Previdnost pri prvih izdajah

Članek slika

Pomembna tema prejšnjega tedna pa so bili ponovno IPO-ji oziroma prve izdaje delnic. Na trg je namreč prišla Zynga, ki je proizvajalec najbolj popularnih iger na spletnem omrežju Facebook.

S&P500 je v preteklem tednu zabeležil 2,8 odstotni upad, nemški DAX 4,8 odstotni padec, domači SBI TOP pa je medtem stagniral. Na domačem trgu je sicer podal napovedi za naslednje leto Petrol in te so spodbudne. 57 milijonov evrov dobička v 2012 je že zelo lepa številka, saj pomeni razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico 5,7. To je ugodno. Upamo tudi, da se bo nadaljevale visoke cene bencina v Italiji, saj to tako naši državi kot Petrolu pomeni večji zaslužek.

Pomembna tema prejšnjega tedna pa so bili ponovno IPO-ji oziroma prve izdaje delnic. Na trg je namreč prišla Zynga, ki je proizvajalec najbolj popularnih iger na spletnem omrežju Facebook. Dosežena cena pri prvi izdaji je bila 10 dolarjev, nato je cena poskočila na skoraj 11, končala pa nižje pri 9,5 dolarjih. Vrednotenje te družbe je visoko, saj naj bi bilo podjetje vredno 6,6 milijard dolarjev, analitiki pa napovedujejo dobiček v višini 146 milijonov dolarjev. To pomeni, da je razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico okoli 45. Res pa je to bistveno ceneje kot vrednotenja nekaterih primerljivih podjetij. Dolgoročno gledano je potencial za rast visok, saj so socialna omrežja popularna, prav tako pa tudi igre na teh omrežjih. Toda težava je, da je zelo malo ljudi pripravljenih za te igre plačati. Zato se bo moralo podjetje zanašati na ozko skupino ljudi, ki so za dodatke k igri pripravljeni plačati, ter na reklamiranje znotraj iger. Predvsem zadnje zna biti težavno, saj se je treba sprehajati na tenki meji med željo po čim več oglasih na eni strani in želji obiskovalcev po čim manj motečih oglasih.

Obenem je treba opozoriti na podobne zgodbe na borzi. Delnica Groupona, ki je doživela uvrstitev na borzo novembra, je po prvotnih cenah nad 27 dolarjev hitro zdrsnila na skoraj 15 dolarjev. Današnja cena je sicer višja in znaša 23 dolarjev, a vseeno primer dobro kaže, da se zna s temi sicer popularnimi zgodbami tudi hitro izgubiti denar. Podobno visoko volatilnost je doživela tudi prva izdaja socialnega omrežja Linkedin. Skratka bolje je počakati, da minejo nakupi na podlagi čustev in medijskih novic, ter začeti kupovati, ko se čustva umirijo in ko so na vrsti predvsem rezultati ter vizije podjetij.  Ta nasvet bo še toliko bolj veljal ob prvi kotaciji Facebooka, ki se nam obeta naslednje leto. Izmed vseh navedenih podjetij je namreč Facebook najbolj prepoznaven in aktualen. Zelo visok je tudi potencial, a visoko bo tudi vrednotenje delnice. Obenem pa se je treba tudi zavedati, da se okus za socialna omrežja in igre na njih hitro menja ter novo kmalu postane zastarelo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja