Živahen oktober na trgu farmacije

Nadaljevanje prevzemov tudi v oktobru

Članek slika

V farmacevtski panogi so se tudi v mesecu oktobru nadaljevale prevzemne zgodbe.

Čas snubitev in porok

V farmacevtski panogi so se tudi v mesecu oktobru nadaljevale prevzemne zgodbe. Novi zapleti so se tako odvijali v povezavi s Sanofijevo snubitvijo enega večjih biotehnoloških podjetij - ameriške družbe Genyzme. Zgodba se je pričela konec avgusta, ko je francoski farmacevt Sanofi Aventis objavil ponudbo za prevzem podjetja, ki kraljuje na poročju razvoja zdravil za redke bolezni. Prevzemno ponudbo vredno 18,5 milijarde ameriških dolarjev (kar predstavlja 38 % premijo glede na tržno ceno delnice) je vodstvo tarčnega podjetja nemudoma zavrnilo z argumenti, da je ta vidno prenizka. Sledila so dolgotrajna pogajanja, ki so se končala brez kompromisa, zaradi česar se je Sanofi odločil za sovražni prevzem (postopek v katerem podjetje poda ponudbo za odkup delnic direktno delničarjem tarčnega podjetja). Ko je že kazalo, da bo tokrat le nekaj uspeha pa je vodstvo Genzym-a vnovčilo novega asa. Izboljšali so napovedi za prodajo in dobiček, ter tako svojim delničarjem podali argumente za tezo prenizke prevzemne cene. S prevzemi je nadaljevalo tudi največje farmacevtsko podjetje - ameriški Pfizer. Ta je pod svoje okrilje samo v mesecu okrobru pripeljal tri nova podjetja. Med prevzemnimi tarčami so bili britanski King Pharmaceuticals in dve manjši družbi iz razvijajočih se trgov. Prvo je brazilsko podjetje Teuto Brasileiro, biotehnolog  za katerega je Pfizer odštel 400 milijonov dolarjev, drugo pa indijski Biocom s katerim si je Pfizer okrepil pozicijo na trgu diabetičnih zdravil.  Z omenjeni prevzemnimi potezami ameriški gigant nadaljuje svojo strategijo diverzifikacije proizvodnega programa, katere glavni cilj je zmanjšenje odvisnosti od prodaje posameznega zdravila.

Velike zavrnitve in priznanja

Nekoliko manj razlogov za veselje so imeli vlagatelji, ki so verjeli v uspeh biotehnološkega podjetja - Arena Pharmaceuticals. Ameriška družba je obljubljala novo zdravilo za pomoč pri prekomerni teži, ki pa je naletelo na rdečo luč regulatorja. FDA (ameriška agencija za hrano in zdravila) je zdravilo imenovano lorcaserin zavrnilo, zaradi domnevno povečanega tveganja razvoja tumorjev. Delničarji, ki so pričakovala da bo omenjeno zdravilo podjetju do leta 2015 prineslo 800 milijonov dolarjev  prihodkov, so hiteli s prodajami rezulat katerih je bil padec cene delnice za preko 70 %. Usoda zdravila, ki naj bi v prvi vrsti pomagal pri bitki z odvečnimi kilogrami prav bolnikom s sladkorno boleznijo, ostaja do naslednjega srečanja med podjetjem in FDA neznanka. Grenak priokus so občutili tudi delničarji druge največje farmacevtske družbe - GlaxoSmithkline. Po težavah s katerimi se podjetje srečuje v povezavi z zdravilom Avandia, je bilo slednje  sedaj še obtoženo zavajanja potrošnikov slednje še priznalo krivdo in s tem zavajanje potrošnikov pri trženju zdravila. V ta namen bo podjetje plačalo kazen v višini 750 milijard dolarjev, kar predstavlja okoli 2 odtotka prihodkov. Za nekaj razočaranja je poskrbel tudi največji samostojni biotehnolog - podjetje Amgen.

Tokratni zmagovalci in poraženci

Med tistimi, ki so svojim vlagateljem postregli z veselimi novicami je bil ponovno danski Novo Nordisk - podjetje, ki od nekdaj kraljuje trgu diabetičnih zdravil. Slednji je navdušil z objavo poslovnih rezultatov za tretje četrtletje in obenem presenetil z izboljšanimi napovedmi tudi za prihodnje. Prava zgodba o uspehu in glavno gonilo rasti prodaje je zdravilo Victoza. Gre za insulin, ki je januarja prejel zeleno luč v ZDA in je potencialni kandidat za "blockbusterja "(termin označuje zdravilo, katerega prodaja presega 1 milijardo $). Prisotnost na donosnem trgu diabetičnih zdravil je pomagala tudi švicarskemu Novartisu. Ta je je v minulem četrtletju dobiček povečal za dobrih 8 odstotkov, prodaja pa se je okrepila za 13 odstotkov in to predvsem na račun zdravila Galvus za zdravljenej sladkorne bolezni in zdravila Gleevec za pomoč pri zdravljenju rakovih obolenj. Pozitiven učinek na prodajo pa je imel tudi nedavni prevzem vodilnega podjetja na področju oftalmologije - ameriške družbe Alcon. Novartis ima po nakupu deleža od domačega Nestlea v lasti 77% delež tega podjetja. Navkljub lepi rasti prihodkov pa je za nekaj razočaranja poskrbel ameriški Abbott - farmacevt ki se uveljavlja tudi na poročju funkcionane prehrane, katerega dobiček je zdrsnil za kar 40 odstotkov. Glavni krivec so bili stroški zaradi že omenjega odpoklica zdravila Meridia.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja