Več denarja zaupano »emerging markets« podjetjem

Tedenski pregled dogajanja na svetovnih finančnih trgih s strani KD Banke

Članek slika

Drugi teden v oktobru je postregel z objavo podatkov o uvozu in izvozu ter industrijski proizvodnji v Sloveniji. • Stopnja brezposelnosti je v ZDA v septembru ostala na istih nivojih kot v mesecu avgustu pri 9,6 odstotkih. • Delnice podjetij, ki so bila uvrščena na borzni trg v državah v razvoju, pa so prvič v zadnjih desetih letih v tem četrtletju pritegnila več kapitala kot podjetja razvitih držav. • Dolar je izgubil še četrti teden zapored, na rekordne nivoje pa sta se zopet vrnila avstralski

V nadaljevanju navajamo nekaj izsekov iz poročila, celoten  tedenski pregled za prvi teden oktobra 2010 s tedenskim koledarjem zbranih makroekonomskih objav pa lahko preberete v pdf obliki...

Slovenija: Umar napovedal 1,8 % končno inflacijo za 2010

Drugi teden v oktobru je postregel z objavo podatkov o uvozu in izvozu ter industrijski proizvodnji. Avgusta se je nadaljevala krepitev izvoza blaga (desezonirano za 1,8 odstotka), rast uvoza pa je bila bolj umirjena (desezonirano povečanje za 0,5 odstotka). Na medletni ravni je bil izvoz nominalno višji za 22,5 odstotka, uvoz pa za 13,2 odstotka. Na zadnjega je večinoma vplival višji uvoz proizvodov za vmesno porabo. V osmih letošnjih mesecih je bil izvoz blaga medletno višji za 13,3 odstotke, uvoz blaga pa za 12,5 odstotka. Razmeroma visoka rast je delno tudi posledica nizke osnove v lanskem letu. Obseg industrijske proizvodnje se je avgusta okrepil (5,4 odstotka desezonirano), s čimer se je nadaljevala tendenca krepitve iz prve polovice leta. V primerjavi z enakim mesecem lani pa je bila proizvodnja višja za dobro desetino. K rasti je največ prispevala proizvodnja proizvodov za vmesno porabo (13,4 odstotka), predvsem bolj izvozno usmerjene kemična, kovinska in gumarska industrija, visoke rasti pa letos dosegata še proizvodnja motornih vozil in električnih naprav (večinoma izdelki za investicije). V osmih mesecih je proizvodnja za vmesno porabo za desetino presegla enako obdobje lani (investicijska ter proizvodnja za široko porabo za okoli 2 odstotka).

UMAR je izdal daljšo različico ažurirane jesenske napovedi inflacije, kar je posledica odločitve, da se dvig trošarin na električno energijo v novembru ne bo zgodil in pa spremembe pri subvencioniranju prehrane za učence v osnovnih šolah. Za Slovenijo tako napovedujejo 1,8-odstotno povprečno in končno inflacijo. V letu 2011 naj bi povprečna inflacija znašala 2 odstotka, v letu 2012 pa 2,2 odstotka. Letošnjo gospodarsko rast so revidirali s 0,6 na 0,9 odstotka. Med glavnimi coklami razvoja omenjajo velik obseg zalog stanovanjske gradnje, plačilno nedisciplino in razmere na trgu delovne sile.

Iz Gorenje so obvestili, da je bilo v prvem krogu odprte dokapitalizacije uspešno vpisanih 16,4 odstotka ponujenih delnic. Preostalih 1.568.439 delnic, ki niso bile vpisane in vplačane v prvem krogu, se v drugem krogu prodaje ponudi vsem delničarjem, ki so bili na dan objave prospekta (dne 9.9.2010) vpisani v delniško knjigo, in sicer brez omejitev. Drugi krog prodaje traja petnajst dni, od vključno 8.10.2010 do vključno 22.10.2010. Tako v Gorenju kot v Krki so se odločili, da bodo objavo rezultatov za tretje četrtletje prestavili za nekaj dni. Gorenje bo rezultate obelodanilo 23., Krka pa 25. novembra. Odločitev obeh družb ni bila obrozložena kar vliva kanček nezaupanja. Trend v svetu je namreč k čimbolj ažurnim objavam in ne nasprotno.

Balkanski trgi: Hrvaški turizem pomembno prispeval k bonitetni oceni države

Po dveh pozitivnih tednih je zagrebški Crobex krenil nižje, a se je zaustavil nad psihološko mejo 1.900 indeksnih točk. Zaradi praznovanja dneva neodvisnosti je skrajšan teden prispeval k nižjemu prometu (10 milijonov evrov). Po najnovejših projekcijah IMF-a naj bi hrvaško gospodarstvo letos upadlo za 1,5 odstotka, medtem ko naj bi se naslednje leto okrepilo za 1,6 odstotka. Najprometnejši hrvaški Telekom je upadel za dober odstotek, medtem ko se je Atlantic Grupa okrepila za 1,2 odstotka. Hrvaški turizem je pomembno prispeval k ohranitvi bonitetne ocene države, saj je bila letošnja sezona precej dobra. Kljub slabemu vremenu so turistični prihodi v septembru porasli za 3 odstotka, nočitve pa za 6. V prvih devetih mesecih je tako Hrvaško obiskalo skoraj 10 milijonov turistov, ki so ustvarili 60 milijonov nočitev, kar pomeni 6-odstotni porast glede na isto obdobje lani. Obisk je bil večji od državljanov Nemčije, Poljske, Španije, Slovenije, Avstrije in Češke, medtem ko je bilo Italijanov letos manj. Hrvaška je sprejela smernice fiskalne politike za leta 2011-2013. Pri domačih bankah naj bi se država zadolžila po 5,25-odstotni obrestni meri (750 milijonov evrov). Na beograjski borzi je tedenski promet znašal spoštjivih 6,6 milijona evrov, kar je bilo dvakrat več od letnega povprečja. Fokus je bil na bankah, Belex15 pa je bil kljub temu na letnem minimumu. Srbski dinar je sicer najslabša evropska valuta v letošnjem letu. Agrobanka se je odločila za vstop na trg Republike Srpske. Z 8 milijoni evrov kapitala naj bi imeli 80-odstotni delež v novi banki. Do konca leta 2014 naj bi ta odvisna družba že imela 54,3 milijona evrov aktive in 2,14 milijona evrov neto dobička. Management pričakuje povrnitev naložbe v obdobju štirih let. Konditorska družba Bambi je ponovno kupila lastne delnice. Država naj bi se zadolžila za 250 milijonov evrov pri domačih komercialnih bankah, saj je povpraševanje po dinarskih trezorskih zapisih šibko.

Razviti trgi: V pričakovanju tedna, ko bodo objavljeni poslovni rezultati za tretji kvartal 2010

Stopnja brezposelnosti je v ZDA v septembru ostala na istih nivojih kot v mesecu avgustu pri 9,6 odstotkih. Privatni sektor je v zadnjem mesecu na novo ustvaril 64.000 novo zaposlenih, javni sektor je na drugi strani zmanjšal število zaposlenih za 95.000. Število delovnih ur je na tedenski ravni ostalo enako kot v mesecu avgustu in je znašalo 34,2 uri. Francoski Renualt je v prejšnjem tednu prodal 14,9-odstotni delež proizvajalca tovornjakov Volvo in zanj iztržil 3,15 milijard evrov. Vrednost 303 milijonov delnic razreda B (10 takšnih delnic je potrebnih za en glas, enakopraven delnicam razreda A, dividendna pravica pa je za oba enaka) v lasti Renaulta, je od lanskega nakupa zrasla za 1,15 milijarde evrov. Renault je delnice prodal investicijskim skladom, cena delnice Renaulta je ob objavi poskočila za 7 odstotkov. Nemški izvoz je avgusta padel za 0,4 odstotka. V mesecu juliju je padec znašal 1,6 odstotka. Na letni ravni je nemški izvoz v mesecu avgustu še vedno 26,8 odstotka višji. Izvoz je višji predvsem na račun držav izven območja evra, saj je poletel za kar 40,8 odstotka. Članice območja evra so od Nemčije avgusta letos kupile za 16,5 odstotka več kot avgusta lani. Uvoz je v Nemčiji na drugi strani narasel za 0,9 odstotka. Še v mesecu juliju je uvoz v Nemčijo padel za 2,2 odstotka. Trgovinski presežek je v Nemčiji v mesecu avgustu padel iz julijskih 13,5 milijard evrov na 9 milijard evrov. V tednu, ki je pred nami, se pričnejo objave poslovnih rezultatov podjetij za tretji kvartal 2010. Za ameriška podjetja se pričakuje 23-odstotna rast dobičkov. V drugem četrtletju 2010 je rast dobičkov na letni ravni znašala 49 odstotkov.

Trgi v razvoju: Prvič v zadnjih desetih letih »emerging markets« podjetja privabila več denarja od podjetij z razvitih trgov

Delnice podjetij, ki so bila uvrščena na borzni trg v državah v razvoju so prvič v zadnjih desetih letih v tem četrtletju pritegnila več kapitala kot podjetja razvitih držav. Tako sta samo brazilski naftni konglomerat Petroleo Brasiliero Sa in kitajska Agricultural Bank of China v zadnjem četrtletju preko začetne ponudbe delnice in nove izdaje delnic uspeli zbrati 138 milijard ameriških dolarjev svežega denarja, medtem ko je ta vrednost na razvitih trgih v istem obdobju znašala 62 milijard. Rusija planira prvič v zgodovini prodajo državnih obveznic, denominiranih v evrih. V mesecu aprilu je ruska država prvič po letu 1998 izdala državno obveznico, nominirano v ameriških dolarjev v vrednosti 5,5 milijard ameriških dolarjev. Turška lira je na najvišjih nivojih v zadnjih dveh letih v primerjavi z s košarico svetovnih valut, donos do dospetja turških državnih obveznic je na drugi strani padel za dodatne tri bazične točke na 7,81 odstotkov, kar pomeni najnižjo vrednost od začetka izračunavanja indeksa v oktobru 2004. Delniški indeks ISE National 100 je v letošnjem letu na vrednosti pridobil že skoraj 30 odstotkov. V letu 2009 se je vrednost indeksa skoraj podvojila. Turške vladne oblasti pričakujejo za letošnje leto proračunski primanjkljaj v vrednosti 23,8 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni 2,8 odstotka turškega BDP-ja. Gospodarska rast bo v Turčiji v letu 2010 po napovedih vlade znašala 6,8 odstotkov, medtem ko so napovedi Mednarodnega denarnega sklada še bolj optimistične. Ta v letošnjem letu v Turčiji pričakuje 7,8-odstotno gospodarsko rast.

Valute: Japonci se otepajo močnega jena

Dolar je izgubil še četrti teden zapored, na rekordne nivoje pa sta se zopet vrnila avstralski dolar in švicarski frank. K temu je največ pripomogla vnovična zaveza ameriške centralne banke, ki je napovedala drugi krog kvantitativnega sproščanja. Japonci se na drugi strani otepajo močnega jena, ki je privlačen zaradi nizke obrestne mere. Le-to je centralna banka znižala na 0 do 0,1 odstotka. Japonska centralna banka je sicer sprejela sveženj 60 milijardnih nakupov s katerim bo znižala dolgoročne stroške financiranja in premije na dolg podjetij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja