Trgi v pričakovanju FED-ovega drugega kroga kvantitativnega sproščanja

Tedenski komentar

Članek slika

Teden, ki je za nami, je minil v znamenju objave poslovnih rezultatov podjetij za tretji kvartal poslovnega leta, makroekonomskih podatkov gospodarstev in ugibanja o obsegu in vplivu novega kroga kvantitativnega sproščanja s strani FED-a.

Teden so zaznamovale objave poslovnih rezultatov in makroekonomski kazalci

Sezona poslovnih rezultatov podjetij za tretji kvartal poslovnega leta je na vrhuncu, poslovne rezultate je objavila že več kot polovica podjetij v glavnem ameriškem delniškem indeksu S&P 500, večina z rezultatom nad pričakovanjem trga. V tem tednu je bilo objavljenih tudi nekaj pomembnih makroekonomskih podatkov iz ZDA, Evrope in Velike Britanije. Indeks zaupanja v ameriško gospodarstvo je na najvišjem nivoju od začetka gospodarske krize in se trenutno nahaja na 50,2 točke, kljub temu je še daleč od vrednosti 90-ih točk oziroma stopnje zaupanja ki naj bi jo doseglo zdravo gospodarstvo. Gospodarska klima se je v Evropi v mesecu oktobru izboljšala, pod vplivom rasti industrijske proizvodnje in je prav tako najvišje po decembru 2007.  Prodaja obstoječih stanovanj v ZDA se je v septembru povečala za 10 odstotkov, kar kaže na rahlo izboljšanje na ameriškem trgu nepremičnin. Vlagatelje je prijetno presenetil tudi tedenski podatek o padcu števila zahtevkov za nadomestilo v primeru brezposelnosti za ZDA, ki je bili precej boljši od napovedi. Dolgoročno okrevanje nepremičninskega trga in nižanje brezposelnosti v ZDA  bi vplivalo na zmanjšanje negotovosti povezane z okrevanjem ameriškega gospodarstva. Podatke o BDP-ju je objavila Velika Britanija, ki je v tretjem kvartalu letošnjega leta zabeležila 0,8 odstotno rast, predvsem na podlagi rasti na področju storitev, gradbeništva in proizvodnje ter tako ohranila bonitetno oceno AAA na svoj dolgoročni dolg.

FED in volitve v ZDA v središču pozornosti vlagatljev

Naslednji teden bo pozornost vlagateljev usmerjena v ZDA, vlagatelji namreč nestrpno pričakujejo datum 3. november, ko naj bi FED objavil nov krog kvantitativnega sproščanja denarne politike, spremembe pa lahko pričakujemo tudi v zakonodajni politiki saj se pričakuje da bodo demokrati na bližajočih volitvah izgubili večino v predstavniške domu, kar bo ameriškemu predsedniku Obami še bolj otežilo vladanje v prvi polovici prvega mandata. Vlagatelji se veliko ukvarjajo z odprtimi vprašanji okrog novega kroga kvantitativnega sproščanja, predvsem z vprašanjem kako obsežna bo nova operacija, ta naj bi po zadnjih ocenah obsegala od 1000 do 2000 milijard dolarjev. Močna ekspanzivna monetarna politika FED-a, naj bi bila povod za nadaljevanje rasti na delniških trgih in padanje ameriškega dolarja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja