Aleksander Pugač: »Razvijati bomo morali več konzervativnih produktov«

Članek slika

"Industrija se vse bolj nagiba k mednarodnemu poslovnemu modelu, kjer upravljavci premoženja skrbijo za produkte in njihove rezultate, banke in posredniki pa za prodajo in komunikacijo s strankami."

Aleksander Pugač spada med najboljše ruske upravljavce premoženja in je izvršni direktor UralSib Asset Management. Med pogovorom predstavi ključne faktorje, ki bodo najbolj pomembni za industrijo vzajemnih skladov v Rusiji v prihodnjih letih. Pravi, da bodo upravljavci morali prilagoditi poslovni model, če hočejo pristati med zmagovalci.

UralSib Asset Management je ena izmed najstarejših in največji družb za upravljanje v Rusiji.

Kateri so najbolj pomembni faktorji, ki bodo vplivali na rusko industrijo upravljanja premoženja v prihodnjih letih?

Ruska industrija skladov je močno odvisna od sentimenta na ruskem delniškem trgu. Ljudje ne vlagajo v obdobjih negotovosti. Razvoj industrije je odvisen od dolgoročnega izgleda delniškega trga in stabilne rasti. To je bil tudi klučen razlog za močne prilive novih sredstev v obdobju 2005-2007. Povpraševanje po vzajemnih skladih se bo vrnilo, ko se trg stabilizira.

Dolgoročno je najbolj pomembna finančna izobrazba prebivalcev in zavedanje, da je pomembno investiranje na dolgi rok. Resen problem imamo ker se ruski srednji razred ne zaveda, kako pomembno je varčevanje in investiranje. Razmerje med investicijami in BDP je okoli 2 odstotka kar je nižje kot na večini trgih v razvoju. Vlada bi lahko pomagala z določenimi davčnimi olajšavami pri dolgoročnem varčevanju, ne glede na to ali gre za vzajemne sklade, ali za pokojninske sklade ali samo za delnice.

Naslednja težava je pokojninska reforma. Večja pozornost pri razvoju individualnih pokojninskih računov (tretji steber) bi pomagala pri motiviranju ljudi pri ustvarjanju lastnih pokojninskih računov še pred samo upokojitvijo. To bi tudi pomagalo pri stabilizaciji trga.

Katere priložnosti in izzive vidite za industrijo na ruskem trgu?

Mislim, da je razvoj produktov eden največjih izzivov za industrijo. Če pogledamo rusko industrijo vzajemnih skladov, vidimo da predstavljajo sredstva vložena v delniških vzajemnih skladih, približbno 75 odstotkov vseh vloženih sredstev. Raziskave pa kažejo na to, da se večina vlagateljev vse bolj nagiba h kozervativnim naložbam. Tako bi se industrija morala bolj nagibati k razvoju bolj konzervativnih, visoko likvidnih produktov, in pa tudi k razvoju garantiranih produktov.

Diverzifikacija distribucijskih kanalov je tudi ena pomembnejših nalog. Ruska industrija se vse bolj nagiba k mednarodnemu poslovnemu modelu, kjer upravljavci premoženja skrbijo za produkte in njihove rezultate, banke in posredniki pa za prodajo in komunikacijo s strankami.

Kako bodo morali upravljavci prilagoditi svoj poslovni model, da bodo lahko še rasli? Kdo bo med zmagovalci in kdo med poraženci?

Konkurenca se bo sigurno okrepila. Zaradi vstopa Sberbank na področje upravljanja premoženja smo optimistični. Namenili bodo veliko sredstev z namenom izboljšanja finančne pismenosti prebivalstva in pripeljali bodo nove vlagatelje na trg. Ni dvoma, da bo industrija pridobila z novimi vlagatelji in prilivi sredstev.

Večja konkurenca in razvoj novih produktov bosta imela velik pritisk na provizije, ki jih zaračunavajo upravljavci in se bo proces konsolidacije tako še pospešil. Širina poslovanja bo postala ključni faktor za preživetje.

Zmagovalci bodo brez dvoma tisti, ki bodo ustvarili uspešno distribucijsko mrežo, ki bo pripeljala nove vlagatelje in skrbela za dobre odnose z obstoječimi.

Kaj pričakujete na področju ponudbe produktov?

Danes največji igralci na ruskem trgu ponujajo med 15 in 25 skladi, večinoma brez nikakršnih naložbenih omejitev in nekaj sektorskimi skladi. Ponavadi so to delniški, obvezniški in mešani skladi. Rast števila vlagateljev, kot posledica vstopa Sberbank na trg, bo zagotovo povečala povpraševanje po skladih, ki niso omejeni glede na sektor, regijo ali tip naložbe.

Kot posledica pokojninske reforme in izplačil sredstev iz pokojninskih skladov, se bo veliko sredstev prelilo od državnih do zasebnih upravljavcev premoženja. Tako bo večje povpraševanje na področju kozervativnih in garantiranih produktov. Več pozornosti se bo namenjalo tudi stroškom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja