Videnje globalnih tveganj

Članek slika

O tveganjih nanese beseda običajno takrat, ko se uresničijo in nam odprejo oči. Zaradi načina človeškega razmišljanja smo predvsem osredotočeni na trenutna in bližnja pretekla tveganja, saj nam podajo nekakšno psihološko zaščito, ki se je razvila tekom evolucije, pred prihodnjimi podobnimi dogodki.

Propad banke Lehman in globalna recesija, ki je sledila, trenutna evropska kriza in rekordne cene pogonskih goriv bodo prav gotovo zaznamovale razmišljanja današnje mlade generacije, ki se bo navedenim dogodkom želela izogniti v odrasli dobi.

Petdeset tveganj v naslednjih desetih letih

Kako globalno agregirati in smiselno razdeliti tveganja v smiselno celoto, priča aktualno poročilo Svetovnega ekonomskega foruma o petdesetih globalnih tveganjih. Natančno 469 intervjuirancev iz akademske, poslovne sfere in nevladnih ogranizacij iz celotnega sveta je podalo svoje videnje tveganj v naslednjih desetih letih. Delež Evropejcev v raziskavi je 34, Američanov 28, Azijcev pa 20-odstoten.

Smisel poročila je omogočiti zakonodajalcem, poslovnežem oziroma ljudem, ki imajo oblast, okvirno percepcijo prihodnjih tveganj z namenom boljše priprave. Vsaka vrsta tveganja je razdeljena v koordinatnem sistemu glede na moč negativnega učinka in verjetnost uresničitve. Med petimi sklopi tveganj so navedeni ekonomski, geopolitični, tehnološki, naravovarstveni in družbeni.

Tako visoko verjetnost kot močan negativni učinek intervjuiranci pripisujejo kroničnim državnim primanjkljajem, velikim razlikam med dohodki prebivalstva, oskrbi z vodo, rastočim toplogrednim plinom, pomanjkanju hrane in hekerskim napadom. Središče strukture tveganj predstavlja odsotnost globalnega odgovora na navedene izzive.

Najbolj optimistični so Američani in tisti z Bližnjega vzhoda

Najbolj pesimistični oziroma prestrašeni so bili respondenti iz Latinske Amerike in subsaharske Afrike, precej manj nevarnosti pa so videli Američani in tisti z Bližnjega Vzhoda. Največjo negativno moč pripisujejo nekaterim tveganjem  Američani, in sicer predvsem ekonomskim, kar je logična posledica pričakovanj o zategnitvi pasa v ZDA in posledicam.

Nad podnebnimi spremembami so najbolj zaskrbljeni Azijci. Študija neposredno kaže pot zakonodajalcem do preprečitve navedenih tveganj. Tako se Američani na vse kriplje trudijo spodbuditi domačo gospodarsko rast, Azijci, še posebej Kitajci, so pospešili prehod k čistim tehnologijam, Evropejci pa so se osredotočili na problem državne zadolženosti.

Precej zanimiva sekcija tveganj sodi v sklop X

Precej zanimiva sekcija tveganj sodi v sklop X, kamor so uvrščena tveganja, ki v sistemu niso razvrščena, lahko pa bi bila aktualna prihodnja leta in imajo negotove posledice. Historično gledano je prav ta kategorija prispevala k največjemu številu uresničenih tveganj, saj so bili odgovori nosilcev moči zaradi precedenčne narave dogodka negotovi, počasni ali pa gledano za nazaj celo napačni.

Med njimi so najbolj zanimivi stalna povezanost z medmrežjem, negotove genetske spremembe zaradi uporabe novih proizvodov, finančna nepismenost, načrtno širjenje dezinformacij spletnih medijev, vojne za surovine in vodo, prehod subkultur na medmrežje in njihov vpliv na javno mnenje in dolgotrajna planetarna zima kot posledica izbruha vulkana osme stopnje, ki bi omejila pridelek hrane.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja