Bo tudi letošnji december obarvan zeleno?

Članek slika

Zgodovinsko gledano je december za delnice najboljše obdobje koledarskega leta.

Za delniške trge je december daleč najboljši mesec. Vse od leta 1928 je delniški trg decembra zabeležil rast v 63-ih primerih od 83-ih oz. v 76 odstotkih primerov. Da bi to še nekoliko bolj izpostavili, lahko povemo, da sta naslednja najboljša meseca januar in april s "samo" 63 odstotno uspešnostjo. Glede na slab november, ki smo mu bili priča v tem letu, velika večina vlagateljev upa, da bo tudi letošnji december obarvan zeleno.

Kaj nam pove zgodovina?

Glede na to, da so se tečaji delnic novembra znižali že za okoli 7 odstotkov in glede na dogajanje po svetu, si je težko predstavljati, da bomo v letošnjem decembru beležili rast tečajev delnic. Toda ne glede na vse, statistični podatki dajejo še vedno minimalno prednost pozitivnemu decembru.

Da bi dobili jasnejšo sliko glede letošnjega leta, je smiselno pogledati, kaj se je dogajalo v preteklih letih meseca novembra:

Prvič: v 20 primerih, ko so trgi končali december pod gladino, je v 7 primerih bil negativen tudi november. V vseh sedmih primerih, so se ti padci zgodili v obdobju sekularnega* medvedjega trga (1930, 1931, 1937, 1941, 1969, 1974 in 2007). Povprečni padec v mesecu novembru je bil v teh primerih 5,4 odstotka. Povprečni padec decembra pa dokaj podoben pri 5,2 odstotkih.

Večji padec tečajev novembra pa seveda še ne pomeni, da je usoda delniških tečajev za december zapečatena. V obravnavanem obdobju smo bili priča tudi 8 primerom, ko so tečaji delnic v istih pogojih novembra izgubili v povprečju 7,8 odstotka (1929, 1932, 1939, 1940, 1943, 1973, 2000 in 2008), decembra pa pridobili v povprečju 2,8 odstotka. Tako tudi ne moremo izključiti rasti v prihodnjem mesecu.

Torej, podobna situacija v zadnjih 83 letih se je zgodila v 15 primerih. V 7 primerih se je padec nadaljeval tudi decembra, v 8 primerih pa so delniški trgi zabeležili rast.

Glede na zgodovinske podatke imata oba scenarija približno iste možnosti, da se ponovita tudi v letošnjem decembru. Čeprav se rast za mnoge ne zdi verjetna, glede na vse dogajanje v zvezi z Evropo, pa se rast tudi ni zdela verjetna 4. oktobra letos, ko so se tečaji nepričakovano obrnili navzgor in so delniški trgi zabeležili tetji najboljši oktober po letu 1928, ko so zrasli za približno 11 odstotkov. Če bomo tudi letos priča rasti delniških tečajev, bi to morali dolgoročni vlagatelji izkoristiti tako, da "zaklenejo" ustvarjene dobičke in prilagodijo sestavo portfelja, saj tveganje na delniških trgih ostaja še vedno na visoki ravni.

Prihodnja smer delniških trgov je nejasna. V trenutni situaciji lahko z veliko verjetnostjo napovemo samo nadaljevanje povečane volatilnosti.

Grafi

Graf 1: Prikazuje povprečne mesečne donosnosti delniških vzajemnih skladov v zadnjih desetih letih.

*Povprečna donosnost skladov po mesecih je izračunana na podlagi aritmetiče sredine donosnosti vseh vzajemnih skladov v izbranem obdobju (v tem primeru od začetka maja 2001 do konca aprila, leta 2011). Pri izračunu niso upoštevani skladi, ki so v izbranem obdobju prenehali s poslovanjem.
Vir:
Članek "Nekoliko več previdnosti v poletnih mesecih"

Graf 2: Prikazuje število pozitivnih in negativnih mesecev delniških vzajemnih skladov, v posameznem letnem času, v zadnjih desetih letih.


Vir: Članek "Nekoliko več previdnosti v poletnih mesecih"

Na podlagi primerjave mesečnih donosnosti v posameznem letnem času, v obdobju zadnjih 10 let (maj 2001 - april 2011) ugotovimo, da je poletno obdobje postreglo z najmanj pozitivnimi meseci (16 pozitivnih in 14 negativnih), medtem ko je jesensko obdobje imelo največ pozitivnih mesecev (22 pozitivnih in 8 negativnih).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja