Poslovni rezultati ključni za rast trgov

Članek slika

Ključni dejavnik za pozitivno vzdušje na trgu so v največji meri dobri poslovni rezultati podjetij, ki kljub težkim gospodarskim razmeram dosegajo izjemne rezultate.

Do neke mere lahko to rečemo tudi za nekatere makroekonomske podatke, vendar so ti večinoma omejeni na ameriško gospodarstvo, saj se Evropa še vedno sooča z izjemno šibko likvidnostjo na medbančnih trgih.

V zaključku preteklega tedna je pozitivno presenetil podatek o nadomestilih za čas brezposelnosti za ameriški trg, za katere je zaprosilo najmanj ljudi v zadnjih štirih letih. Nekoliko slabši je bil za isto gospodarstvo podatek o prodaji rabljenih rezidenčnih nepremičnin. Pričakovanja analitikov niso bila dosežena, saj so ti napovedovali 4,65 milijona prodanih nepremičnin, medtem ko se je dejanska številka ustavila pri 4,61 milijona. V skladu s pričakovanji je bil objavljen tudi podatek za široko potrošnjo v Veliki Britaniji, ki je znašal natanko toliko, kot so napovedali analitiki, in sicer 0,6 odstotka na mesečni ravni.

Največ k rasti prispevali poslovni rezultati

Kot je uvodoma omenjeno, so v tem tednu k rasti največ prispevali poslovni rezultati, kjer so imela največjo vlogo tehnološka podjetja. Google je v lanskem zadnjem četrtletju povečal dobiček za šest odstotkov, na 2,71 milijarde dolarjev. Četrtletni prihodki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard dolarjev. Znašali so 10,6 milijarde, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Z izjemnimi podatki je presenetil Intel, ki je v zadnjem četrtletju ustvaril 3,4 milijarde dolarjev dobička, kar je šest odstotkov več kot konec leta 2010. Hkrati so se prihodki povečali za 21 odstotkov, na 13,9 milijarde. Za svojevrsten rekord je ponovno poskrbel Apple, ki je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 46 milijard dolarjev prihodkov, od tega je čisti dobiček znašal 13 milijard dolarjev, kar je neverjetnih 13,87 dolarja na delnico. 73-odstotna rast je prav osupnila analitike, saj je delnica pridobila skoraj osem odstotkov po torkovem trgovanju. Med pomembnejšimi podjetji v Evropi je svoje četrtletne podatke razkril Siemens. Nemški industrijski velikan je zabeležil 1,36 milijarde evrov dobička oziroma 17 odstotkov manj kot v poslovnem letu poprej. Kljub slabšim poslovnim rezultatom pa so prihodnji obeti zelo pozitivni.

Borze v zelenem

Vrednost največjih svetovnih indeksov se je v tem tednu povečala. Frankfurtski Indeks DAX je ta teden končal 0,7 odstotka višje in je v sredo dosegel 6392 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 0,6 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu izgubil 0,4 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje zaključila 0,2 odstotka višje glede na pretekli teden. Na drugi strani pa se je indeks NASDAQ v tem tednu znižal za 0,6 odstotka vrednosti in v sredo dosegel 2442 indeksnih točk.

Proces okrevanje bo dolgotrajen

Z včerajšnjim dnem se je začel svetovni ekonomski forum v Davosu, prihodnji teden sledi zasedanje vrha EU, ki bo imel na dnevnem redu izjemno pomembne odločitve glede dolžniške krize. Tečaji na kapitalskih trgih so pod veliko evforijo. V primeru, da se položaj Grčije zaostri in da se v likvidnostnih težavah znajde še katera druga država, se lahko stvari na trgih zelo hitro ohladijo. Treba se je zavedati, da bo proces okrevanja držav Evropske unije izjemno dolgotrajen, dokler bodo vztrajali pri politiki varčevanja, saj je s to izjemno težko, če ne že nemogoče, dosegati gospodarsko rast.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc