ZDA niso več največje svetovne potrošnice energije

Po več kot sto letih prevlade pri porabi energije ZDA primat predale Kitajski

Članek slika

Po podatkih International Energy Asociation (IEA) je Kitajska v preteklem letu porabila za 2.252 milijonov ton ekvivalentov surove nafte (oil-equivalent), s čimer je za štiri odstotke presegla porabo v ZDA.

Dodatno težo vzponu Kitajske na prvo mesto lestvice porabnikov daje dejstvo, da so v ZDA še na začetku 21. stoletja porabili dvakrat več energije kot Kitajska. Podatek, da naj bi v naslednjih 20 letih za zagotavljanje nemotene energetske oskrbe namenili več kot 4.000 milijard ameriških dolarjev, pa kaže magnitudo neusahljive Kitajske potrebe po energiji.

Premog še vedno primat med energenti

Kljub vedno večji potrošnji surove nafte na Kitajskem na prvem mestu ostaja premog, ki predstavlja kar 70 odstotkov celotne porabe energije. Večina porabe je usmerjena v proizvodnjo električne energije, in upoštevajoč nedavno, 30 milijard dolarjev vredno investicijo v posodobitev in izgradnjo nacionalnega distribucijskega sistema, bo premog na Kitajskem še nekaj časa držal primat med energenti. Kot protiutež umazanemu premogu nameravajo na Kitajskem povečati proizvodnjo električne energije z izkoriščanjem ekološko bolj prijaznega zemeljskega plina. Že v letošnjem letu naj bi povečali uvoz plina, ki je lani znašal 5,5 milijona ton, za dobrih 60 odstotkov. V skladu s to politiko poskušajo kitajske oblasti že dalj časa okrepiti sodelovanje s srednje azijskimi državami, ki so bogate s plinom, kot so Kazahstan, Uzbekistan in Tadžikistan. Prvi rezultat sodelovanja je končanje 1.100 kilometrskega plinovoda, ki povezuje kitajska podjetja s srednjeazijskimi dobavitelji.

Kitajska bo tudi v prihodnje ohranjala mesto največje potrošnice energije

Strateško najbolj zanimiv energent prestavlja surova nafta, katere delež se bo v celotni Kitajski energetski bilanci v prihodnje zagotovo povečeval. Kitajska nacionalna naftna podjetja in politični veljaki iz Pekinga v nenehnem iskanju novih virov »črnega zlata« neprestano obiskujejo z nafto bogate afriške in latinsko ameriške države ter v zameno za dobavo nafte ponujajo izdatne vire financiranja, izgradnjo in posodobitev infrastrukturnega omrežja in politično podporo. Eden izmed glavnih razlogov za močno rast potrošnje surove nafte je zagotovo domača rast prodaje avtomobilov, ki je, kakor je razvidno v grafičnem prikazu, šele v začetni fazi in zaradi katere bo Kitajska v prihodnje zagotovo ohranjala mesto največje svetovne potrošnice energije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Zakaj se rast vrednosti surovin in energentov ne odraža popolnoma v donosnosti točke vzajemnega sklada?

20.09.2010

S. Smigič