IMF: »Dolar močan, evro, jen in funt na ustrezni ravni«

Razlike v prožnosti valutnih tečajev povzročajo trenja

Članek slika

Realni efektivni tečaji jena, evra in funta se zdijo bolj ali manj v skladu s srednjeročnimi gospodarskimi temelji, medtem ko je ameriški dolar na močni strani, je v poročilu po srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) v Koreji danes zapisal Mednarodni denarni sklad (IMF).

Nekatere hitrorazvijajoče se države se soočajo z obsežnimi prilivi kapitala

Poročilo obenem opozarja, da se nekatere hitro razvijajoče se države v tem času soočajo z obsežnimi prilivi tujega kapitala, saj se ta zaradi višjih donosov in želje vlagateljev po večji izpostavljenosti gospodarstvom v razcvetu seli v te dele sveta.

Taki povečani prilivi na kapitalsko-finančnem računu plačilne bilance bi sicer po navedbah IMF morali zagotoviti uravnoteženje plačilne bilance, saj večina teh držav beleži presežke v zunanjetrgovinski bilanci, in pripomoči k odpravi plačilnobilančnih nesorazmerij, vendar pa je to odvisno od načina uporabe teh sredstev in tega, ali te prilive spremlja tudi dvig tečaja nacionalnih valut.

Razlike v prožnosti valutnih tečajev povzročajo trenja

Kot ugotavlja IMF, je bil odgovor v nekaterih ključnih hitro razvijajočih se državah, še posebej na Kitajskem, intervencija na valutnih trgih, s katerimi te države povečujejo devizne rezerve in preprečujejo ustrezno prilagajanje tečaja nacionalnih valut.

Kitajski juan tako po ocenah sklada ostaja izrazito podcenjen, medtem ko so nekatere druge države, kot so Južnoafriška republika in Brazilija, po drugi strani dovolile krepitev menjalnih tečajev valut, tako da so te vse bolj precenjene.

Te razlike v prožnosti valutnih tečajev in omejene možnosti za ustrezen odziv denarne politike v nekaterih državah po ugotovitvah IMF med članicami G20 povzročajo nekatera trenja.

Nekatera gospodarstva posegajo na valutnih trgih

Medtem ko naj bi se razvita gospodarstva posegom na valutnih trgih večinoma izogibala, pa so nekatera v zadnjem času to storila (npr. Japonska, ki je na ta način želela preprečiti prehitro krepitev jena) in s tem dodatno prispevala k tem nesorazmerjem in trenjem.

Po ocenah poznavalcev sicer tudi ZDA s pričakovanimi dodatnimi spodbudami denarne politike in napovedanim povečanjem denarja v obtoku dejansko vplivajo na zniževanje tečaja dolarja v primerjavi z drugimi ključnimi valutami, kar med ključnimi ameriškimi gospodarskimi partnericami, kot so EU, Japonska in Kitajska, povzroča nelagodje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja