ABS iz trgovalne strategije tudi v sklad

Insajder, Tomaž Dvoržak, Alta Skladi

Članek slika

Potem ko so preverili trgovalno strategijo, imenovano Alta ABS in ta učinkovito zmanjšuje tveganja, so v skupini Alta ustanovili še istoimenski sklad.

Pred meseci je skupina Alta javnosti predstavila trgovalno strategijo Alta ABS, s katero zmanjšuje tveganje investitorjev, nato so ustanovili, poleg številnih drugih, še sklad Alta ABS. Gre za »orodje«, ki so ga preizkušali dlje časa in tudi vrh stroke priznava, da deluje. O tem in novem skladu skupine Alta smo se pogovarjali s Tomažem Dvořakom, izvršnim direktorjem družbe Alta Skladi.

Povezanost omenjene strategije in sklada se zdi kot dlan z nujnimi petimi prsti?

Tako je. Zaradi dobri rezultatov strategije ABS, smo se odločili, da jo vlagateljem dopolnimo ponudbo tudi v obliki vzajemnega sklada. Vzajemni skladi so tako v svetu kot v Sloveniji ena izmed najbolj priljubljenih oblik investiranja na kapitalske trge. Zaradi svoje stroškovne učinkovitosti, davčnega odloga pri premikih med različnimi vzajemnimi skladi znotraj enega krovnega sklada, ter enostavnosti in dostopnosti za vlagatelje so ena izmed najbolj optimalnih oblik dolgoročnega varčevanja. Vzajemni sklad Alta ABS dopolnjuje mozaik vzajemnih skladov družbe Alta Skladi in slovenskim vlagateljem ponuja dostop do najnovejših dognanj pri upravljanju vrednostnih papirjev.

Kaj je osnovni motiv, da ste se odločili ustanoviti sklad Alta ABS?

Razmere na trgih so se drastično spremenile. Lahko gremo celo korak dlje in rečemo, da so se spremenila pravile igre. Če želimo v igri še sodelovati, moramo nova pravila pač sprejeti ali odstopiti. Alta Skladi tako nadaljujejo svoje poslanstvo inovativnosti in po tem, ko smo kot prvi slovenski DZU, strankam ponudili vzajemni sklad visoko donosnih obveznic (Alta High Yield Bond), tokrat prvi ponujamo vzajemni sklad z novo strategijo upravljanja Alta ABS. Vzajemni sklad Alta ABS je prilagojen današnjim tržnim razmeram, za katere je značilna visoka stopnja nihajnosti, negotovosti in strahu. To v praksi pomeni, da kapitalskih trgov in borznih tečajev ne poganjajo temeljni dejavniki poslovanja podjetij, kot so recimo dobiček ali denarni tok, temveč se tečaji gibljejo skoraj povsem v odvisnosti od pripravljenosti investitorjev, za sprejemanje tveganja, ki pa se spreminja praktično na dnevni ravni. Iz neke vrste zveznega gibanja smo prešli na digitalen način, ki pozna samo dva pola, tveganje-da in tveganje-ne. Za uspešno spopadanje s takšnimi tržnimi razmerami pa je bilo potrebno razviti novo strategijo; in to je Alta ABS.

Gre za popolnoma novo vrsto sklada, katere so njegove značilnosti?

Alta ABS sklad, stremi k doseganju stabilnih pozitivnih dolgoročnih donosov, ne glede na tržne razmere. Filozofija investiranja temelji na zmanjšanju nihajnosti portfelja in omejevanju padcev vrednosti premoženja. To pomeni, da je način investiranja strokoven in objektiven. Usmerjeno namreč združuje najboljše prakse obeh vej finančnih analiz, tako temeljne analize (analiza finančnih izkazov) ter tehnične analize (analiza zgodovinskega gibanja cen in prometa), ter oboje nadgrajuje z matematično-statističnimi dognanji.

Klasične strategije upravljanja, kot smo jih pri vzajemnih skladih poznali do sedaj, temeljijo na vnaprej določenih omejitvah glede trgov in naložbenih razredov, cilj upravljanja pa je relativno preseganje nekega vnaprej določenega tržnega indeksa. Vzajemni sklad Alta ABS, pa se poslužuje aktivne realokacije med posameznimi naložbenimi razredi. To pomeni, da je ob negativnem trendu možen 100-odstoten umik v najvarnejše oblike naložb, ob pozitivnem trendu pa prevladujejo propulzivnejše delniške naložbe. Pristop k upravljanju je izjemno sistematičen, kar nam zagotavlja visoko stopnjo objektivnosti. To nam omogoča, da so sredstva v skladu v vsakem trenutku investirana v naložbenih razredih, ki izkazujejo pozitiven trend.

Če se spremeni vrsta sklada, se načeloma spremeni tudi karakteristika investitorja. Kakšnim investitorjem je namenjen ta sklad?

Vzajemni sklad Alta ABS je primeren za izjemno širok nabor vlagateljev, pri tem pa ciljamo predvsem na vlagatelje z nižjo stopnjo sprejemanja tveganja, ki se želijo izogniti večjim padcem portfelja, ki stremijo k dolgoročnim donosom in nizki nihajnosti portfelja ter so jim delniški skladi preveč tvegani, kljub temu pa želijo višje donose, kot jih nudijo obvezniški vzajemni skladi ali bančni depozit. Vzajemni sklad Alta ABS namreč omogoča ustrezno zaznavanje pozitivnega trenda in sredstva v skladu se tako pravočasno razporedijo v delniške naložbe, oziroma velja tudi obratno, sklad omogoča tudi pravočasen umik iz delniških v varnejše oblike naložb.

Kaj še omogoča?

Dodatna prednost sklada Alta ABS je njegova vključenost v Krovni sklad Alta. To pomeni, da obstoječi vlagatelji v Krovni sklad Alta, lahko izjemno enostavno in brez dodatnih stroškov, ter z davčnim odlogom prestopijo v vzajemni sklad Alta ABS. Vlagatelji v vzajemni sklad Alta ABS, tako lahko nemudoma izkoristijo ključne prednosti nove strategije upravljanja, ki nudi pravočasen umik iz naložb, prerazporeditev naložb, varovanje pred večjimi padci, stabilne donose ter nizko nihajnost. Za vse to poskrbi ekipa upravljavcev Alta Skladi, pri čemer je potrebno poudariti, da je sklad izjemno transparenten, vrednost točke premoženja pa se dnevno objavlja tako v dnevnem časopisju kot na spletnih straneh naše družbe in več drugih informacijskih portalih.

Kako ocenjujete priložnosti v novem letu, kaj svetujete vlagateljem?

Leto 2012 bo v marsičem prelomno leto. Kapitalski trgi so v velikem neravnovesju, ki po mojem mnenju ne more trajati v nedogled, vsaj kar se tiče ekonomske upravičenosti posameznih naložb. Po finančni krizi v letu 2008, je sledila gospodarska kriza, ki ji je v letu 2011 sledila kriza zaupanja. V letu 2012 pričakujem, da bomo videli vsaj delno rešitev situacije glede EURA, ter zametke tesnejše fiskalne unije v EMU. Verjamem, da bo valuta EUR obstala in da bomo z evri plačevali še dolgo. Kljub temu, na vsa odprta vprašanja verjetno ne bomo dobili odgovorov. To pomeni, da na finančnih trgih pričakujem še vedno povišano stopnjo nihajnosti, velike dnevne premike v pozitivno in negativno smer, ter negotovost. Vlagateljem tako svetujem previdnost, naj se na nasvet glede vlaganja obrnejo na strokovnjake, ter naj izberejo tiste oblike naložb, ki so prilagojene, današnjim tržnim razmeram.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja