Bonitetne agencije pritiskajo na Evropo

Članek slika

Na največjih evropskih in ameriških borzah so indeksi po najboljšem tednu v več kot dveh letih, saj je bila rast v povprečju 8,5-odstotna, tudi v tem tednu končali v pozitivnem območju.

Novi italijanski premier Mario Monti je z napovedanimi proračunskimi rezi poskrbel, da je donos italijanske desetletne obveznice padel na najnižjo raven v zadnjih treh tednih, donosi španskih obveznic pa se znižujejo že šest dni zapored. Vlagatelji so se na trgih odzvali z optimizmom tudi zaradi srečanja Merkel-Sarkozy. Voditelja Nemčije in Francije se bosta zavzela za večjo proračunsko disciplino držav območja evra, kar naj bi v petek potrdile tudi države udeleženke vrha Evropske unije. Avtomatične sankcije naj bi veljale za tiste članice območja evra, katerih javnofinančni primanjkljaj bi presegel tri odstotke BDP

S&P zagrozila z znižanjem ocene članicam EMU, EU, EFSF in bankam

V tem tednu je edino nekoliko pretresla novica bonitetne hiše Standard & Poor's, ki je 15 članicam območja evra, tudi Nemčiji in Franciji, zaradi poglabljanja krize na območju skupne evropske valute zagrozila z znižanjem bonitetne ocene. Med državami se je znašla tudi Slovenija, ki bi ji agencija v primeru neuspeha vrha EU konec tedna v Bruslju oceno lahko znižala za do dve stopnji. Gre za zaskrbljenost agencije nad potencialnim učinkom poglabljanja politične, finančne in denarne krize znotraj območja evra na članice evrske skupine. Bojijo se namreč, da bi se zaradi finančne krize lahko poslabšali gospodarski obeti Slovenije in drugih držav, s tem pa tudi možnosti stabilizacije javnih financ. Kljub tej novici svetovni delniški trgi niso preveč izgubljali vrednosti.

Tako se pričakuje, da bodo voditelji na petkovem vrhu v Bruslju naredili vse, da sprejmejo potrebne ukrepe za večjo proračunsko disciplino. Če bi Nemčija in Francija ter štiri preostale evropske države izgubile kreditno oceno AAA, bi to poglobilo evrsko krizo. S&P je zagrozil tudi z znižanjem ocene mehanizma EFSF, ki bo očitno prisiljen plačevati višje obresti, njegova sposobnost za reševanje prezadolženih držav pa bi se zmanjšala. Nekaj pomembnih novic je v tem tednu prišlo s strani makroekonomskih objav. Obseg industrijskih naročil se je v Nemčiji povečal za 5,2 odstotka, kar predstavlja največjo rast po marcu 2010 in hkrati pomeni dobro osnovo za začetek zadnjega četrtletja. Analitiki so pričakovali od 0,5- do 0,8-odstotno rast, kajti v prejšnjih treh mesecih so se industrijska naročila zmanjševala. Tudi ZDA so izboljšale ključen makroekonomski podatek za stabilizacijo gospodarstva, in sicer brezposelnost. Ta je novembra padla na 8,6 odstotka, potem ko je bila oktobra devetodstotna.

V skladu s trgi tudi surovine držijo stabilno rast

Cena nafte je še vedno na zelo visoki ravni. V sredo je njena cena dosegla 101,7 dolarja za sod, v zaključku trgovanja pa je padla tik pod 100 dolarjev. Tudi baker se zadržuje pri razmeroma visoki ceni, in sicer pri 352 dolarjih za trgovano enoto.

Vsa pozornost usmerjena v zasedanje vrha EU

V tem tednu bo vse usmerjeno v zasedanje vrha EU ob zaključku tedna, kjer trenutno vlagatelji že pričakujejo pozitiven odziv. Vsaka manjša neskladja ali prestavljanje pomembnih odločitev lahko prinese močne pretrese na delniških trgih po svetu. Na to je, kot uvodoma rečeno, že opozorila bonitetna hiša Standard & Poor's. V sredo popoldne je Nemčija že izrazila nasprotovanje evrskim obveznicam in s tem napovedala, da bo odločitev vse do petka negotova.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc