Kitajska s pomočjo Evropi ščiti svojo valuto

Članek slika

"Izjava Kitajske, da bodo pomagali Evropi z nakupom državnih obveznic, označuje strah. Bojijo se evropskega kvantitativnega sproščanja (QE)", je povedal Anthony Bolton, ki upravlja sklad Fidelity China Special Situations. Verjame, da hoče Kitajska "preventivno" zaščititi vrednost svoje valute.

Anthony Bolton je znan upravljalec v Združenem kraljestvu. Kar 25 let je upravljal sklad Fidelity Special Situations fund. Leta 2007 je zapustil Fidelity in se znova vrnil leta 2010 ter ustanovil zaprti investicijski sklad Fidelity China Special Situations.

Kitajska je nakazala, da je pripravljena pomagati Evropi prek IMF in z nakupom državnih obveznic. Kako bi komentirali to potezo?

Kitajci so bili zelo razburjeni zaradi kvantitativnega sproščanja (QE) v ZDA. Mislili so, da je eden glavnih razlogov za ta program, znižanje vrednosti dolarja proti renmimbiju. Tako so tudi zaskrbljeni zaradi morebitnega QE v Evropi. Vlagatelji se ne bi smeli pustiti zavesti, da je poteza Kitajske znak dobre volje, še posebej če Evropa res namerava zagnati QE. Kitajska počne stvari samo zato, ker jim je to v interesu. Tako je zelo malo možnosti, da bodo reševali Evropo zato, da pomagajo svetu. Vedno mora obstajati nekaj kar hočejo v zameno.

Kakšne so vaše napovedi glede Kitajske v prihodnjih letih?

Leto 2011 je bilo izredno težko, toda ostajam optimističen glede Kitajske. Ključna stvar, ki se je zgodila, je bila ta, da so novembra pričeli s sproščanjem denarne politike. Ta sprememba je zelo pomembna. Trgi se obnašajo dobro v časih sproščanja denarne politike in mislim, da bo Kitajska to počela še nekaj časa.

Kateri sektorji imajo po vašem mnenju največ potenciala?

Preferiram delnice podjetij z nizko oziroma srednjo tržno kapitalizacijo in te tudi predstavljajo 75 odstotkov naložb mojega sklada. Priložnosti iščem predvsem v sektorju zdravstva in v tehnološkem sektorju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja