Insajder: Podrobno o prevzemu skladov Probanka upravljanje

Članek slika

Leto 2012 smo začeli s prenovljeno uredniško shemo in predstavitvijo nekaterih novih rubrik. Ena izmed njih je Insajder, kjer se bomo vsak teden poglobili v delovanje družb za upravljanje ali posameznih skladov. Tokrat nas je zanimalo ozadje in morebitne posledice prevzema upravljanja skladov Probanka upravljanje s strani KBM Infond.

Znano je, da je KBM Infond v postopku prevzemanja upravljanja vzajemnih skladov Probanka upravljanje, katerih upravljanje bo dokončno prevzela 8. februarja 2012.

Leta 2010 je KBM Infond sicer že prevzela upravljanje Krekovih skladov. Po končanem prevzemu Probanke upravljanje pa bo KBM Infond upravljala 26 vzajemnih skladov in bo tako pristala med največjimi družbami za upravljanje premoženja v Sloveniji.

Pogovarjali smo se s predstavniki KBM Infond in jim zastavili nekaj vprašanj, ki so zanimala nas in naše uporabnike:

Kaj pomeni prenos upravljanja premoženja za vlagatelje? Kaj se spremeni?

Sam prenos za vlagatelje v sklade ne pomeni nič. Sredstva skladov ostajajo pri skrbniški banki, imena, naložbene politike, transakcijski računi skladov, tudi politika stroškov ostaja nespremenjena. S prenosom upravljanja postane upravljavec KBM Infond, vlagatelji pa pridobijo bistveno razširjeno mrežo vpisnih mest, saj bodo lahko vse svoje posle opravljali tudi v vseh poslovalnicah Nove KBM v Sloveniji, pridobili pa bodo tudi možnost poslovanja s svojimi skladi prek elektronske poti InfondNet.

Kaj je botrovalo odločitvi o nakupu skladov Probanke upravljanje?

Razvoj trga kapitala je prinesel tudi konsolidacijo na področju upravljanja z vzajemnimi skladi. Trg je pokazal, da je pomembna predvsem vrednost premoženja v upravljanju in to je tudi privedlo do nujnega združevanja skladov. Pred desetimi leti smo bili priča podobnemu procesu združevanja tudi pri borznih hišah.

Kakšen tržni delež bo imela KBM Infond po prevzemu glede na število vlagateljev in višino sredstev v upravljanju?

V primeru, da se ohranijo sedanja razmerja tržnih deležev med vlagatelji bo tržni delež KBM Infond približno 15 %. Po številu vlagateljev pa bomo gotovo ena največjih družb za upravljanje.

Kakšni so vaši cilji v prihodnje in kje vidite konkurenčno prednost razširjenega nabora skladov?

Kratkoročno načrtujemo oblikovanje enega krovnega sklada, kar bo vlagateljem optimiralo davčni vidik upravljanja premoženja, ki ga imajo v skladih v upravljanju KBM Infond. S široko izbiro raznovrstnih skladov bomo vlagateljem znotraj ugodnejšega davčnega režima ponudili eno najširših ponudb – to je gotovo ključna strateška prednost KBM Infonda.

Sicer pa strateški cilji ostajajo enaki: učinkovito upravljanje premoženja vlagateljev, stalen trud za kakovosten odnos z vlagatelji, nadaljna širitev prodajne mreže v tujino, stalne izboljšave v notranjih procesih in nadgrajevanje znanj.

Ali bodo osebe, ki so bile do sedaj odgovorne za upravljanje nekaterih skladov Probanke upravljanje, še naprej upravljale sklade pod okriljem KBM Infond?

Zaposlili bomo tudi upravljavce oz. analitike, ki so doslej skrbeli za Probanka sklade. Razširjen upravljavski tim KBM Infond, okrepljen z upravljavci iz Krekove družbe in Probanke upravljanje, je kakovosten vir znanja, izkušenj in različnih pogledov. To je za vlagatelje resnična obogatitev - menimo, da lahko govorimo o eni boljših, bolj izkušenih upravljavskih ekip v Sloveniji.

Lahko pričakujemo združitve skladov s podobno naložbeno politiko kot smo to pred časom videli pri Infond Hrast in Infond Uravnoteženi?

Ker imamo že danes, s prevzemom upravljanja Krekovega krovnega sklada, nekaj podskladov z identičnimi naložbenimi politikami, načrtujemo tudi tovrstna združevanja.

Lahko pričakujemo tudi likvidacijo kakšnega sklada?

Trenutno je ne načrtujemo.

V Sloveniji lahko vlagatelji izkoristijo davčne ugodnosti pri prenosu svojih sredstev v okviru krovnega sklada. Ali bodo prevzeti skladi spadali h Krovnemu skladu Infond?

V letu 2012 bo ena ključnih aktivnosti na KBM Infondu oblikovanje enega krovnega sklada, v katerem bodo vključeni vsi podskladi (skupaj z združevanjem skladov istovrstne naložbene politike). Torej bodo vlagatelji pridobili optimalen davčni okvir za upravljanje svojih naložb v skladih v upravljanju KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja