Vlagatelji, ne glejte Grčije, glejte bilance podjetij!

Članek slika

So časi, ko na borze vplivajo eni, in ko na finančnih trgih prevladujejo dogodki druge vrste. Tokrat je prišlo do močnega skoka delnic na Wall Streetu, Frankfurtu, Londonu in Parizu na podlagi enega samega podatka: močno spodbudne rasti števila novih delovnih mest v ZDA.

Grški dolgovi enostavno niso več »in«

Presenetljivo povečanje števila zaposlenih v ameriškem nekmetijskem sektorju (U.S. nonfarm payrolls), v mesecu januarju (za 234.000), je krepko premešalo karte med, do včeraj, še skeptičnimi finančnimi krogi v razmerju do delnic. Medtem ko se je večina v preteklih mesecih fokusirala na Grčijo, evropske probleme in floskule o zlomu svetovnih financ, je petkovo dogajanje na razvitih borznih trgih jasno pokazalo, da so omenjene teme že nekoliko »zastarele.« Grški dolgovi enostavno niso več »in«, temveč so bistveni dejavniki, ki krojijo usodo delniških trgov drugje. Joe Saluzzi, analitik borzne hiše Thamis Trading iz New Jerseya trdi, da so vsa ta pogajanja okoli grškega dolga podobna »ping pongu.« »V takih okoliščinah, ko zmanjka konkretnih novic, je trend na borzi običajno pozitiven.« Vendar ne gre pozabiti, da lahko morebiten dvig tržnih obrestnih mer na evropske državne obveznice prizadene tudi delnice.  

Grčija seveda ostaja glavna finančna tema – ampak samo za akademske finančnike in finančne ministre. Za globalni finančni trg to ni več prva tema.

Rekordne vrednosti indeksov

Ameriški borzni indeks Dow Jones je v petek dosegel najvišjo vrednost v zadnjih treh letih in pol, tehnološki Nasdaq pa se je povzpel najviše po letu 2000, ko je počil tehnološki balon. Morda ni naključje, da je borzni optimistizem izkoristilo tudi podjetje Facebook, ki se je odločilo za javno prodajo svojih delnic (IPO). Premike med tehnološkimi delnicami posebej ponazarja dejstvo, da se je Nasdaq od sredine decembra do danes povzdignil za 19 odstotkov.

Sproščenost med borznimi vlagatelji potrjuje tudi vrednost »indeksa strahu« VIX, na terminski borzi v Chicagu, ki je v petek padel za 5 odstotkov, na vrednost 17,10, kar je najnižje po lanskem poletju. Nižja ko je vrednost indeksa, boljše je borzno razpoloženje, pravi teorija.  

Sezona objav letnih bilanc podjetij na borzi se nadaljuje. V naslednjih dneh bodo sledili Walt Disney, Cisco Systems in Coca Cola. Doslej je svoje poslovanje v 2011 predstavilo 283 podjetij iz indeksa S&P 500, okoli 60 odstotkov pa je preseglo pričakovanja analitikov.

Je večina borznih vlagateljev do sedaj že zamudila vlak?

Je večina borznih vlagateljev do sedaj že zamudila vlak, ki je odpeljal v zadnjih dveh mesecih? Lahko tako rečemo. Vedno je tako, da je najboljši čas za vlaganje takrat, ko je strahu največ, notranja vrednost delnic pa stabilna. Morda je bil najboljši trenutek septembra ali oktobra lani. Kakorkoli, sedanje vrednosti na Wall Streetu in Frankurtu še niso dokončne.

Ne gre dvomiti, da so popravki cen navzdol povsem možni, celo verjetni a je po drugi strani zelo verjetno, da se bo vzpon, kljub občasnim spodrsljajem nadaljeval.

Toda – če boste stalno preverjali zgolj razpoloženje borznih trgov in investirali le na tej podlagi, bo vaša dobra volja kratkotrajna. Razpoloženje je vedno negotovo, nestabilno, nepredvidljivo, ko pa bo pozitivno – bodo papirji dražji. Tisto kar je predvidljivo je fundament – dobički podjetij, njihovo finančno zdravje, bilance, blagovna znamka in še veliko drugih stvari, ki določajo vrednost določene delnice veliko bolj, kot dobra ali slaba volja brokerjev na določen dan.

Najslabše bodo storili tisti, ki bodo ignorirali dogajanje

Verjetno bodo najslabše storili vlagatelji, ki bodo tudi sedaj ignorirali novo nastale borzne okoliščine in še naprej le opazovali dogajanja, držali gotovino ali zlato, ter čakali na neke »še boljše« delniške čase. Zato, ker bodo morda kaj zamudili? To ne. Bolj zato, ker bodo zopet masovno kupovali v povsem »varnih«, evforičnih časih in nabavljali po popoprano visokih cenah in dobro spali. Ko bodo borzne cene bistveno višje od notranje vrednosti delnic. Zdi se, da je bilo vse to že videno, in to ne zadnjič.

Navsezadnje je treba priznati, da bi na borzi, v primeru, ko bi vsi ljudje vse vedeli, ne bilo dobičkov, še posebej ne občutnih dobičkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic