V tem tednu najbolj zrasle delnice Mercatorja

Tedenski pregled dogajanja na Ljubljanski borzi - 42. teden

Članek slika

Ljubljanska borza je trgovalni teden sklenila z rastjo tečajev delnic. Med blue chipi so največjo rast, več kot dvoodstotno, zabeležile delnice Mercatorja, Petrola in Telekoma Slovenija. Indeks SBI TOP, ki se izračunava na podlagi šestih delnic, se je na tedenski ravni zvišal za 1,46 odstotka na 846,05 točke

Borzni posredniki so v tem tednu sklenili za 6,3 milijona evrov poslov oz. v povprečju 1,2 milijona evrov dnevno, a so se tečaji delnic, kljub nekoliko nižjemu prometu v primerjavi s tednom prej, precej zvišali, je za STA poudaril Andrej Zakotnik iz borzno posredniške družbe GBD.

V tem tednu so najbolj rasle delnice največjega slovenskega trgovca Mercator, ki so pridobile 2,93 odstotka in petkovo trgovanje sklenile pri 155,84 evra. Sledile so Petrolove delnice, ki so se podražile za 2,37 odstotka na 258,41 evra.

Iz Petrola so ta teden po Zakotnikovi oceni prišle spodbudne novice. Skupina Petrol je namreč po oceni v prvih devetih mesecih ustvarila 34,8 milijona evrov čistega dobička, kar je osem odstotkov več od načrtovanega (v enakem lanskem obdobju je dobiček znašal 19,1 milijona evrov), okrepila se je tudi prodaja.

Enotni tečaj delnic Telekoma Slovenije se je na tedenski ravni zvišal za 2,03 odstotka na 92,94 evra. Tudi Telekom je postregel z dvema pomembnejšima novicama: sodišče je namreč v dveh zadevah, T-2 in Sinfonika, odločilo v prid Telekoma Slovenije, je pojasnil Zakotnik.

Med delnicami, ki so zajete v indeks SBI TOP, so se podražile tudi Gorenjeve delnice, in sicer za dva odstotka na 13,27 evra. Velenjski proizvajalec bele tehnike namerava po poročanju srbskih medijev v Zaječarju kupiti zapuščene proizvodne prostore srbskega Porcelana. Uprava Gorenja sicer glede morebitne naložbe v tem srbskem mestu še ni sprejela odločitve.

Padec so med blue chipi na tedenski ravni zabeležile le delnice Nove Kreditne banke Maribor (-0,20 odstotka na 10,18 evra) in Krke (-0,19 odstotka na 63,58 evra). Novomeški farmacevt se od srede ponaša tudi z nazivom zlata gazela 2010 - Krka je namreč, kot so zapisali v komisiji, ki je izbrala nagrajenca, tretji največji izvoznik v Sloveniji, s 171 milijoni evrov pa je ustvarila tudi največji lanskoletni dobiček v Sloveniji.

Po Zakotnikovih pojasnilih so se ta teden med pomembnejšimi delnicami najslabše odrezale delnice Zavarovalnice Triglav, ki so se pocenile za 3,54 odstotka na 16,06 evra.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja