Rezultati nad pričakovanji, napovedi slabše

Tedenski komentar

Članek slika

Trgi so si v preteklem tednu vzeli oddih pri rasti. Oddih je najbrž posledica čakanja na razplet ameriških volitev in predvsem na odločitev ameriške centralne banke o načinu izvedbe drugega vala ekspanzivne monetarne politike.

Trgi so si v preteklem tednu vzeli oddih pri rasti. Tako nemški DAX kot indeks trgov v razvoju MSCI EM ter ameriški S&P 500 so zabeležili stagnacijo. Pri tem je bila večina objav rezultatov dobrih in nad pričakovanji, vendar so bile ponekod previdnejše ali celo slabše napovedi za naslednje četrtletje.

Volitve in odločitev FED v središču pozornosti

Oddih je najbrž posledica čakanja na razplet ameriških volitev in predvsem na odločitev ameriške centralne banke o načinu izvedbe drugega vala ekspanzivne monetarne politike. Skratka, veliko vprašanj ostaja odprtih, medtem ko so po drugi strani indeksi v zadnjih dveh mesecih zabeležili kar lep porast. DAX je namreč v tem času zrasel za 11 odstotkov, S&P 500 in MSCI EM pa celo za okoli 13 odstotkov. Marsikateri vlagatelj je upravičeno v preteklem tednu unovčil svoje dobičke. Nadaljevanje sledi po tem, ko se bodo nekatera odprta vprašanja razrešila, obenem pa bo gibanje delniških indeksov vse bolj tudi pod vplivom pričakovanj in nato podatkov o tipično povečanih decembrskih nakupih.

Microsoft močno presenetil

Pri rezultatih je med drugim močno presenetil Microsoft. Prihodki so zrasli za 25 odstotkov, pri čemer je v ozadju dobra prodaja tako novega operacijskega sistema Windows 7 kot drugih programskih paketov. Dobiček je posledično zrasel še bolj, in sicer za 51 odstotkov. Multiplikator dobička je posledično Microsoftu padel na zgolj 11,3. Cena delnice je tako zrasla za dolar, na 26,7 ameriškega dolarja na delnico, povprečje ciljnih cen tujih investicijskih hiš pa trenutno znaša skoraj 33 dolarjev. Skratka, napovedi so lepe, saj nov cikel investicij v računalniško opremo pomeni tudi posodobitev operacijskih sistemov, kjer ima Microsoft še naprej zelo visoke marže. Po drugi strani pa je po objavi rezultatov za šest odstotkov padla cena delnice podjetja 3M. Tudi to podjetje je sicer preseglo pričakovanja analitikov z vidika dobička, a kaj ko so se vlagatelji posvetili predvsem slabšim možnostim za naprej. Razlogi so v nekaterih prevzemih, ki jih namerava podjetje opraviti, kakor tudi v naraščajočih stroških za pokojnine.

Povezava med ameriškimi volitvami in borznim dogajanjem

Za konec še nekaj zanimivih ugotovitev glede ameriških volitev in borznega dogajanja. V prvem in drugem letu po izvolitvi ameriškega predsednika so povprečni donosi v zadnjih 80. letih zgolj štiriodstotni, v tretjem letu pa je S&P 500 dosegel največji povprečni donos, in sicer visokega 14,1 odstotka. Obenem pa je bila rast v tretjem letu tudi najverjetnejša, saj je delež pozitivnih tretjih let kar 90-odstoten. Po tej statistiki, ki pa je vendarle le statistika z vsemi dobrimi in slabimi značilnostmi, se nam obeta še lepše borzno leto 2011.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja