Koliko časa bo še trajala evforija na trgih?

Članek slika

Kapitalski trgi po svetu so v tem tednu ponovno močno pridobivali vrednost. Osrednje evropske borze so v tem tednu trgovanje zaključile še posebej močno pozitivno. Vlagatelji so namreč v optimističnem pričakovanju pozitivnih rezultatov ameriških podjetij, veliko pa pričakujejo tudi od pogovorov prve dame IMF Christine Lagarde in nemške kanclerke Angele Merkel glede evropske dolžniške krize.

Wall Street rasel predvsem zaradi pozitivnih objav v ZDA

Tudi na ameriškem Wall Streetu se je predvsem po zaslugi optimističnih makroekonomskih novic iz ameriškega gospodarstva trgovanje v tem tednu zaključilo z rastjo. Ameriška podjetja so novembra ponovno povečala obseg svojih zalog, čeprav le za 0,1 odstotka, vendar pa je bila njihova prodaja v primerjavi z oktobrom za 0,6 odstotka višja, kar napoveduje nadaljevanje gospodarskega okrevanja. K optimizmu je trge dodatno vzpodbudila novica o brezposelnosti v ZDA. Ta se je na krilih zaposlovanja v ZDA decembra znižala na 8,5 odstotka, kar je najnižja raven v skoraj treh letih.

Slabše naslovnice glede Kitajske in Evrope

Nekoliko skrb zbujajoča novica v tem tednu je prišla s strani Kitajske, katere zunanjetrgovinski presežek se je lani skrčil. Rast izvoza in uvoza se je močno upočasnila tako zaradi domačih ukrepov kot tudi zaradi težav v svetovnem gospodarstvu, ki so vplivali na manjšo porabo.

Rasti trgov ni preprečila niti novica o poslabšanju gospodarskega razpoloženja v območju evra in EU. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja se je v območju s skupno evropsko valuto znižala za 0,5 točke, na 93,3 točke, v EU pa za 0,8 točke, na 92 točk. Za stabilizacijo evropskega gospodarstva je Evropska centralna banka odkupila za 1,104 milijarde evrov državnih obveznic ranljivih članic območja evra, potem ko je minuli teden njen nakup dosegel le 462 milijonov evrov. Skupno je banka od lanske pomladi kupila za 213 milijard evrov obveznic, so sporočili iz Frankfurta. Tudi Nemčija je na avkciji uspešno prodala za 3,9 milijarde evrov šestmesečnih zakladnih menic s povprečno obrestno mero minus 0,0122 odstotka. To je prvi primer, da se je Nemčija pri izdaji zakladnih menic zadolžila z negativno obrestno mero. V tem tednu so se začele tudi objave za zadnji kvartal preteklega leta. Največji ameriški proizvajalec aluminija na svetu je že tradicionalno prvi med pomembnejšimi podjetji, ki razkrije svoje podatke. Družba je lani ustvarila 611 milijonov dolarjev dobička in povečala prihodek na 25 milijard dolarjev. Vendar pa je ne glede na rast izguba v lanskem letu znašala 191 milijonov dolarjev in tako razočarala napovedi analitikov. Razlog za tak padec je občutno zmanjšanje naročil v Evropi in padec cene aluminija. Nemški Volkswagen, ki še ni razkril poslovnih rezultatov, pa je v letu 2011 beležil rekordno povpraševanje. V lanskem letu je prodal 5,1 milijona avtomobilov, kar je največ doslej. Največji evropski proizvajalec avtomobilov je lani v primerjavi z letom pred tem zabeležil 13,1-odstotno posvečanje prodaje.

Vrednot svetovnih indeksov se je povečala

Vrednost največjih svetovnih indeksov se je v tem tednu povečala. Frankfurtski Indeks DAX je ta teden končal 2,5 odstotka višje in je v sredo dosegel 6150 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 3,2 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 1,2 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje zaključila 1,3 odstotka višje glede na pretekli teden.

Višje tudi evro, srebro in zlato

Vrednost evra se je v tem tednu pobrala od 16-mesečnega dna z 1,2675 dolarja za evro, vendar pa evro že vedno ostaja pod pritiskom dolžniške krize. Vrednost sta poleg trgov močno pridobila tudi srebro in zlato, ki sta glede na pretekli teden pridobila 4,5 in 2,2 odstotka. Zlato je pridobilo tudi na račun povečanega povpraševanja Kitajske. Ob vseh teh rasteh bo prav gotovo prišlo do umiritve, saj so trgi brez večje korekcije v dobrem mesecu dni pridobili v povprečju dobrih 10 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc