Vlagamo v potrošne dobrine, zdravstvo in finance

DZUBOX: Sharat Shroff, Matthews International Capital Management

Članek slika

Upravljalec Sharat Shroff (Matthews International Capital Management) o letošnjem potencialu azijskih trgov, predvsem Kitajske, Tajske in Indonezije ter vplivu evropske krize na azijske trge.

Sharat Shroff, upravljalec sklada Pacific Tiger družbe Matthews International Capital Management odgovarja na vprašanja, kako v časih visoke volatilnost kapitalskih trgov znižati naložbeno tveganje. Navedel je lastno napoved gibanja kitajskega gospodarstva v letu 2012 in argumente zakaj lahko vlaganja na manjše trge kot sta Tajska ali Indonezija prinese vašem portfelju potreben pospešek.   

Navkljub negativnem trendu kitajskih delnic od maja 2011 in vse večjim negotovostim evro območja ter ZDA je vaš sklad Matthews Pacific Tiger dosegal dobre rezultate. Katere strategije ste uporabili za krmarjenje na volatilnih trgih?

Azijski trgi so po dobrem začetku leta 2011 zapadli v negativni trend, ki je odražal težave v Evropi. Navkljub velikim nihanjem trgov smo ostali zvesti svoji naložbeni strategiji aktivnega "bottom - up" izbiranja delnic. Poskušamo najti dobra podjetja, ki nudijo potencial nadpovprečne rasti v različnih obdobjih gospodarskega cikla. Strategija se osredotoča na podjetja, ki so prodajno orientirana na prodaja na domačem trgu. Ta podjetja morajo nato imeti ustrezno visoko in stabilno rast ter ustrezen denarni tok. Takšen tip podjetij tudi v času povečane negotovosti prinaša dobre rezultate. K dobrim rezultatom sklada je prispevala tudi naša strategija izogibanja tveganju, ki ga prinašajo ciklične panoge znotraj Kitajske.

Kakšna je vaša napoved za Kitajsko v letošnjem letu? Se obeta v letu 2012 upočasnitev vlaganj v infrastrukuro?

Vlada pričakovanje po prilagoditvi teh projektov, saj bi nadaljevanje sedanje dinamike infrastrukturnih projektov lahko pripeljalo do negativnih učinkov, ki bi vplivali negativno na kapitalske trge celotne regije. Verjamemo, da bo trend ustrezno modificiran in da se bomo tako izognili težavam. Pomembno je, da vlada ne reagira panično na znižanje gospodarske rasti in zvišanje nezaposlenosti. Domača potrošnja bo še naprej igrala pomembno vlogo pri ohranjanju visoke gospodarske rasti, primerjave z državami kažejo, da se potrošnja, z razliko od zahodnih trgov, zaradi krize ni bistevno znižala.

Pogosto investirate na manjše azijske trge, kot sta Tajska ali Indonezija. Kako ste zadovoljni s poslovanjem podjetij v teh državah in kaj bi te države še morale storiti za večji pritok tujega kapitala?

V te države vlagamo že dobro desetletje in opažamo pomemben napredek upravljanja podjetij. Kar je za nas zelo pomembno, saj tako lažje ocenimo tveganje. Navkljub izboljšanju na tem področju še vedno ostaja problem korupcija. Vendar tudi pri tem opažamo premike v smeri bolj transparetnega poslovanja nekaterih podjetij, predvsem na Tajskem. Naši investicijski procesi temeljijo na poznavanju strukur podjetij in načinu njihovega vodenja. Potrebno je preučiti vsako zanimivo podjetje, saj bi s pavšalnimi ocenami posameznih segmentov na takšnih trgih izpustili velike priložnosti in se izpostavljali nepotrebnem tveganju.

Kateri so po vašem mnenju trije najperspektivnejše panoge v Aziji v tem trenutku?

Optimistični smo glede panoge, katere poganja naračujoč trend prihodkov gospodinjstev. Zato se osredotočamo na področja kot potrošne dobrine, kot tudi zdravstvo in finančni sektor. Omenjene panoge predstavljajo naš fokus predvsem na trgih Kitajske in Indije. Panoga zdravstva nudi visok potencial zaradi staranja prebivalstva in trenda porabe denarja za izboljšanje življenjskega standarda tudi v obdobju starosti. Na drugi strani se znotraj finančnega sektorja osredotočamo na podjetja, ki razvijajo finančne storitve, upravljanje premoženja in zavarovanje.

Kakšen vpliv bo v prihodnje imela kriza v Evropi na gibanje Azijskih trgov?

Gotovo je na prvem mestu znižanje povpraševanja na teh trgih po izdelkih, ki prihajajo iz Azije. Več kot 20 odstotkov azijskega izvoza odpade namreč na evropske trge. Zato je regija precej odvisna od razpleta na evropskih trgih. Kar je še pomembneje, evropske banke so pomemben posojilodajalec azijskih podjetij, pomembnejši celo od ameriških bank. Večji upad posojilne aktivnosti bi težko nadomestili z azijskimi bankami. Pomemben igralec na azijskih trgih so tudi evropske finančne institucije, tako na področju kapitalskih vlaganj kot tudi virov financiranja.Navkljub vsemu pričakujemo, da bo Azija še naprej rasla hitreje od ostalega sveta.




Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja