Kitajska z zniževanjem rezerv spodbuja kreditno aktivnost bank

Članek slika

Kitajska je znižala zahteve po kapitalskih rezervah komercialnih bank, s čimer želi spodbuditi kreditiranje gospodarstva in posledično gospodarsko rast. Analitiki opozarjajo, da gre za pomembne spremembe v kitajski monetarni politiki.

Peking počasi mehča strogo monetarno politiko, ki je bila namenjena ohlajanju pregretega gospodarstva in politično nevarne inflacije. Kitajski voditelji se sedaj bojijo, da bi hiter upad stopnje gospodarske rasti, ki se je v tretjem četrtletju letos znižala na 9,1 odstotka z 9,5 odstotka v četrtletju poprej, vodil k izgubi delovnih mest in posledično nemirom.

Sprostilo naj bi se okoli 47 milijard evrov dodatnih sredstev

S tem, ko bodo kitajskim bankam dovoljene nižje rezerve, naj bi se sprostilo okoli 400 milijard juanov (47 milijard evrov) dodatnih posojil prebivalstvu in gospodarstvu. To bi lahko pomembno pomagalo številnim manjšim podjetjem in podjetnikom, ki so se v zadnjih mesecih zaradi težav pri pridobivanju posojil znašli v težavah. Banke so namreč strogo omejeno količino posojil raje namenjale večjim državnim podjetjem.

Analitiki so mehčanje kitajske monetarne politike napovedovali, potem ko se je oktobra inflacija umirila na 5,5 odstotka. Hkrati se je oktobra zaradi šibkega povpraševanja v Evropi rast kitajskega izvoza umirila pri 15,9 odstotka, kar je najnižja raven letos.

Odločitev spodbudila evropske borze

Odločitev Kitajske je pomagala spodbuditi evropske borze, na katerih delnice v povprečju trenutno trgujejo s precejšnjim plusom. FTSE 100 v Londonu je slabe tri odstotke nad gladino, DAX v Nemčiji se krepi za dobrega 4,5 odstotka, CAC 40 pa v Parizu pridobiva več kot tri odstotke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja