Katarski sklad kupuje luksemburški del Dexie

Članek slika

Investicijski sklad Precision Capital iz Katarja ter Luskemburg bosta kupila luksemburški del močno zadolžene banke Dexia. Katarci bodo imeli v lasti 90-odstotni, država pa 10-odstotni delež banke, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Katarski delež je vreden 730 milijonov evrov.

Dexia je bila prva velika evropska banka, ki je zaradi finančne krize leta 2008 potrebovala državno pomoč. V trenutne težave jo je spravilo lastništvo grških obveznic, zaradi česar je izgubila zaupanje na trgu. To je skupini s 35.200 zaposlenimi povzročilo velike likvidnostne težave.

Francosko-belgijsko-luksemburška banka je bila razdeljena in delno nacionalizirana. Belgija je za štiri milijarde evrov prevzela belgijsko hčerinsko banko, načrt pa je predvideval še finančno injekcijo Dexiini enoti v Franciji.

Katarski sklad Precision Capital je sicer oktobra kupil že luksemburško podružnico belgijske banke KBC, KBL European Private Bankers. Takrat je odštel nekaj več kot milijardo evrov. Za Precision sicer stoji katarska kraljeva družina, še poroča AP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja