Nova tehnologija kroji prihodnost

Članek slika

Mesec oktober so močno zaznamovale objave poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje. Delniški trgi so ob objavah, ki so bile v povprečju nad pričakovanji analitikov, obdržali pozitivno smer, ki so jo začrtali že v začetku septembra. Velik del rasti je posledica pričakovanj glede prihodnjih ukrepov ameriške centralne banke.

Le-ta bo dokončno odločitev sprejela na zasedanju ta teden, vendar so investitorji v svoje odločitve že vgradili dodatno sproščanje denarja v obtok, kar se je odrazilo tudi na rasti tečajev.

Mnoga tehnološka podjetja so presenetila

V sezoni objav so pozitivno presenetila mnoga tehnološka podjetja. Google, ponudnik najbolj znanega spletnega brskalnika na svetu, je uspel povečati dobiček za 32 odstotkov glede na isto obdobje lani in s temi rezultati močno presegel pričakovanja analitikov. Podjetje skuša iskati nove vire rasti, saj se na področju klasičnega spletnega oglaševanja sooča z močno konkurenco s strani Facebooka in Microsofta. Googlu je v tretjem četrtletju uspelo povečali število klikov na oglas, in sicer za 16 odstotkov glede na isto četrtletje lani. Ogromen premik so naredili na področju oglaševanja na mobilnih telefonih, saj pričakujejo letne prihodke v višini milijarde dolarjev. Njihov operacijski sistem Android pa postaja eden izmed najpopularnejših med pametnimi telefoni. Googlu je s temi rezultati uspelo pokazati, da še vedno ostaja t. i. growth story, ko so že mnogi mislili, da mu ne bo več uspelo dosegati visokih stopenj rasti. Delnica je ob objavi pridobila 14 odstotkov vrednosti.

Baidu ima za sabo izjemno četrtletje

Tudi Baidu, ponudnik največjega kitajskega brskalnika, ima za sabo izjemno četrtletje. Podjetju je uspelo podvojiti dobiček in povečati prodajo za dve tretjini glede na isto obdobje lani. Po tem, ko se je Google odločil za postopen umik svoje kitajske strani, je Baidu to izkoristil za večanje tržnega deleža na največjem internetnem trgu na svetu. Tako kot Google skuša podjetje z razvojem novih tehnologij najti dodatne vire rasti in obdržati mesto vodilnega spletnega ponudnika na Kitajskem. Podjetje je po objavi rezultatov pridobilo 14 odstotkov vrednosti.

Uspešen pohod Apploih proizvodov vzpodbudil konkurenco

Tudi proizvajalec pametnih telefonov BlackBerry bo na trg poslal nov produkt, s katerim bo poskušal nadoknaditi zaostanek, do katerega je prišlo po uspešnem pohodu Applovih proizvodov. Research in Motion je predstavil tablični računalnik PlayBook, za katerega analitiki ocenjujejo, da bo uspešno konkuriral Appleovemu iPadu. Glavna prednost PlayBooka je uporaba Flash tehnologije ameriškega podjetja Adobe Systems, kar bo uporabnikom omogočalo izkoristiti ponudbo spleta v polni meri. Delnice Research in Motion so v preteklih dveh tednih pridobile 14,5 odstotkov vrednosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja