Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

Mesečni komentar

Članek slika

September, standardno najslabši mesec za delnice v koledarskem letu, je letos prinesel pozitivne donose za vlagatelje. Glavni razlog tej rasti so pričakovanja trga, da bo ameriška centralna banka, v primeru poslabšanja gospodarske aktivnosti pričela z novim kvantitativnim popuščanjem. Poleg tega ostajajo delnice nasproti obveznicam najcenejše v zadnjih desetletjih.

September, standardno najslabši mesec za delnice v koledarskem letu, je letos prinesel pozitivne donose za vlagatelje. Svetovni delniški indeks MSCI World Index je pridobil 1,66 odstotka in letošnji donos v evrih povišal na 6,19 odstotkov. Najvišji donos so znova dosegle indijske delnice, ki so pridobile 8,91 odstotkov, sledile so francoske (6,43 %) in nemške (5,13 %) delnice.

Glavni razlog tej rasti so pričakovanja trga, da bo ameriška centralna banka, v primeru poslabšanja gospodarske aktivnosti pričela s kvantitativnim popuščanjem številka 2. Ali bo s tem vzpodbudila gospodarsko okrevanje je veliko vprašanje, saj japonska izkušnja priča o nasprotnem.

Poleg tega ostajajo delnice nasproti obveznicam najcenejše v zadnjih desetletjih in če upoštevamo, da je cilj centralnih bank po svetu preprečiti deflacijo in ustvariti višjo inflacijo, potem je naložba v državne obveznice, ob pričakovani 10 letni donosnosti v območju 2 % – 3 %, špekulacija.


Vir: Bloomberg

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

Delnice imajo za seboj desetletje nizkih donosov, kljub temu pa ostajajo vrednotenja, kot je denimo ciklom prilagojen P/E, visoka, glede na povprečno vrednotenje v zadnjih 130 letih. Ta način vrednotenja je dober napovedovalec dolgoročnih donosov delnic (daljše, kot je obdobje, z večjo verjetnostjo lahko napovemo prihodnje donose), ampak, kot napovedovalec donosov na kratek rok (12 mesecev) ni uporaben.


Vir: http://www.econ.yale.edu/~shiller/data/ie_data.xls

Na kratek rok vplivajo na gibanje delnic, predvsem pričakovanja glede gospodarske rasti in inflacije. Ameriška centralna banka bo naredila vse, da ZDA ne bodo padle v deflacijo, ampak, da bodo dosegle visoko, tako nominalno, kot realno gospodarsko rast, s ciljem višje inflacije, da se realno zmanjša zadolženost, tako privatnega, kot javnega sektorja. Če jim to uspe, je to pozitivno za delnice in negativno za obveznice.


Vir: lastni izračuni

V zgornjem grafu vidimo razmerje med donosnostjo delnic in obveznic v obdobju 1962 – 2010, ki je trenutno najvišje v zadnjih petdesetih letih. Obveznice nam v tem trenutku pričajo o deflacijski prihodnosti in kolapsu dobičkov podjetij. Če želimo, da se relativno razmerje med donosnostjo delnic in obveznic vrne na povprečno razmerje v zadnjih 52 letih, bi bil potreben padec v dobičku podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500 v višini 65%. To je danes že upoštevano v ceni delnic, če izhajamo iz izhodišča, da so obveznice učinkovito ovrednotene. Glede na tak pričakovan scenarij je težko biti negativen glede delnic in pozitiven glede obveznic.

V pričakovanju QE2

Naše mnenje je, da so obveznice blizu vrha svojega trideset let trajajočega vzpona in, da bodo v naslednjih letih pričele dolgoročen medvedji trend. Kratkoročno pa je za pričakovat, da se bodo obrestne mere še spustile, zaradi kupca z neomejenimi sredstvi – centralne banke. Ker okrevanje gospodarstev po svetu (ZDA, VB, Japonska) ne gredo po pričakovanjih in so obrestne mere na najnižjih možnih nivojih, bodo centralne banke uporabile ostala orodja, ki jih imajo na voljo. V mislih imamo odkupe vrednostnih papirjev (predvsem državnih obveznic) od poslovnih bank, z namenom povečanja presežnih rezerv v bančnem sistemu, kar bi vzpodbudilo posojanje bank podjetjem in gospodinjstvom. Tu pa pridemo do problema, saj je privatni sektor prezadolžen in se zadnji dve leti razdolžuje (vrača posojila). Kar je večja verjetnost je, da bodo banke pridobljena sredstva namenila za nakupe vrednostnih papirjev, predvsem držav v razvoju (predvsem državnih obveznic), kar bo privedlo do apreciacije njihovih valut, kakor tudi vrednostnih papirjev. Ti ukrepi bodo torej pozitivni za finančne naložbe, medtem, pa bodo naredili bore malo za zmanjšanje brezposelnosti v ZDA.

Pogled naprej

Še naprej smo naklonjeni delnicam nasproti obveznicam, še posebej sedaj, ko so delnice relativno najcenejše v primerjavi z obveznicami v zadnjih petdesetih letih. Kratkoročno podporo vsem naložbenim skupinam vidimo z nadaljevanjem kvantitativnega popuščanja z namenom povečati obseg denarja v obtoku in povišati inflacijska pričakovanja. Ali bo to privedlo do dolgoročnega vzdržnega okrevanja pa ostaja vprašanje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja