo, kako ti kazalniki vplivajo na rast BDP.

Kvocient oz. količnik, ki ga vidimo na priloženem grafikonu, nam kaže razmerje med številom odvisnih prebivalcev (mlajših od 14 in starejših od 65 let) in številom aktivnega prebivalstva. Ta številka ima velik vpliv na rast BDP. V obdobjih, ko se številka zmanjša, kar pomeni, da se poveča število delovno aktivnega prebivalstva, se poveča BDP. Najbolj znana primera v zgodovini, ko se je delovno aktivno prebivalstvo v določenem obdobju nadpovprečno povečalo ter je bilo gospodarstvo deležno tako imenovane demografske dividende, sta ekonomska čudeža štirih vzhodno azijskih tigrov in ekonomski razcvet Irske v devetdesetih. Irska je namreč v zadnjih petnajstih letih postala ena najbogatejših držav na svetu, v začetku devetdesetih pa je bila ena najrevnejših. Na Irskem so namreč leta 1979 legalizirali kontracepcijo, kar je sčasoma privedlo do nižje stopnje rodnosti, manj otrok in večjega deleža aktivnega prebivalstva, ki se je še dodatno povečalo zaradi večje zaposlenosti žensk. Seveda ta razlog ni bil edini, ki je prispeval k razcvetu Irske, bil pa je eden najpomembnejših. Na drugi strani poznamo Afriko z visoko stopnjo rodnosti, ki veliko prispeva k dolgotrajni stagnaciji kontinenta.

Demografska slika Kitajske pa ima na daljši rok zelo pomemben vpliv na cene delnic. Najpomembnejši podatki so število delovno aktivnih prebivalcev, število mladih, število starejših, razmerje med ruralnim in mestnim prebivalstvom ter koliko so se dejansko držali politike enega otroka.

Najbolj ugodna demografska slika je pri Indiji

Na grafikonu vidimo, da bodo rezultati popisa na Kitajskem še kako pomembni pri odločanju za investiranje na Kitajsko, saj trenutni podatki kažejo, da se bo delež aktivnega prebivalstva zniževal, kar bi pomenilo pritisk na njihov BDP. Kaj lahko pa se zgodi, da bodo številke spremenile spodnji grafikon Kitajske, saj gredo špekulacije v smeri, da se niso držali politike enega otroka, kar bi pomenilo, da se delež aktivnega prebivalstva ne bo zniževal vse do leta 2020. To pa bi pomenilo, da Kitajska lahko ohranja nadpovprečne stopnje rasti BDPja še nadaljnjih deset let. To bo seveda imelo zelo pozitivne posledice na kapitalskih trgih. Najbolj ugodno podatke vidimo pri Indiji, katera problemov z zniževanjem delovno aktivnega prebivalstva ne bo imele še nadaljnjih 30 let.



Družba KD Skladi upravlja delniški podsklad KD Vitalnost, ki investira v panogo zdravstva, nege in široke potrošnje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Dejstva, ki prinašajo naložbene priložnosti v letu 2011

06.12.2010

D. Zorman