Nepravilnosti zaplemb nepremičnin pregleduje tudi Fed

Uslužbenci centralne banke zbirajo podatke o zaplembah nepremičnin

Članek slika

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) bo prihodnji mesec izdala svoje poročilo o zadnji nepremičninski krizi v ZDA, to je nepravilnostih pri zaplembah stanovanj in hiš lastnikom, ki ne plačujejo obrokov posojil.

Predsednik Fed Ben Bernanke je danes v Washingtonu dejal, da ga nepravilnosti skrbijo ter da uslužbenci centralne banke že zbirajo ustrezne podatke o tem pri velikih finančnih ustanovah in bodo novembra izdali poročilo. Preiskavo vodijo tudi pravosodni ministri vseh 50 zveznih držav ZDA.

Kriza se sicer končuje še preden se je dobro začela, saj za zdaj kaže, da gre v večini primerov le za površno delo bančnih uslužbencev pri vodenju evidenc. Banki GMAC in Bank of America sta že prekinili teden dni trajajoč moratorij na postopke zaplemb, ki sta ga uvedli na lastno pobudo. Pri Bank of America je pregled dokumentacije odkril napake, vendar menda le v nekaj primerih.

Predstavniki banke so za časopis Wall Street Journal povedali, da so našli napake v manj kot odstotku primerov, pri katerih nameravajo znova začeti postopek zaplembe v 23 zveznih državah. To pomeni okrog 1000 primerov. Šlo naj bi za manjkajoče podpise, mešanje podatkov o hiši in lastniku in podobne nepravilnosti, pri katerih notranja revizija v banki ni našla dokazov za namerno kršenje zakonov.