Insajder: Ameriške banke prevzemajo posle evropskim

Članek slika

Ameriške banke so omejile svojo izpostavljenost do problematičnih posojil evropskih držav. Zato se mnoge korporacije za financiranje obračajo k ameriškim bankam, saj veliko največjih evropskih bank ne more ali noče nuditi dolarskih posojil.

V tokratnem Insajderju objavljamo pogovor z ustanoviteljem družbe Fairholme Capital Management, Bruceom Berkowitzem:

Ste navkljub volatilnosti trgov in težav v Evropi, še vedno optimist? Kje iskati priložnosti? Ali lahko navedete nekaj konkretnih primerov ugodno vrednotenih podjetij?

Naši trenutni portfelji odražajo segmente trga, kjer najdemo največjo dodano vrednost. Z večino naložb v naših portfeljih se trguje pod knjigovodsko vrednostjo in večinoma gre za delnice finančnih podjetij. AIG in Bank of America sta delnici, za kateri verjamemo, da bosta pridobili na vrednosti, ko bodo vlagatelji spoznali, da podjetji puščata pretekle težave za sabo. Zavarovalniški del, kot jedrna dejavnost AIG, spada med najmočnejše zavarovalnice na svetu. Bank of America beleži vsako četrtletje boljše rezultate in ustvarja velik denarni tok. Poleg tega bosta obe podjetji še nekaj let deležni odloženega plačila davčnih terjatev.

Zdi se da vlagatelji bežijo iz finančnega sektorja, medtem ko vi v skladu ohranjate precejšnjo izpostavljenost v tem segmentu. Kaj vidite v tem sektorju, kar dugi ne?

Prepričani smo, da so se vlagatelji osredotočili na težave, s katerimi se je panoga ukvarjala v letih 2008-09. Še vedno obstaja nesoglasje glede odgovornosti financiranja nepremičn v sredini zadnjega desetletja. Verjamemo, da se je vpogled v bilance podjetij izboljšal in se je sedaj še dodatno povečal z delom večih vladnih agencij. Wall Street je vedno sovražil negotovost.

Kakšen vpliv, če sploh, ima po vašem mnenju evropska dolžniška kriza na finančni sistem ZDA? Ali ste zaskrbljeni zaradi možnega širjenja težav?

Ameriške banke so imele veliko časa, da so racionalizirale svojo izpostavljenost do problematičnih posojil evropskih držav. Zato se mnoge velike korporacijske strukture sedaj v potrebi po financiranju obračajo k ameriškim bankam, saj veliko največjih evropskih bank ne more ali noče nuditi dolarskih posojil.

Zakaj trenutno ne vlagate v sektor zdravstvene oskrbe? Vidite  boljše priložnosti drugje ali vas kaj glede te panoge skrbi?

V podjetja zdravstvene oskrbe ne vlagamo več, ker preprosto ne verjamemo, da ponujajo enako nagrado za tveganje, kot vrednostni papirji družb, ki jih imamo trenutno v lasti.

Se z nizkim deležem denarnih naložb v skladu počutite varno?

Prepričani smo, da imamo v portfelju za sedanjo situacijo ravno pravo količino denarnih sredstev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja