Članek slika

Delniški trgi so v tujini prejšnji teden zaključili zelo pozitivno. Ta teden pa lahko še naprej pričakujemo gibanje trgov predvsem na podlagi novih novic in govoric o evru ter usodi evrskega območja. Slovenski indeks SBI TOP pa je prejšnji teden upadel za 0,1 odstotka in je letos že 29 odstotkov niže kot na začetku leta. Za slovenskimi vlagatelji je tako še eno težko leto, polno slabih novic in z malo pozitivnimi.

Nadaljnja usoda evroobmočja še ni znana

Delniški trgi so v tujini prejšnji teden zaključili zelo pozitivno. S&P 500 je zrasel za 7,4 odstotka, nemški DAX pa za 10,7 odstotka. Skratka, minuli teden je ponovno prevladal optimizem, deloma zaradi dobrih novic z vidika ameriške potrošnje in brezposelnosti, deloma zaradi večjega optimizma glede reševanja situacije v Evropi. Ta teden pa lahko še naprej pričakujemo gibanje trgov predvsem na podlagi novih novic in govoric o evru ter usodi evrskega območja.

Pesimisti bodo grozili s koncem evra, optimisti pa govorili o evrskih obveznicah in skupni fiskalni uniji. V skladu s tem bo tudi razmerje med dolarjem in evrom ter gibanje na delniških trgih. Kako se bo končalo, je trenutno skoraj nemogoče reči, dejstvo pa je, da se sam pridružujem tistim, ki menijo, da bi bil propad projekta evra tako težek udarec za vse, da je verjetnost tega scenarija majhna. Toda pot do vzpostavitve zaupanja bo seveda težka.

Kaj pomenijo volitve za borzna podjetja v Sloveniji?

Slovenski indeks SBI TOP pa je prejšnji teden upadel za 0,1 odstotka in je letos že 29 odstotkov niže kot na začetku leta. Za slovenskimi vlagatelji je tako še eno težko leto, polno slabih novic in z malo pozitivnimi. Tolažba, da so bile nekatere delnice poceni in so zdaj še cenejše, je seveda izredno slaba. So pa za nami volitve in vse kaže, da bomo imeli na čelu države človeka z izkušnjami na področju vodenja podjetij in gospodarstva. Obenem se zdi, da bomo imeli na čelu bolj avtoritarnega mandatarja. Tretje dejstvo pa je, da se nam zaradi ohlajanja gospodarske aktivnosti po svetu in v Evropi obeta zelo težavno leto 2012, zato novemu mandatarju ne bo lahko. Sprejemati bo moral težke odločitve, tudi nepopularne. Glavno vprašanje za borznega analitika pa seveda je, kaj te volitve pomenijo za borzna podjetja v Sloveniji. Prvi dan ni pokazal spremembe, saj je indeks upadel za dober odstotek, predvsem na račun 5-odstotnega upada delnice Mercatorja.

Odgovor bi bil, da je že samo končanje pretekle šibke koalicije in izvedba volitev lep korak v pozitivno smer. Tuji portfeljski vlagatelji so, na primer, v zadnjih mesecih zelo težko vlagali v Sloveniji. Nižanje kreditne ocene, slabi makroekonomski trendi, neprepričljiva koalicija, blokada reform... Upanja na spremembo navedenih problemov vsaj do volitev ni bilo. Po novem je. Toda eno je upanje, drugo realizacija. In tu je zdaj na potezi mandatar. Sestaviti koalicijo, ki bo imela skupni program, ustrezen težkemu času reform, sestaviti koalicijo, ki se bo zavedala, da denar državi ne pade z neba, temveč ga ustvari gospodarstvo, sestaviti koalicijo, ki bo program tudi odločno izvajala. V tem primeru lahko predvidimo tudi okrevanje gospodarstva in nato borznega trga, drugače pa ne.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja